Skal skærebrættet skiftes ud? Find det bedste match til dit køkken !

December 2024 - skal skærebrættet skiftes ud

 

Af Rose Maimonide, rosemaimonide.com


Skærebrætter kommer i mange forskellige materialer – fra træ og plastik til rustfrit stål og sten. Hvilket materiale er bedst for både din mad og dit køkkenudstyr? Vi dykker ned i fordele og ulemper ved de mest populære typer skærebrætter, så du kan vælge med omtanke.

Skærebræt af træ – naturligt og antibakterielt

Træskærebrætter har en særlig charme og er ofte førstevalget for mange. Vælg et skærebræt af bæredygtigt træ, gerne massivt og uden lim, hvis du vil undgå potentielt skadelige stoffer. Træ har også en naturlig antibakteriel egenskab.

Men vær opmærksom: Et træskærebræt kræver mere pleje end andre typer. Det skal vaskes grundigt, tørre helt efter brug og jævnligt behandles med olie for at holde overfladen sund. Manglende pleje kan føre til skimmel og bakterievækst, især hvis brættet udsættes for meget fugt. Til gengæld kan bakterierne have sværere ved at overleve i træets porer sammenlignet med plastskærebrætter.

Sådan passer du på dit træskærebræt
  • Vask det grundigt efter brug med varmt vand og opvaskemiddel – vælg et, der både er svane- og allergimærket.
  • Tør det helt af for at undgå fugt, der kan føre til skimmel.

  • Behandl det regelmæssigt med madolie for at bevare overfladen.

Skærebræt af plast – nemt, men hvad med mikroplast?

Plastskærebrætter er praktiske, billige og nemme at vedligeholde. De kan vaskes i opvaskemaskinen, og så er de lette at udskifte, når de bliver slidte. Dog kan plastskærebrætter afgive mikroplast, og selvom omfanget endnu ikke er kortlagt, er det værd at være opmærksom på. Det er derfor en god idé at udskifte dit plastskærebræt regelmæssigt – både af hensyn til hygiejne og for at minimere afgivelsen af mikroplast.

En vigtig regel med plastskærebrætter er at skolde dem efter brug. Det sikrer, at eventuelle bakterier bliver fjernet. Du kan med fordel bruge et plastskærebræt til råt kød og fisk, da det nemt kan vaskes grundigt.


Vidste du, at… 
et plastskærebræt faktisk skal skoldes efter hvert brug for at sikre optimal hygiejne?


Skærebræt af rustfri stål – robust, men ikke til køkkenet

Rustfrit stål lyder som et hygiejnisk og holdbart valg, og kemikritisk set er det et godt valg. Men i praksis kan et skærebræt af stål slide voldsomt på dine knive.

Stålets hårdhed betyder, at dine knive hurtigt mister deres skarphed, og det hårde materiale giver samtidig en højere risiko for at skære sig, da maden nemmere glider rundt på overfladen.

Desuden er stålskærebrætter ikke den mest behagelige løsning, da de kan være glatte og larme under brug. Det samme gælder skærebrætter af glas, som også kan gå i stykker ved uheld.


Vidste du, at…
bakterier dør hurtigere på et træskærebræt end på et af plastik, hvis brættet er velholdt?

Skærebræt af sten – smukt, men kræver overfladebehandling

Et stenskærebræt kan se flot og luksuriøst ud i køkkenet, men det er ikke den bedste løsning, når det kommer til sundhed og hygiejne. Sten er naturligt porøst, hvilket betyder, at det skal forsegles med kemikalier for at blive hygiejnisk i brug. Uden den rette forsegling kan sten absorbere væsker og føre til bakterievækst.

Derudover kan skærebrætter af sten være hårde mod dine knive og besværlige at vedligeholde. Derfor anbefaler jeg dem ikke.

Skærebræt af titanium – det kemivenlige valg

Titaniumskærebrætter er en nyere tilføjelse til køkkenverdenen og markedsføres ofte som et hygiejnisk og langtidsholdbart alternativ. Titanium har den fordel, at det er et ‘blødt’ metal sammenlignet med rustfrit stål, hvilket betyder, at det vil sløve knivene mindre end hårdere overflader som stål eller sten. Hvis du ønsker et bræt, der kombinerer antibakterielle egenskaber med holdbarhed, kan titanium være en mulighed. Dog er titanium ikke lige så skånsomt mod knive som træ, hvilket gør træ til et bedre valg, hvis knivens skarphed er din højeste prioritet.

Vær obs. ved køb af et skærebræt i titanium – der er desværre flere fupfirmaer for tiden.

Uanset hvilket materiale du vælger, er det altid en god idé at have flere skærebrætter til forskellige formål. Som minimum bør du have et bræt, som kun anvendes til råt kød og fisk, for at undgå, at skadelige bakterier spredes til andre fødevarer.

Om Rose Maimonide

Rose Maimonide er ekspert i at hjælpe børnefamilier og gravide med at vælge sunde og kemifrie løsninger i en travl hverdag. Gennem sit populære onlineunivers Grøn Stue tilbyder Rose personlig rådgivning og enkle veje til en dagligdag med ro og tryghed. Besøg rosemaimonide.com for mere inspiration til et sundt og bæredygtigt liv.