Køresyge opstår, når sanseinput fra øjne og indre ører ikke matcher.
Af Anna Bogdanova
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017
Kvalmen, der opstår, er et udtryk for sensory mismatch. Dvs. at dét, du ser, stemmer ikke overens med, hvad du oplever.
Den opstår, når vores krop, øjne og balance ikke taler ordentligt sammen, eller når ét af sansesystemerne ikke er up to date.
Vores skelet, muskler, øjne og balancesans (som bor i indre øre og ikke i fødder, som mange tror!) – er designet til at arbejde sammen om at tillade os at bevæge os igennem verden på den mest effektive måde og holde hovedet opad i forhold til tyngdekraften.
Vi bevæger os så for lidt i vores hverdag – men selv når vi bevæger os, fx i et fitnesscenter, så er det ikke altid, at vi træner alle sanserne.
Står du fx på et løbebånd, så sker der lidt det samme – du bevæger kroppen (eller kroppen bliver næsten bevæget for dig, fordi båndet trækker), men øjnene opfatter ikke, at der sker en bevægelse. Landskabet ændrer sig jo ikke.
Use it or lose it
Nu er det jo sådan, at vores krop fungerer efter ”use it or lose” it-princippet.
Det betyder, at når du ikke træner dine øjne og din balance, så bliver kvaliteten af de signaler, vi får derigennem, dår-ligere. Særligt efter de 30 går det ned ad bakke med sanserne, ligesom med vores muskler – medmindre vi træner dem.
Sløvere balancesans er et stort problem og resulterer i bl.a.:
- Kroniske smerter i bevægeapparatet (især nakke, skuldre og ryg)
- Træthed og dårlig energi
- Lav styrke og koordination
- Lav smidighed
- Synsforstyrrelser
- Angst mm.
Det begrænser os utroligt i vores dagligdagsbevægelse, og vi ender med at undgå fx boldsport og ting, der går hurtigt uden helt at vide det (ski, rutsje, køre på motorvejen, løbe ned ad en stejl bakke).
Når nogle af sanserne sløves, så må resten af kroppen kompensere for det
Og det gør den ved at spænde op og reducere din bevægelsesfrihed. Mangler du sigtbarhed, må du flyve langsommere.
Netop syns- og balancedeficit er årsagen til mange kroniske nakke/skulder/lændesmerter.
Det er sådan, at vores øjne og vores balance styrer vores holdningsmuskler – som stabiliserer vores nakke og rygsøjle.
Hvis du nogensinde har prøvet at snuble og miste balancen, så ved du, hvordan alle musklerne i kroppen spænder op automatisk for at gribe dig.
Sådan er det, når dit balanceorgan ikke fungerer optimalt, så tror din hjerne hele tiden, at du falder, og at du skal gribes. Hej, muskulære spændinger !
Prøver du at strække de stramme muskler eller knække nakken hos en kiropraktor, så gør du blot ondt værre. Du fratager din krop den sidste forsvarsmekanisme uden at have fikset årsagen.
Dét er grunden til, at spændingerne og smerterne altid kommer igen.
Gode nyheder er, at det kan trænes væk.
Sådan træner du balancesansen bedst:
- (gradvist stigende kompleksitet) Du finder øvelserne i bøgerne af samme navn eller på youtube.com
- Ved at bevæge øjnene, mens du holder hovedet stille (det britiske flag i Skyhøj Forbrænding)
- Ved at bevæge hovedet, mens øjnene bevæger sig i modsatte retning (en variation af det britiske flag i Skyhøj Forbrænding)
- Ved at bevæge hovedet, men du følger et objekt med øjnene (den sidste variation af det britiske flag i Skyhøj Forbrænding)
- Ved at bevæge hovedet, samtidig med at du bevæger kroppen (rulleøvelser i bl.a. Skyhøj Forbrænding og rokke- og rulleøvelser i opvarmningsflow for Balder Uden Buler)
- Ved at bevæge hovedet, samtidig med at du bevæger kroppen – med ekstra belastning, som fx i Get-ups og arm-bar, som indgår i 21 dage til sprød(ere) silhuet – og selvfølgelig swings.
Gradvis progression i sværhedsgraden er nøgleordet
Den store fordel ved at træne balance – og integrere øvelser, der udfordrer din balance, er, at du fjerner den største neurale trussel, der er: angsten for at falde – og det frigør helt utroligt meget energi.
Du kan trække vejret bedre, får mere lyst til at bevæge dig, spise rigtigt.
Nej, træning på ustabilt underlag gør ikke din balance bedre.
Det spænder dine muskler op, for at gribe dig – men som du kan læse ovenfor, så er det ikke den slags febrilske reflektoriske spændinger, du skal gå efter i din træning.
Det er kontrollerede muskelsammentrækninger, på et stabilt underlag, hvorfra du kan udvikle optimal kraft, der giver mest træningsudbytte.
Bruger du hovedet og vælger øvelser, der tvinger dig til at være fokuseret og bruge dit syn, dit indre øre (som altså bliver stimuleret af, at vi bevæger vores hoved i forskellige planer) og dine led og muskler, samtidigt – så har du “bang for your buck” tidseffektiv OG for alvor funktionel træning.
Det har du garanti for, uanset om du træner efter Skyhøj Forbrænding, Balder Uden Buler eller 21 dage til sprød(ere) silhuet. Læs meget mere på www.annabogdanova.dk
Om Anna Boddanova
Anna Bogdanova er personlig træner, coach, underviser og forfatter til de to bestsellere ”skyhøj forbrænding” og ”Vel-drejet” og kvinden bag online programmet ”Balder uden buler” og ”21 dage til sprøde(re) silhuet”. Anna har en hjerne-baseret tilgang til forandringsprocesser og kropstransformation. Hun hjælper kvinder til en stærk, stressfri og mere veldrejet krop og et afslappet og naturligt forhold til mad og træning. Anna er bl.a. uddannet ernæringscoach med speciale i sports- og træningsernæring, certificeret hos Precision Nutrition og som bevægelsesspecialist hos Z-Health Performance, som er en længerevarende uddannelse inden for anvendt neurologi og smertefri bevægelse.
Du kan stille spørgsmål til Anna på anna.bogdanova@sund-forskning.dk