Når du ikke kan sove for smerter

 

 

Der er efterhånden mange forskellige smertestillende urteprodukter på de danske helsehylder, og her er et, som skiller sig ud fra de andre. For med sit indhold af humle (og nej, det har intet med øl at gøre) kan plante-ekstraktet sammen med de andre droger skabe en rolig nattesøvn, og et sind, der om dagen ikke reagerer på smerter mere end højst nødvendigt.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2017

 

Smerter er jo ikke bare et generende bekendtskab. Mange af dem er skabt, så vi skåner os mod yderligere smerter gen-nem overbelastninger af området. De færreste kan gå videre på en forstuvet ankel, som om intet var hændt, og det gælder såmænd også smerter fra resten af vores muskler og skelet. De forsøger at fortælle os, at der er en inflammation, og vi skal skåne området for yderligere belastning.

 

Hjernen kan gøre det værre, end det er

Men indimellem, og især ved kroniske smerter, eller når vi bliver ældre, kan hjernen begynde at overreagere på fysiske smerter, så den ligesom ikke forstår, at den akutte skade er repareret sådan nogenlunde. Eller ligesom overdriver sig-nalføringen, hvad smerter angår. Det kan vel godt sammenlignes med en tur til tandlægen: Har der været mange dår-lige oplevelser på stribe, vil næste tur derhen blive en pine næsten på forhånd, og vi spænder op i hele kroppen, når vi ligger der i stolen og forventer det værste.

 

Den rille kan hjernen falde i, når den i al for høj grad skal tage stilling til kroniske smerter, og det er her humle kan gøre en forskel: Den får et overreagerende sind til at håndtere smerten, mens de små humleknopper, i øvrigt også sammen med de andre droger i Ibu Actin, kan hjælpe på selve inflammationen.

 

Humle er en velkendt droge i Danmark, her kan den noget helt andet

En velkendt urt i Danmark er humle, som ud over at virke beroligende også virker afstressende på vores immunforsvar. Humle indeholder alfasyrer, som kan nedsætte hastigheden af nogle af de enzymer, som er blevet overreagerende i immunforsvaret. På den måde bidrager humle til at normalisere kaskaden af de immunreaktioner, som ellers kan genere led, muskler, sener eller fx bindevæv.

 

Bromelain

Bromelain er en aktiv forbindelse, som findes i stængler og umodne frugter af ananas (Ananas cosmosus). Bromelain er blevet anvendt til behandling af inflammatoriske sygdomme i årtier og har vist sig at have antiinflammatoriske og anti-ødem egenskaber. Bromelain regulerer de gener, som er årsag til smerter, stivhed og den generelle fysiske funktion, og derfor får vi en synergivirkning med alle de gode urter. Bromelain nedsætter mængden af de gener, som koder for de enzymer, som giver smerte. Og de gode urter nedsætter hastigheden af de samme enzymer, så kroppen ikke overreagerer. 

 

Gurkemeje, ingefær og pilebark sammen med en flok enzymer På skemaet kan du se, hvordan de forskellige urteekst-rakter arbejder sammen på at hindre overreaktionen i immunsystemet, den del af immunforsvaret, som ellers laver al ravagen, hvor inflammationen er. Urterne arbejder på forskellige dele af immunforsvaret og stopper kaskaden af infla-mationsskabende stoffer, så du hurtigere bliver rask efter en akut skade og lettere slipper for uhensigtsmæssige smerter ved mere kroniske tilstande som fx gigt, muskel- og bindevævssygdomme og smerter i knoglernes bindevæv.

 

I Ibu Actin er der tilsat enzymer, som hjælper urternes aktive stoffer hen, hvor der er mest brug for dem – inden i cellerne. Enzymerne er bl.a. fra papaya og ananas. Helt naturlige.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *