Valby, lørdag morgen. Dansehallerne ligger under vand;
Tilskuerne til den store fedtsyrekonference lader sig guide i retningen af solpletter fra fiskeblink på væggen og musik med duvende, krystalliske udtryk. Scenografien fortæller, at de næste ti timer skal handle om de livsvigtige fedtsyrer, vi bl.a. henter under havets overflade.
Af Bine Beier
Et hold af eksperter
Et hold af eksperter indenfor ernæring, stofskifte, neurologi, smerter, allergi, fedtsyresammensætninger, funktionsnedsættelser og kemi i fødevarer skal opfylde formålet med dagen: Sagligheden skal op i forhold til de omstridte kosttilskud med fedtsyrer.
320 mennesker danner en stime på løberen, der fører ind til stolerækkerne foran scenen. Herfra skal seks forskere og foredragsholdere dele ud af deres viden om de livsvigtige omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som synes at være en evig genstand for tvivl om, hvorvidt vi får det rigtige, om vi får for lidt, om vi får det inden det er for sent.
Fedtsyreindustrien er en af de områder, der har lagt navn til mange misforståelser og hurtige konklusioner i medierne. Derfor har Institut for biologisk medicin og sund-forskning.dk oprustet med nutidens forskerverden i håb om at få nuanceret en debat, som mest af alt har efterladt offentligheden med rådne fisk puttet på kapsler og en nedsat levetid, hvis man drysser for mange hørfrø på sin morgenmad.
Forskellige forudsætninger
Producenterne er mødt tidligt op. De har beklædt deres stande med information, nogle i form af forskningspapirer med henvisninger til flere kilder.
Derudover et væld af flyers, goodie-bags, smagsprøver og kølig æblesaft til at rense ganen. De står klar til at svare på spørgsmål og yde vejledning til et publikum, der får brug for at lukke op for sluserne i pauserne. For det er ikke en enkelt emne.
For nogen af tilskuerne er det en helt ny viden, der skal integreres, mens det for andre er byggeklodser, der skal lægges ovenpå erfaringer og daglig omgang med emnet.
En opdatering på området
Tirza Mantas fra helsekostbutikken Sund Fornuft på Østerbro i København ville være sikker på, at hun havde en fuld opdatering på området:
”Jeg tilmeldte mig simpelthen fordi jeg ville bestyrkes i, at jeg er med på den sidste nye viden indenfor fedtsyrer,” fortæller hun efter konferencen. På grund af dagens høje forskningsniveau havde hun taget en elev med, der er i oplæring i butikken.
”Heldigvis var der ikke noget, der kom bag på mig, men det betyder ikke, at der ikke også var ting, som var nye og overraskende,” siger Tirza, som udover at være helsekostvejleder er uddannet biopat.
Flere vinkler
En af de hovedpointer fra dagen, som hun har taget med sig, er de positive konklusioner indenfor behandling af fx ADHD:
”At psykiatrien rent faktisk er kommet så langt, at man nu langsomt åbner op for, at det er i orden at prøve sig frem med omega-3, før man påbegynder medicinering, var dejlig at få bekræftet,” siger hun og understreger den anden gode nyhed i forlængelse af det: at psykiatrien også er åbne for, at omega-3 i næstbedste fald kan være med til at mindske medicinforbruget, fordi Ritalin bliver mere effektivt, hvis omega-3 bliver givet sammen med.
Her refereres til den norske overlæge Mats Johnsson fra BNK, Enheden for Børneneuropsykiatri, som netop har forsvaret sin doktorafhandling om hjerner og fedtsyrer. Hans oplæg tager udgangspunkt i flere studier om neuropsykiatriske funktionsnedsættelser hos børn og unge, og betydningen af tilførsel af fedtsyrer til hjernen i form af omega-3 og omega-6.
Omega-3 og medicin
Mats Johnsson er ikke den eneste foredragsholder, der kommer ind på omega 3-fedtsyrers indvirkning på medicinforbruget. Også ernæringseksperten Umahro Cadogan kommenterer, at de steder i verden, hvor man har en god balance af omega-3 og omega-6 i kosten, ser man tilsvarende et lavere forbrug af smertestillende midler.
Forebyggende aspirin hos mennesker med risiko for blodpropper, hjælper af samme grund bedre i en krop, der indeholder de rette mængder fedtsyrer, tilføjer Cadogan.
At droppe medikamenter, der er unødvendige er dog fornuftigt af flere grunde ifølge ham. Medicin der blokerer de signaler, der stimulerer inflammation er ikke godt i store mængder. Han henviser til fænomenet, der mest af alt ses hos sportsfolk, der træner og anvender medicin, for at undertrykke smerte; de kan ikke kan hele.
Pointen er, at det ikke kun handler om at spise massevis af hørfrøolie og fiskeolie. Fornuftig træning og vigtigheden af en kost med en balance mellem de rette kosttilskud og gode anti-inflammatoriske fedtsyrer er det, man bør fokusere på.
”Det dummeste vi mennesker nogensinde har gjort er at opfinde industrimad.”
I dag er han her for netop at huske os på, at en balanceret kost er vigtig. I jagten på de sunde omega-3 fedtsyrer fra havdyr, er de mindst ligeså vigtige omega-6 desværre trådt i baggrunden i visse nye trends indenfor kostråd.
Men omega-6 der jo kommer fra planteriget, er først problematiske, når de har været forarbejdet af industrien.
”Det dummeste vi mennesker nogensinde har gjort er at opfinde industrimad,” lyder dommen. ”Spis nødder og frø. Spis kerner, og spis kun dyr, der har gået på græs”, lyder det fra ernærings eksperten.
Hans allegorier om valnødder og Viagra efterlader et småfnisende publikum, og afslører en overvægt af kvindelige konferencedeltagere.
Den harske virkelighed
Når nu de gode fedtsyrer betyder så meget for vores sundhed – selv under fosterstadiet, som børnelæge Catrin Furuhjelm kommer ind på – er det selvfølgelig ikke uden grund, at branchens egen organisation GOED må søge at sikre kvaliteten, så industrien overholder god skik.
Mogens Larsen Andersen, professor og fødevarekemiker giver et bud på, hvordan den årvågne forbruger selv kan gøre noget for at navigere uden om fordærvede produkter.
Tre fælder, der er til at overskue på åbent hav:
1) Accepter ikke produkter med et totox-tal højere end 10 meq/kg.
2) Pas på tilført E-vitamin, der skal beskytte mod iltning, da det paradoksalt nok komme til at have gøre olien pro-inflammatorisk.
3) Brug så dit eget fine udstyr til at lugte til indholdet i dine kapsler.