20 tips til 2020 – vær en inspiration for andre

 

 

Uh, det er skrevet så mange gange før, tænker du, og ja! Så længe vi lever, har vi været gennem en stribe af år og lige så snart vi har fået lidt bevidsthed, lidt idéer om, at vi faktisk som mennesker har fået en gave udi tankens kraft, så vil et nyt år være en slutning på det gamle og begyndelsen til et anderledes liv. Hvis du altså ønsker det. Eller har brug for det.

Jeg har håndplukket 20 tips og tanker til et anderledes 2020, skab dine egne eller gå med mig hele vejen…

Læs ordene måned for måned eller hele molevitten lige nu.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i sund pause en del af magasinet sund-forskning – december 2019/januar 2020

 

JANUAR

Vi har heldigvis ikke mæsket os med ekstra mange usunde ting, så at have et nytårsfortsæt for januars slankekur er heldigvis ikke nødvendigt. Meeen lidt livsstilsændring må gerne komme til os nu:

Jeg vil snacke noget mindre mellem måltiderne, så jeg kan mærke hvad sult egentlig er. Og hvornår er det bare, fordi min mund keder sig? Eller jeg er bange for lavt blodsukker, som jeg egentlig aldrig har lidt af, men som kollegaen taler så meget om, og tænk, hvis jeg bliver smådårlig ligesom hende?

Væk med mellemmåltiderne, og jeg vil spise mere salat til maden, som med lidt afveksling i dressingen smager fortrinlig og fylder mavesækken op.

Ja! Jeg vil male dagen hvid, sådan en bevidsthedshvid, der smiler til mig. Med et strejf af blåt, og når jeg nu er i gang, så får køkkenet også en makeover. Gamle gule klatter, der af uransagelige årsager har fæstnet sig til det 10 år gamle tapet, krydderier, der for længst har overskredet sidste “ikke-engang-måske-virker-de-endnu”-følelsen. UD! Det gælder også de gamle urteteer, som uheldigvis, hvis de ikke var bestrålet af velmenende handelsfolk i Holland, godt kan rumme små bitte levende væsner, som du slet ikke opdager, før du stikker ansigtet helt ned i beholderen. UF!

 

Er der mangel på energi til køkkenhylderne, så snup en multivitamin Bio-Quinone Q10 100 mg og Ginsana G115 i et par måneder.

 

 

FEBRUAR

Plads til strikketøj. Planlægning. Tid til børnebørn, tid til selvforkælelse. Kan det kombineres? JA! For kravler du ned fra din fortravlede hjerne, ned i hjertet og mærker efter, så ved du jo godt, at de vokser, så du skal gribe hvert et øjeblik, nyde samværet med dem og med dig selv. Få den lange gode snak med deres mor, og hvis du ikke har børnebørn, så find nogle ude på vejen eller i en af de mange organisationer, der altid mangler varme hænder.

Og måske fortælle politikerne – og fagforeningerne – at du faktisk gerne vil læse højt for en flok unger to eftermiddage om ugen i den lokale vuggestue, og at du ud over at strikke til dem også er rigtig god til at få børnene klædt i vanter til legepladsen? Så de uddannede pædagoger kan tage sig af de fagaktuelle opgaver? HOV! Blev jeg lige lidt human-politisk et øjeblik?

 

MARTS

Foråret er på vej, er det ikke? Hvor er min lækrog i haven, hvor er caféen med viden, hvor jeg kan nyde en god kop te?. Hvor er mine små huler, som er mine, og ingen aner, at jeg er kavlet derind for at gemme mig med mine tanker? Jeg har købt en lille kineserbog og 5 pæne blyanter, og jeg bliver i min hule i dag, eller i hvert fald i præcis to timer, indtil omverdenen kalder på mig. Jeg har sat en hyggelig alarm på min telefon, så den minder mig om, at jeg igen skal bevæge mig ud for at være noget for andre, i øvrigt en gave, jeg sætter lige så meget pris på som mit eget selskab. Mit eget selskab i afmålte portioner, men skemalagt, så min til tider betændte hjerne ved, at hver tirsdag er mig-tid.

 

APRIL

Naturen vågner. Altså den natur, jeg kan få øje på, det stritter og strutter, der er forår på vej. Min vinter har været god, der har været plads til huletid, og nu får mit hjem endnu en hule med masser af plads. Jeg gør klar til krukkeliv små sjove krukker, kæmpe krukker med skår, men det er lige meget, dem vender jeg ind mod naboen, han kan ikke se dem for vores hegn. Jeg skrubber fliser og gør mig klar til at indtage den lokale planteskole, så hver eneste blomst husker mig på, at jeg skal være taknemmelig, jeg ER taknemmelig. Tænk at stå op hver dag til et Danmark uden krig. Tænk at stå op hver dag og vide, at selvom det er lidt hullet, det sociale sikkerhedsnet, så er jeg landet på den rette side af maskerne. Tænk, hvor dejligt mit liv er, omgivet af så mange glade mennesker, også selvom mange af vennerne er vingeskudte eller mangler et par ben.

 

“3 gode ting”

Obs! Hvis du ikke har læst bogen endnu, så er det tiden lige! Køb den, lån den, åbn en app:

“3 gode ting” af Mikael Kamber, en cykeltur, jeg ikke kendte, men som på den herligste tur tager dig med på dagligdagens taknemmelighed. Som formår at få hjerne og sind sporet af ind i den lyse del af livet uden at blive Leif Lalleglad.

Og bare rolig: Er du til forskning, er det selvfølgelig underbygget gange tusind, at positive mennesker bare har det nemmere. Og at lære at være taknemmelig, også er for de små dagligdags ting, er en gave med indbygget motion: For vi er egentlig født en mule negative, så vi i fordums tid kunne være opmærksomme på savannens indbyggede farer. Så vi kunne kæmpe, flygte eller blive stille som mus. Motion for hjernen.

GIV SLIP på al den hjernefnidder om, at du altid er i fare! Vi går ikke rundt blandt løver længere. Giv slip og lad dig måske føre gennem bogen og også nyde godt af podcast/YouTube: “Afspænding og fantasirejse med Marianne Palm”. Den virker hver gang, det gør bogen også, og ingen af delene kræver noget som helst af dig andet end ti minutter i bevidsthedens tegn.

 

Med andre ord: forårsrengøring for huler, hulemænd og betændte hjerner.

 

MAJ

Det er bare letter at være positiv, når solen skinner! Kroppen bliver varm, tankerne lysere og det er nu, du skal planlægge sommerens ture i rene københavner kanaler eller et dyb i bølgen blå, oplevelser, du kan tage med dig til vinterens kolde måneder? Kredsløb, hormoner, nervesystem vågner, og det er så meget lettere at være den gode udgave af sig selv.

 

OG HVAD ER DET FOR EN STØRRELSE?

Det kan du måske opdage, når du tager et tjek på de fire magiske, der kan forvandle dit liv. Den første forudsætning handler om at være bevidst om sit ansvar: Når jeg nu er raget ind i den konflikt, hvad er så min andel af det formastelige skænderi, den underlige stemning, eller at vi aldrig ser hinanden mere?

Find en ven, lad os kalde hende Ulla, du hedder Åse. Tag “de 4 magiske” over opvasken, hvor du gerne vil løse den konflikt, du har med Søren. Det kan, hvis du har en stor opvask, gøres på omkring tyve minutter.

Ulla spørger:

Hvad har Søren gjort mod dig, der ikke helt var OK? – Du finder det, der først falder dig ind. Og bare en enkelt ting, ikke hele molevitten i en lang talestrøm.

Hvad har Søren undladt at gøre i forbindelse med dig? Find det første der falder dig ind.

 

Nu kommer vi til udfordringen:

Hvad har Åse gjort i forhold til Søren, som ikke er helt OK? (Blev du tavs? Så lad tavsheden få plads, der skal nok dukke et eller andet op, brug børsten).

Hvad har du, Åse, undladt at gøre i forhold til Søren) (Tja, bummelum, jo måske, nå ja…)

Ulla kører de fire spørgsmål igen og igen, og I er først færdige, når du, Åse ligesom kan mærke og se, at du ikke længere har en masse “knapper” på Søren og ikke mindst har fundet dit ansvar i jeres konflikt. Ulla har ingen mening undervejs, Ulla stiller blot spørgsmålene (ja, ja ved det godt, det er så dejligt at blande sig, men det må du ikke, Ulla…)

P.s. “De 4 magiske” egner sig absolut ikke til overgreb, voldtægter, psykisk vold og andre situationer, hvor der kun er én skyldig. Sæt dig fri for ansvar, hvor det ikke er dit ansvar.

 

JUNI

Hæsblæsende juni, hvor alle gør sig klar til ferie? Eller en tid i zen, som sagtens kan foregå på en cykel, i svømmebassinet, på terrassen eller hvor som helst, hvis du har husket at få din sjæl med dig i de mange gøremål? Altså, ikke imellem dem, men i dem. Madpakker kan klares over en lydbog, kuffertpakning ligeså, og husk, at du i marts aftalte mig-tid. Og ikke mindst: Har I fået afstemt jeres forventninger om, hvad ferie egentlig er? Krimier, hvilestol, løbetur i Roms gader, se seværdigheder eller være (lige) værdige i dit parforhold? Der er flest skilsmisser efter sommerferier og juleferier…

 

JULI

Fik du sat grænser over for dine kolleger og din chef, så det ikke altid er børnefamilierne, der render med de bedste sommerdage? Eller har du bevidst besluttet, at du hellere holder ferier på alle andre tidspunkter, for der er rejserne billigere, og det er knap så varmt?

At være tydelig i sine behov og ikke forvente, at kolleger, chefer, familie og venner er clairvoyante eller skal kunne gætte, hvordan du har det, er både omsorgsfuldt over for dig selv, men også for dine omgivelser. Ved at du sætter grænser på den gode måde, giver du automatisk plads til, at andre også tør sætte deres grænser, og derigennem komme med idéer og tanker, strategier og målsætninger hem mod et spændende liv. Hvis du har brug for det.

 

Og fik du ikke sat grænser i år, ej heller de sidste 10 år, så er det måske dét, du skal fokusere på som et mål, før vi når 2021. Omsorgsfulde grænser for dine arbejdsgivere, kolleger, familie og dig selv.

 

AUGUST

Motion mig her og der og alle vegne, og ja! Det er nødvendigt, fordi vi i dagens Danmark som regel gør to ting: Enten sidder vi ned ellers går vi. At sidde alt for meget ned, ved det fleste, er noget skidt, men at tænke, at “jeg har fået masser af motion i dag, for jeg har gået 10.000 skridt på jobbet” er ikke altid nok. Der skal bevægelse til i alle vores muskler og ikke kun de muskler, vi går med. Selvfølgelig er det bedre end blot at blive siddende, men hvordan kan du lave motion, som involverer hele kroppen, og hvor der ikke kun er fokus på den fremadrettede bevægelse? Hvad med baglæns, til siderne, rotationer mellem alle kropsdele, led og muskler?

August er tiden, hvor vi kan planlægge efterårets sport og motion. Og det skal selvfølgelig være noget, der giver mening for dig. Hvad elskede du, da du var barn eller hvad ønskede du dig? En pony? Så meld dig til voksenridning. At være prinsesse? Så gå til dans. At være badmintonstjerne? Det er aldrig for sent. For du kan stadig nå at shine i dine gøremål, selvom du ikke hiver guldmedaljer hjem for Danmark.

Find ud af, hvad du har lyst til, prøv forskellige sportsgrene og motionsformer af, og tro mig, de fleste finder en eller flere ting, som bliver en livslang glæde, og den har vi brug for. Ikke kun dig, men din familie, dine venner og samfundet, for vi bliver altså sundere af at bruge hele vores krop. Og handler det ikke om vægt! Det handler om at bruge de muskler , vi er udstyret med fra naturens side.

 

SEPTEMBER

Mønstre. Altså ikke dem på din nyindkøbte kjole, men de mønstre, du har med dig fra din fortid. Hvad lærte du? Hvilken lærdom gør dig rigere på alle niveauer, og hvilke skal kastes bort som den nedslidte kjole med pletter og skjolder, den kan gå til Frelsens Hær og måske gøre nytte som karklude i vores nyskabte genbrugsverden? Har du opdaget, at du som menneske er udstyret med nogle valg? At vi ikke er vores tanker, men du er dig, der har nogle tanker? Og de tanker oftest helt ubevidst er skabt af fortidens gode og dårlige oplevelser? Af dine forældre, som har fået dem fra dine bedsteforældre?

Har du fået øje på et mønster, som bare ikke er hensigtsmæssigt anno 2019 (eller aldrig), som du kan lære noget af og give slip på? Velkommen til en verden af udvikling. Til valg og fravalg.

 

 

OKTOBER

Følelser. Vi er udstyret med dem, og måske skal de i spil, måske skal de holdes i ave. For nogle uger siden trak jeg et bevidsthedskort, dem er der 100 af og på et af dem stod der “sproglig intelligens” for det ophold, jeg er på i Spanien på Montebello i tre uger, hvor jeg ville give mig selv en gave udi næsten-fri-til-at-få trænet igennem.

Jeg vidste ikke, at jeg undervejs ville glemme alt om at være sådan verbalt på toppen, fordi jeg i stedet lod mig trække ned i et morads af følelser.

Nu må jeg op på bjerget og ud i de skønne spanske gader og trække luft ind, mærke, at jeg er en voksen kvinde med retten til at gå mine egne veje. Og få min integritet retur. Den røg ved salatbordet.

 

NOVEMBER

Hvorfor er der nogle autoriteter, der mener, de bed bedre end andre. Bedre end deres klienter, patienter, borgere? Hvorfor er der nogle der stædigt holder fast i deres virkelighed, at de har retten til en mase deres virkelighed ned over os andre? Det er koldt derude og indeni fryser vi til is.

 

Find April, og lad “3 gode ting” hjælpe dig på vej. De virker

 

DECEMBER

Et år er snart gået. Kan du kigge tilbage, og ser du et år med glæde, mod, handlekraft, styrke, overskud, kærlighed og tryghed? Eller bragte du dig selv ud over kanten, fordi du troede, du var på rette vej, at du skulle have tillid til, at alt var, som det skulle være? Eller opdagede du, at autoriteter, myndighedspersoner, kolleger, chefer eller familiemedlemmer og venner havde en helt anden dagsorden end dig, at du blev peget på som værende “forkert” eller gjort til skamme, fordi flertallet havde en anden mening end dig? Af personer, der ikke kan lide konflikter, af personer, som elsker dramaerne eller blot en person med et stort ego?

Så løb tilbage til maj, det liflige forår med “De 4 magiske” og måske ligger løsningen der. Og når du har lavet den, vil du måske opdage, at det hele handler om bevidsthed. Hvad fik den anden/den andre til at gøre noget mod dig, som ikke var OK? Og hvad havde du gjort? Måske blot skabt en situation, hvor du er på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt? Eller bad timing?

Det handler om bevidsthed, og det er jo ikke en konstant størrelse, den er hele tiden i bevægelse, for et menneske, der ikke bevæger sig fysisk som mentalt, er gået i stå.

 

Hvad jeg ikke nåede at blive nok bevidst om i 2019 og 2020 tager jeg med mig i 2021.

 

Livet består af valg og fravalg. Og forhåbentlig en masse kærlighed.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *