”Salamander-effekt” bevirker, at mennesker kan gendanne ledbrusk

 

 

En salamander kan gendanne sine lemmer, men det kan mennesket ikke. Til gengæld viser ny forskning, at vi kan gendanne vores ledbrusk til en vis grad ved hjælp af en molekylær proces, som minder om den, salamandere benytter til at få nye lemmer til at vokse ud.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – decemer 2019/januar 2020

 

Den nye forskning tilbageviser den eksisterende teori om, at beskadiget eller slidt ledbrusk ikke kan fornyes, eftersom brusk ikke har nogen blodforsyning. Ifølge Dr. Virginia Byers Kraus, som er professor ved Duke University School of Medicine i North Carolina og stod i spidsen for den nye undersøgelse, er det ikke ensbetydende med, at brusken ikke kan gendannes. Professor Kraus og hendes team af forskere observerede faktisk, at mennesker til en vis grad kan gendanne ledbrusk ved hjælp af en molekylær proces, som minder om den, salamandere anvender til at gendanne nye lemmer. De kalder den for ”den indvendige salamander-effekt”.

 

Sammenhængen med slidgigt

Hun fremhæver, at vores evne til at gendanne brusk er størst i anklerne, lidt mindre i knæene og mindst i hofterne, hvilket giver god mening, hvis man tager de evolutionære briller på. Hos dyr med evnen til at gendanne deres lemmer er det primært de fjerneste lemmer, som effektivt kan gendannes, og det er netop disse lemmer, som med størst sandsynlighed mistes under kamp og lignende. Når vi kigger på fænomenet slidgigt, som opstår hos alle mennesker før eller senere, har vi med den nye viden en mulig forklaring på, hvorfor det hovedsageligt er knæ og hofter, der rammes og ikke anklerne.

 

Glucosaminsulfat kan også hjælpe

Det er første gang, at forskere afslører, at vi mennesker har en indbygget evne til at kunne gendanne vores ledbrusk. Tidligere forskning viser til gengæld, at man til en vis grad kan reparere ødelagt eller nedslidt ledbrusk med stoffet glucosaminsulfat, som er en naturlig byggesten, der netop indgår i opbygningen og vedligeholdelsen af ledbrusk. Størsteparten af undersøgelser med glucosaminsulfat er lavet på patienter med slidgigt i knæet, så derfor findes den bedste dokumentation på dette område. Men teoretisk set burde glucosaminsulfat stimulere bruskdannelsen i alle kroppens led.

 

Vigtigt, at det er lægemiddelkvalitet

Der har været en del forvirring omkring glucosaminpræparater og deres virkning, hvilket skyldes, at man har set på de videnskabelige undersøgelser under et uden at skele til, hvilken form for glucosamin der er anvendt. Derfor viser nogle undersøgelser en god virkning, mens andre ikke gør. Det er vigtigt, at det er glucosaminsulfat, man anvender, da andre former af stoffet, som eksempelvis glucosaminhydroklorid, ikke har samme effekt. Desuden fremhæver eksperter vigtigheden af, at man anvender glucosaminsulfat af lægemiddelkvalitet for at være helt sikker på, at præparatet er fremstillet under kontrollerede forhold og kan dokumentere sin effekt.

 

Pas på med køb på nettet

I Danmark kan man kun købe glucosamin som lægemiddel. Mange falder for fristelsen til at købe ulovlige glucosaminkosttilskud på nettet, men de har ingen garanti for, at præparaterne virker som forventet, og de risikerer, at præparaterne indeholder potentielt skadelige tilsætningsstoffer, som ikke er deklareret.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *