Paranødder kan mindske DNA-skade hos diabetikere

Tasty brazilian nut background. Horizontal image. Background of nuts texture.


Oxidativt stress menes at fremme type 2-diabetes, så det har stor værdi at beskytte kroppen. En brasiliansk undersøgelse viser, at man med så lidt som en enkelt paranød dagligt kan opnå en overraskende god beskyttelse, hvilket skyldes det høje indhold af selen.

Af Bjørn Falck Madsen

Alle mennesker har en eller anden grad af oxidativt stress i kroppen. Det er en helt naturlig biologisk proces, som blandt andet opstår i kølvandet på infektion, inflammation, vævsskade, usund kost og levevis og en lang række andre faktorer. Oxidativ stress menes at fremme type 2-diabetes ved at forårsage oxidativ skade på lipider, proteiner og DNA. Det er derfor afgørende at sikre kroppen det arsenal af antioxidanter, den skal bruge for at beskytte sig selv mod disse angreb fra frie radikaler.

Højt indhold af selen

Et af de stoffer, som yder den største grad af beskyttelse mod oxidativt stress, er mineralet selen. Og forskere fra blandt andet University of Southern Santa Catarina i Brasilien har offentliggjort resultaterne af en undersøgelse, som afslører, at overvægtige type 2-diabetikere ved at spise blot en enkelt paranød dagligt kan opnå en markant beskyttelse mod oxidativt stress.

Paranødder er kendt som den absolut bedste kilde til selen, og det er netop selen, som er interessant i denne forbindelse. I undersøgelsen, som 74 deltagere gennemførte, observerede forskerne en række specifikke effekter af at spise en paranød dagligt.

Øget antioxidant-aktivitet i kroppen

Naturligvis steg selenindholdet i blodet, men der skete også en stigning i mængden af GSH (glutathion), GPx (glutathion peroxidase) samt katalase, der alle tre er virksomme antioxidanter med en beskyttende effekt mod oxidativt stress. Samtidig observerede forskerne en signifikant reduktion i omfanget af DNA-skade, hvilket harmonerer fint med den øgede antioxidant-aktivitet.

Paranødder er sunde, men hvis man skal bruge dem som en slags ”medicin”, har de den ulempe, at selenindholdet ikke er ens fra nød til nød. Afhængig af hvor nødderne er dyrket, kan selenindholdet variere ganske meget, hvilket indebærer, at man aldrig kan være sikker på, hvor meget selen man får.

Selentabletter som alternativ

Et alternativ er at tage selen som tilskud i tabletform. Det har i mange andre sammenhænge vist sig at være en god investering i et bedre helbred. Der findes talrige undersøgelser, hvor indtagelse af selen i en dosis på 100-200 mikrogram dagligt fører til en række målbare sundhedseffekter. Det så man eksempelvis i KiSel-10-undersøgelsen, hvor 443 raske ældre mænd og kvinder blev inddelt tilfældigt i to grupper. En gruppe fik 200 mikrogram selengær (SelenoPrecise) og 200 mg coenzym Q10 (Bio-Qinon Q10) dagligt, og den anden gruppe fik snydepiller.

De aktive tilskudspræparater viste sig at reducere deltagernes risiko for at dø af hjerte-kar-sygdom med hele 54 procent. Og der blev desuden observeret et signifikant fald i en række inflammationsmarkører, som normalt bliver anvendt til at måle omfanget af oxidativ stress.

Myndighederne anbefaler mere selen

De Nye Nordiske Næringsstofanbefalinger har opdateret anbefalingerne for selenindtag på baggrund af den seneste forskning, som viser, at øget indtag af dette sporstof har stor betydning for helbredet. Tidligere skulle kvinder have 50 mikrogram selen dagligt, og mænd skulle have 70. Ifølge de nye anbefalinger skal kvinder have 75 mikrogram dagligt, og mænd skal have 90 mikrogram.

Selen indgår i omtrent 25-30 forskellige selenafhængige enzymer (selenoproteiner), som regulerer talrige kropsfunktioner lige fra immunforsvar og skjoldbruskkirtelfunktion til cellebeskyttelse og forplantning. Dansk gennemsnitskost indeholder væsentligt mindre selen end den mængde, vi anbefales at indtage. Det er årsagen til, at mange mennesker vælger at tage et tilskud for at være på den sikre side.

 

Facts om selen

Selen er et uhyre interessant stof, som har fået en hel del opmærksomhed i de senere år, eftersom det har vist sig at have en forebyggende virkning på en række sundhedsproblemer som stofskifteforstyrrelser, autoimmune lidelser og hjerte-kar-sygdomme.

  • Den mængde selen, vi behøver hver dag, er så lille, at vi ikke kan se den med det blotte øje. Men den er afgørende for vores sundhed.

  • Selen binder sig til kviksølv og er med til at udligne tungmetallets skadevirkning. Ifølge en af verdens førende tungmetal-eksperter, Dr. Nicholas Ralston, er det ikke farligt at indtage fisk med kviksølv – så længe fiskens indhold af selen er højere end kviksølvindholdet.

  • Moderne landbrugsmetoder, hvor afgrøderne dyrkes mere intensivt, er med til at mindske deres selenindhold.