25 procent af gravide kvinder får ikke nok omega-3

Fiskeolie-lunger

 

De livsvigtige omega-3 fedtsyrer, som især findes i fede fisk, er uhyre vigtige for fosterets udvikling. En amerikansk undersøgelse afslører dog, at overraskende mange gravide ikke spiser fisk eller tager tilskud.

Af Bjørn Falck Madsen

Ikke nok med at en gravid kvinde skal spise for to, hun skal samtidig sørge for, at både hun og det lille barn, hun bærer i sig, får alle de nødvendige næringsstoffer, en sund graviditet kræver. Noget af det absolut vigtigste for fosterudvikling er omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA som blandt andet er med til at udvikle syn og hjernefunktion. Derfor skræmmer det, at hele 25 procent af de gravide i en stor amerikansk undersøgelse sjældent eller aldrig spiste fisk under graviditeten. Der var endnu flere, som aldrig tog tilskud af omega-3-fedtsyrerne.

Forebygger tidlig fødsel

Undersøgelsen, som blev offentliggjort i Public Health Nutrition i februar i år, omfatter data om fiskespisning blandt 10.800 gravide amerikanske kvinder samt information om indtagelse af fiskeolietilskud blandt 12.646 gravide amerikanere.

”Omega-3-fedtsyrer er livsvigtige næringsstoffer, der er med til at sikre et positivt resultat. Det er vigtigt at få nok af disse stoffer i forbindelse med graviditeten for at undgå tidlig fødsel samt for at fremme optimalt helbred og udvikling af nervesystemet hos barnet”, siger Emily Oken fra Harvard Pilgrim Health Care Institute, som stod i spidsen for undersøgelsen.

Dansk undersøgelse af kvinders fiskeindtag

Omega-3-fedtsyrernes betydning for fødselstidspunkt er ligeledes belyst i en dansk undersøgelse, hvor forskere så på blodprøver fra 376 kvinder, som havde født for tidligt i årene fra 1996 til 2003, og fra 348 kvinder, der havde født til termin. I undersøgelsen havde kvinder med meget lavt niveau af omega-3-fedtsyrer i blodet 10 gange større risiko for at føde for tidligt sammenlignet med gravide, der havde et højt niveau af omega-3-fedtsyrer. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man spiser 350 gram fisk om ugen, hvor de 200 gram bør komme fra fede fisk som sild, laks og makrel.

Fiskeolie mod allergi og eksem

Der findes i forvejen rigeligt med forskning, som viser, hvor vigtigt det er for gravide at få nok omega-3 under graviditeten. Eksempelvis offentliggjorde den svenske forsker Catrin Furuhjelm fra Universitetshospitalet i Linköping en undersøgelse af 145 gravide kvinder, som selv var plaget af allergi, eller hvis partner eller førstefødte barn havde allergiproblemer.

Kvinderne fik enten tilskud af omega-3-fedtsyrer (Bio-Marin Plus) eller placebokapsler dagligt fra den 25. graviditetsuge frem til de havde ammet deres baby i tre til fire måneder. Hos dem, der tog fiskeolie, var der lavere forekomst af fødevareallergi og atopisk eksem i barnets første leveår sammenlignet med placebogruppen.

Kilde: Public Health Nutrition, februar 2024