Alger til stærke knogler

Alger 2

 

Osteoporose er en knoglesygdom, der rammer cirka hver 3. kvinde og hver 6. mand over 50 år. Sygdommen kan være decideret invaliderende, men studier har vist, at calcium udvundet af alger kan have gavnlig effekt.

 

Af Benedikte Mikkelsen

 

450.000 danskere anslås at leve med sygdommen osteoporose uden at være klar over det. Osteoporose, også kaldet knogleskørhed, har ingen synlige ydre tegn, men svækker knoglerne indefra. Er du blandt de mange ramte af sygdommen, vil du derfor typisk ikke opleve nogen symptomer, men det kan resultere i ”porøse” og svage knogler, der er så afkalkede og skøre, at de let brækker. Knogleskørhed er et godt eksempel på en sygdom, hvor en enkelt behandlingsmetode ikke er fundet. Du kan altså ikke bare tage en enkelt pille, men du er nødt til at sætte ind på mange fronter ad gangen. Det allervigtigste er at forebygge gennem motion, måske skal du ændre dine kostvaner og finde støtteterapi fra de bedste kosttilskud. I artiklen her vil du læse om produktet Osteoremin Forte, som med dets indhold af plantebaseret calcium Algas Calcareas (AlgaeCal), gør det helt unikt på markedet.

Er du disponeret for sygdommen?

Det er selvfølgelig svært at spå om, men der er visse faktorer, som kan fortælle dig, hvorvidt du er i risikogruppen for osteoporose. Husk, vil du gerne vide, om du er blandt de mange tusinde danskere, som har sygdommen uden at vide det, så kan du få taget en knogletest. Kontakt din læge, og hør hvordan.

Faktorer, som spiller ind:

  • Arvelighed: osteoporose i familien
  • Manglende motion
  • For lidt calcium og D-vitamin i kosten
  • Rygning
  • Stort alkohol- og kaffeforbrug
  • Lav kropsvægt og spinkle knogler
  • Tidlig overgangsalder
  • Visse sygdomme, som bronkitis, leddegigt, sukkersyge, hormonelle lidelser i binyrer, skjoldbruskkirtel og biskjoldbruskkirtlerne
  • Medicinske præparater, fx binyrebarkhormoner, krampemidler, blodfortyndende medicin, vanddrivende midler og syreneutraliserende midler, som indeholder aluminium, kan også være et problem

I nævnte et kosttilskud …

Ja, det gjorde vi. Osteoremin Forte hedder det, og der ligger meget spændende forskning bag produktet. Fx blev der foretaget et studie på the Harvard Medical School and University of Connecticut, hvor forskerne sammenlignede AlgaeCal med calcium carbonat og calcium citrat. De undersøgte vækst, mineralisation samt det oxidative stress (iltning) i dyrkede humane osteoblastceller (knogleopbyggende celler).

Resultatet var slående. AlgaeCal øgede osteoblasternes DNA-syntese med henholdsvis 300 pct. mere end calcium carbonat og 400 pct. mere end calcium citrat – altså osteoblasternes evne til at producere nye knogleopbyggende celler. Det er sidenhen fulgt op med humane studier, hvor man observerede den imponerende evne til at øge knoglemassen med op til fire pct.


AlgaeCal er et whole food, som er betegnelsen for fødevarer i deres naturlige form. AlgaeCal indeholder naturligt 73 forskellige sporstoffer ud over D3-vitamin, K2-vitamin og strontium.

Opdagelsen af Algas Calcareas har haft en epokegørende betydning for behandlingen af osteoporose, så selvom produktet naturligvis kommer alle kroppens kalkforbrugende processer til gode, er det altså denne sygdom, som især har fået forskerne til at kigge nærmere på den lille alge.

Det er ret enestående, at AlgaeCal er i stand til ikke blot at stoppe afkalkningen, men også at øge knoglemassen igen. På det danske marked findes AlgaeCal udelukkende i produktet Osteoremin Forte fra Biosym.

AlgaeCal gør forskellen

Analyseinstituttet C.E.V.A. i Frankrig har lavet en test af calciumabsorptionen fra AlgaeCal, som blev holdt op imod absorptionen fra almindelige calciumrige fødevarer. Det positive udfald viste, at AlgaeCal blev optaget langt bedre end de calciumrige fødevarer. Absorptionen var på hele 75 pct., hvor pærer lå på 67 pct., yoghurt på 43 pct., appelsiner på 39 pct., blomkål på 24 pct. og spirulina på kun otte pct. Andre undersøgelser har vist, at AlgaeCal under fordøjelsen opløses med hele 97 pct. i maven. Det betyder, at 97 pct. af det indtagne AlgaeCal er tilgængeligt for absorption. I praksis er det dog ikke nødvendigvis alle 97 pct., der optages, da optagelsesprocessen kræver de føromtalte vigtige hjælpestoffer.

Hvad kan jeg selv gøre?

Lige meget, hvor du læser om knogleskørhed, er der udbredt enighed om, at den bedste forebyggelse mod knogleskørhed er at sikre en stærk og tæt knoglemasse, mens du er ung. Knoglesvindet sætter nemlig typisk ind omkring 30-35-årsalderen. Jo højere mineralkoncentration i knoglerne, jo mere er der at tabe af, og jo længere tid går der, før tabet eventuelt bliver et problem. Optimér din knogletæthed ved at få rigelig og regelmæssig motion hele livet. Sørg for at få tilstrækkelig kalk og D-vitamin i din kost.

Træning

Du skal ikke stoppe med at dyrke motion, selvom du har fået konstateret osteoporose – tværtimod!

Men hvordan skal du motionere? Vi har konsulteret Danske Fysioterapeuters hjemmeside (fysio.dk) og fundet følgende retningslinjer:

  • Al træning skal som udgangspunkt bygges langsomt op, og du skal huske at lytte til kroppens signaler.
  • Har du let knogleafkalkning (osteopani), eller ønsker du at forebygge? Som udgangspunkt er der ikke nogen former for motion, du ikke må dyrke.
  • Har du osteoporose, men ikke brud. Pas på med at bøje forover og dreje (rotere) i rygsøjlen.
  • Har du osteoporose og har haft brud? Respekter smerterne, undgå at løfte tunge ting, bøje forover og dreje i rygsøjlen. Søg vejledning af læge eller fysioterapeut.
  • fysio.dk kan du få vejledning til specifikke træningsformer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *