Antioxidanter i fødevarer

antioxidanter i fødevarer

Et EU-finansieret forskningsprojekt med et budget på 128 millioner kroner konkluderer, at der er væsentligt flere antioxidanter i de fleste fødevarer, hvis de er frembragt med økologisk landbrug.

Nu vil britiske økologer have fødevarestyrelsen til at anbefale økologi. Det største forskningsprojekt, der nogensinde har sammenlignet økologiske fødevarer med traditionelt dyrkede, konkluderer, at de økologiske er sundere. Forskningen er koordineret af universitetet i Newcastle og har straks vakt stor opsigt i Storbritannien. De fleste tidligere undersøgelser har nemlig afvist, at økologisk landbrug gør fødevarerne sundere.

Men ifølge professor Carlo Leifert fra Newcastle University kan intet rokke ved den generelle konklusion, selv om der er store variationer mellem forskellige fødevarer. Frugt og grøntsager indeholder op til 40 procent flere antioxidanter, hvis de er dyrket økologisk, konkluderer forskerne. Også mineraler er blandt andet squash, spinat og kål bedre til at optage, når det ikke bliver udsat for sprøjtemidler eller kunstgødning. Andre planter, der nyder godt af økologien, er hvede, tomater og kartofler. Den allerstørste forskel fandt forskerne dog i mælk. Den økologiske af slagsen indeholder helt op til 80 procent flere antioxidanter, først og fremmest E-vitamin. Samtidig er sammensætningen af fedtet sundere med flere af de gavnlige fedtstoffer og færre af de skadelige.

33 forskningsinstitutioner har deltaget i den 128 millioner kroner dyre undersøgelse, som EU har betalt broderparten af. Afgrøderne er blevet dyrket – og kvæget malket – forskellige steder i Europa, økologisk og traditionelt landbrug side om side. Carlo Leifert konkluderer, at fordelene ved økologien er så store, at det svarer til at spise en ekstra portion frugt og grønt hver dag.

(kilde Naturligvis Ugebladet SØNDAG uge 16, 2008)