Har du brug for jod ?

Skjoldbruskkirtel

 

Af Marianne Palm

Jod er et grundstof, som er essentielt for dannelsen af stofskiftehormoner i skjoldbruskkirtlen. Jod udgør ca. 60 pct. af et molekyle-stofskiftehormon, men har ikke andre kendte funktioner i organismen. Det jod, vi indtager gennem kosten, transporteres til skjoldbruskkirtlen og opkoncentreres der. Den umiddelbare konsekvens af jodmangel er struma, en forstørret skjoldbruskkirtel, som ses som en hævelse på halsen, idet skjoldbruskkirtlen i mangel på jod vokser for at opretholde en tilstrækkelig produktion af stofskiftehormon.

Med årene vil en struma ofte vokse og af ikke helt afklarede grunde udvikle knuder, som uafhængigt af kroppens øvrige kontrol af stofskiftet begynder at producere store mængder stofskiftehormon; man udvikler knudestruma med forhøjet stofskifte. I områder med meget svær jodmangel ses også allerede blandt børn en høj forekomst af struma og forekomst af kretinisme, som er en karakteristisk fremtoning med dværgvækst og mental retardering.

Jodmangel skønnes at være den hyppigste forebyggelige årsag til mental retardering blandt børn.

Jodmangel blev opdaget i 1820

En stor del af verdens befolkning er fortsat i risiko for jodmangel, både i udviklingslande og i mange områder i Europa. Man kan undre sig over, at jodmangel fortsat udgør et problem, da jodmangel som årsag til struma blev beskrevet allerede i 1820, og forslag om jodtilsætning til salt som forebyggelse af struma blev stillet kort derefter. Jodtilsætning til salt er teknisk ukompliceret og med beskedne omkostninger. Alligevel blev der ikke iværksat systematisk jodtilsætning til salt før omkring 1920, hvor Schweiz begyndte på et joderingprogram. Programmet er siden reguleret nogle gange, og jodmangel er nu udryddet i Schweiz, som ellers var kendt for sin høje forekomst af struma og kretinisme, specielt i bjergegne.

Følger af jodmangel

Jodmangel kan føre til bl.a. struma, lavt stofskifte, træthed og sløvhed. Derfor blev det i år 2000 obligatorisk at tilsætte jod til bordsalt, da 220.000 personer i 1996 led af struma, som kunne skyldes jodmangel. De nyeste tal fra Den Danske Jod- og Stofskiftsundersøgelse fra 2014 viser, at der stadig er et generelt mildt jodunderskud i Danmark trods berigelse af jod i fx bordsalt, mælk og brød.

Spiser du ikke salt, mælk eller brød, kan underskuddet opstå, og du skal måske tage et tilskud.

Jod har mange vigtige funktioner i kroppen og bidrager bl.a. til:

  • en normal kognitiv funktion
  • nervesystemets normale funktion
  • normal produktion af skjoldbruskkirtelhormoner
  • normal skjoldbruskkirtelfunktion
  • normalt energistofskifte
  • vedligeholdelse af huden
  • vægtregulering

Man bør dog være påpasselig med sit jodindtag, og man bør derfor ikke overdosere.

Mulige tegn på jodmangel

Mange af de her nævnte symptomer kan også skyldes alt mulig andet end jodmangel. Tag din læge med på råd, og kontakt efterfølgende en ernæringsterapeut, en heilpraktiker, biopat, naturopath ibm eller en hormonterapeut for at få yderligere støtte til at få hele dit hormonsystem til at samarbejde med dig.

Få hormonsystemet til at samarbejde

Du skal til gengæld også gøre alt for at samarbejde med dit hormonsystem: Gør så meget som muligt for at undgå stress, indbyg tid til dig selv i din hverdag, vælg rolig motion frem for konkurrencesport, hvis du har hormonelle problemer, spis masser af grøntsager, nødder, fisk. Gør så meget som muligt for at fodre dit immunforsvar og dit nervesystem med de rette næringsstoffer, og drop al form for junk i form af alkohol, sukker og kager i minimum tre måneder. Et glas rødvin i ny og næ kan være OK.

Selen hjælper også hormonerne

Skjoldbruskkirtelhormonerne hedder T3 (trijodthyronin) og T4 (thyroxin) – alt efter hvor mange jodatomer de indeholder. T3 virker langt hurtigere end T4, der mere betragtes som et forstadium til T3.
Selen indgår desuden i de enzymer, der regulerer aktiviteten af hormoner. Det kan bl.a. ske ved at fjerne et bestemt jodatom, så det passive T4-hormon omdannes til det aktive T3-hormon.
Dannes der for lidt T3 hormon, bliver stofskiftet lavere, og dannes der for meget, bliver det højere. Derfor er det essentielt, at der både er jod og selen til stede under reguleringen.

Mangler og dårlig udnyttelse forårsages af

  • Mangelfuld kost, især uden maritime kilder som fisk og skaldyr
  • Mangelsymptomer
  • Struma (forstørret skjoldbruskkirtel)
  • Især for lavt stofskifte med træthed, langsom puls, kuldefornemmelse og vægtøgning
  • I få tilfælde forhøjet stofskifte med hjertebanken, uro, forhøjet blodtryk, øget appetit og vægttab
  • Børn: struma, dværgvækst eller mental retardering
  • Under svangerskab: fosterskader

Kilder

Især kilder som tang, fisk, skaldyr, fiskesovs og havsalt. Desuden mejeriprodukter og æg.

Struma har været meget udbredt i Danmark, og derfor har man siden 1998 tilsat jod til bordsalt for at forebygge sygdommen.


Anbefalet daglig tilførsel

Voksne 11 år og opefter: 150 mikrogram
Børn 1-10 år: 70 mikrogram
Gravide og ammende: Henholdsvis 175 og 200 mikrogram


Øget behov

  • Børn i voksealderen
  • Ældre
  • Gravide
  • Vegetarer og veganere
  • (Kilde: sund-forskning.dk og Henrik Dillings bog, Lev sundt med vitaminer og mineraler)

En dåse tabletter til seks måneder

Har du fået konstateret jodmangel hos lægen, kan du med fordel anvende Berthelsen Jod, som er let optageligt jod i form af 225 mcg kaliumiodid. En dåse indeholder 180 små og synkevenlige tabletter. En dåse er nok til seks måneder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *