Selvom en nedsat hørelse umiddelbart ikke opleves lige så graverende som en øjenskade, er det en markant forringelse af dit liv. Lyt med, når vi gennemgår naturlige måder at behandle og bremse høretab på med magnesium, fyrretræsbark og Ginkgo biloba.
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// i december 2015
Langt de fleste høretab starter omkring de 50, hvor op til 40 % har en form for høretab, og i det britiske Royal Institute for døve vurderer man, at mere end 70 % af de 70-årige har nedsat hørelse. Men et enkelt brag nytårsaften kan være nok til, at hørelsen står af. Ligesom medicin, hovedtraumer eller infektioner kan nedsætte din hørelse. Nedsat hørelse er en stor belastning. Når du ikke kan høre, og dermed forstå, hvad andre siger, nedsættes din livskvalitet og evne til at klare dig lige så godt i tilværelsen. Det kan blive svært at begå sig, selv blandt gode venner, og socialt samvær kan blive en belastning, som man undgår. Lider du af tinnitus, står du hver dag op til en konstant ringen eller brummen for ørerne? Det er stærkt generende for den, der rammes. Søvn, karriere og samvær med familie og venner bliver påvirket. Nogle bliver invalideret af deres tinnitus.
Almindelige årsager til, at verden bliver sat på lydløs
Ud over alder er otitis media, eller sagt på dansk, mellemørebetændelse, den mest almindelige infektiøse årsag til midlertidigt eller varigt høretab. Gentagne eller ubehandlede infektioner hos børn kan føre til permanent svækkelse i voksenalderen. En anden årsag til høretab er langvarig udsættelse for kraftig støj. Vedvarende støj kan ødelægge de 4000 følsomme hårceller i det indre øre, som igen fører til sensorineuralt høretab. Højrisikogruppen er mennesker, der hver dag står på støjende arbejdspladser, men sandelig også unge mennesker, der dagligt hører (for) høj musik gennem høretelefoner. Senest har man forsket i brugen af mobiltelefoner, og nu er også de blevet føjet til listen over almindelige årsager til højfrekvente høretab. Folk, der bruger deres telefoner i 60 minutter eller mere om dagen, har en højere risiko for høretab end dem med mindre brug.
Med Ginkgo biloba bliver dine bønner hørt
Når du begynder at lide af høretab, er den eneste “behandling” som regel de høreapparater, lægen tilbyder dig. En løsning, mange hørehæmmede afskriver som både ubehagelig og ineffektiv. Heldigvis viser forskningen, at der er en række mere naturlige tilgange, som er værd at forsøge. Fx har Ginkgo biloba hjulpet mennesker med forskellige hørelidelser, herunder tinnitus. Ligeledes har man i forsøg med dyr set, hvordan Ginkgo biloba havde en beskyttende virkning mod skader i det indre øre samt forbedrede ørets neurologiske funktion. Det, som Ginkgo biloba gør, er, at det øger blodgennemstrømningen til hjernen og øret.
Magnesium støtter en sund nervefunktion i det auditive system
Andre undersøgelser har vist, at et tilskud af magnesium både kan mindske høretabet og sværhedsgraden af tinnitus. Vi ved, at magnesium er nødvendig generelt for at opretholde nerve- og muskelcellers normale funktion, og niveauet af magnesium spiller en rolle i opretholdelsen af en normal gennemtrængelighed i cellemembranerne. Der findes ca. 4000 indre hårceller i én række og ca. 12000 ydre hårceller i tre rækker. Det er hovedsagelig de indre hårceller, der sørger for lydinformation til hørenerven. Når de ydre hårceller påvirkes af vibrationer i væsken, udviser de en ”muskelagtig” sammentrækning, der bevirker, at den mekaniske påvirkning af de indre hårceller bliver betydeligt større, end hvis de ydre hårceller ikke havde været til stede. Mennesker med tinnitus har, mener man, ”overaktive” hårceller, som ikke formår at slappe af, ligesom spændte muskler skal kunne gå i hvile. Hårcellerne, der udfører en slags mekanisk hjælpefunktion, så signalet fra det indre øre når hjernestammen, slapper så at sige aldrig af hos mennesker med tinnitus. Mineralet magnesium virker netop som ”slap nu af”-midlet, mener forskerne, der så opløftende resultater med magnesium mod tinnitus. Magnesiumet bragte så at sige hårcellerne tilbage til deres naturlige hviletilstand.
Giv fyresedlen til lyde, der ikke vil stoppe med fyrretræsbark
Det virksomme stof i fyrretræsbark hedder Pycnogenol (PYC). Forskere fik ideen, at PYC kunne formildne tinnitus, idet PYC er kendt for at udvide kapillærernes gennemtrængelighed. Mon så også PYC kan forbedre hastighed af blodgennemstrømningen i det indre øres arterier? Forsøget tydede på, at indtag af PYC i en kort periode var med til at forbedre blodgennemstrømning i det indre øre, og deltagerne oplevede en lindring af tinnitus symptomer.
Nedsat hørelse, støjfølsomhed eller tinnitus minder hver dag mange danskere om en nytårsfest, hvor knaldet fra fyrværkeriet blev for meget for ørerne. Husk nu at bruge ørepropper eller andre høreværn, når du skal ud og fyre fyrværkeri af nytårsaften. Det koster kun 10 kr. for beskyttelsen, men hørelsen resten af livet, hvis uheldet er ude.
Vita Ear fra New Nordic indeholder Ginkgo biloba, fyrretræsbark og magnesium.