B3-vitamin

COLOURBOX1310261_4

En god søvn og en stabil psyke har brug for B3-vitamin. Vitaminet har stor betydning for blodkredsløbet samt muskler og bindevæv. Vigtigt for celleenergi og -ånding. Nødvendig for kulhydrat-, fedt- og proteinstofskiftet.  Vigtigt for celleenergi og -ånding. Mave-tarmfunktion er afhængig af B3-vitamin.

Fakta
B3-vitamin kaldes niacin. Der findes to typer B3-vitaminer: Nikotinsyre og nikotinamid. Niacin kan dannes ud fra nikotin i tobaksplanten, deraf navnet. Nikotin virker karsammentrækkende og øger fedtindholdet i blodet. Det skal understreges, at tobak absolut ingen vitaminvirkning har. Nikotinsyre virker omvendt karudvidende og befordrende for kredsløbet.

B3-vitamin er et meget stærkt stof. Det er enkelt i sin kemiske opbygning, hvilket gør det meget bevægeligt. Nikotinsyre (10-50 mg) giver varme og kløen i huden op til en halv time efter indtagelse. Det skyldes den karudvidende effekt, som i sig selv er ufarlig, ja ønskelig i visse medicinske sammenhænge. (Hvis en person ikke reagerer på nikotinsyre (50 mg), er der muligvis tale om, at den pågældende er leverbelastet). Som følge af muligt ubehag ved den stærkt karudvidende effekt, som nikotinsyre har, gives ofte nikotinamid, som ikke har denne virkning.

Vores stofskifte producerer B3-vitamin ud fra aminosyren tryptofan (60 mg tryptofan omdannes til 1 mg niacin; denne mængde kaldes 1 niacin-ækvivalent (NE)). Tryptofan har betydning for vores søvn og sjælelige balance og virker beroligende. B3-vitamin indgår i bestemte antioxidant-enzymer. Det medvirker ved udbedring af skader på DNA-strengen (arveanlæg) i cellerne, forårsaget af cellegifte som frie radikaler, visse mediciner og stråling. B3-vitamin kan ikke lagres i kroppen. Daglig tilførsel er derfor vigtig, især hvis man er storforbruger af alkohol, sukker, tobak eller medicin.

Hvorfor skal vi have det?
B3-vitamin er et vigtigt co-enzym i forbindelse med omsætning af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. Cirka en trediedel af vores B3-vitaminbehov indtages som niacin, mens de resterende to trediedele omdannes fra tryptofan til B3-vitamin i kroppen. Forudsætningen for omdannelse af tryptofan til B3-vitamin er tilstedeværelse af B1-, B2-, B6- og B8-vitamin (biotin). Dette understreger endnu engang betydningen af det samvirkende princip. Altså at B-vitaminerne ofte virker sammen.

Organismen bruger endvidere tryptofan til at danne serotonin, som via hjernestammen har betydning for søvn, stemningsleje og nervesystem. Hvis vi ikke får tilstrækkeligt med serotonin, giver det søvnforstyrrelser, koncentrationsbesvær, angstfølelse, skyhed, nervøsitet, i nogle tilfælde svær depression, hallucinationer og skizofreni. De værste tilfælde forekommer i forbindelse med fejlernæring, sult, alkoholisme og indtagelse af svampegifte gennem kosten.

Mangel og forgiftning har ofte, nøjagtigt de samme symptomer. Alvorlig mangel, som er beskrevet ovenfor, fremkalder sygdommen pellagra (Pell agra = tør hud). Sygdommen ses typisk i lande, hvor majs er en af hovednæringskilderne, og er kendetegnet ved de tre d’er: Diarré, dermatitis (hudbetændelse) og dementia (mental svækkelse). Det menes, at pellagra skyldes ensidig kost (majs), som ikke indeholder tilstrækkeligt med B3-vitamin, og at den smule, der findes, ikke kan frigøres fra majsen og udnyttes af kroppen. Men det er ikke hele sandheden: Symptomerne på pellagra er tørhed og betændelse med blærer og pustler (bylder) i huden, fortykkelser og mørkfarvning af huden, mørkfarvning af slimhinderne i munden og på tungen, diarré, sløvhed, nerveskader med lammelser, epilepsilignende krampeanfald, mentale forstyrrelser og sindssyge (skizofreni og lignende).

Til sidst medfører tilstanden døden, hvis der ikke sættes ind med behandling i tide. Majs, som er eller har været angrebet af svampe på grund af mangelfuld tørring, indeholder svampegifte, som er særdeles giftige for både mennesker og dyr. Konklusionen er, at pellagra formodentlig skyldes en kombination af mangel på såvel B3-vitamin som på aminosyren tryptofan samt forgiftning med svampetoxiner. En amerikansk videnskabelig undersøgelse påviser, at der er sammenhæng mellem indtagelse af B3-vitamin og Alzheimers, jo mindre daglig indtagelse, jo større risiko for at udvikle Alzheimers. B3-vitamin er vigtigt for hormondannelse, det gælder kortison, thyroxin, insulin og kønshormoner. B3-vitamin medvirker til at sænke kolesterolindholdet i blodet. Samtidig bevirker den karudvidende effekt, at blodtrykket nedsættes. Alt i alt meget gavnligt for kredsløbet.

B3-vitamin (nikotinsyre) fremmer saltsyreproduktionen i mavesækken. (Saltsyreunderskud kan give de samme symptomer som overproduktion af saltsyre – i mavesækken – som regel smerter). Mange kvinder omkring og særligt efter overgangsalderen producerer for lidt mavesyre (læs også om B1-vitamin og B6-vitamin). Dette hæmmer fordøjelsen og giver risiko for forstoppelse og tyktarmsbetændelse. Andre symptomer på B3-vitaminmangel er irritabilitet, opkastning, svimmelhed, kronisk hovedpine, nervøsitet, forvrænget virkelighedsopfattelse, hvid belægning på tungen (kan også skyldes indtagelse af mælkeprodukter) og tandmærker langs tungeranden, dårlig ånde og fordøjelse med ildelugtende afføring, diarre, forstoppelse, underlivssmerter, søvnforstyrrelser og depression. Endvidere udvikling af skinnebenssår, hudbrist og andre hudlidelser, blodmangel og senil demens.

Medicinsk anvendelse
B3-vitamin anvendes til behandling af pellagra, men kan ikke stå alene. Det er nødvendigt at give hele B-vitaminkomplekset og sørge for en komplet kost, hvis man vil sygdommen til livs. B3-vitamin er med held blevet brugt i behandlingen af migræne, skizofreni og Menières sygdom. Ved Menières sygdom er det den karudvidende effekt, der udnyttes (her gives nikotinsyre).

Ved nedsat hørelse og døvhed kan nikotinsyreterapi forsøges. På grund af nikotinsyrens karudvidende og blodgennemstrømmende effekt kan behandlingen af alle betændelsestilstande i den øverste trediedel af kroppen understøttes med nikotinsyreterapi. B3-vitamin anvendes også ved alkoholisme, for lavt blodsukker og forhøjet kolesterolniveau samt ved føleforstyrrelser i det perifere nervesystem. B3-vitamin kan sammen med andre B-vitaminer mindske væsketabet i forbindelse med forbrænding.

B3-vitamin anvendes i cancerterapi samt i forbindelse med kemoterapi og strålebehandling. Det kan desuden anvendes ved alle de mangeltilstande, der er nævnt ovenfor. B3-vitaminet gives altid sammen med hele B-vitaminkomplekset. Ved for voldsom reaktion på nikotinsyre (karudvidende effekt) gives kalktilskud eller mælk for at dæmpe reaktionen. Ved manglende orgasme kan nikotinsyreterapi forsøges. Gode resultater med nikotinsyreterapi er set ved astma og bronkitis.

Bivirkninger
B3-vitamin kan medføre forbigående træthed og maveirritation, særligt når det gives som nikotinsyre i doser på 50 mg eller derover. Nikotinsyre (50 mg eller mere) giver varme og kløen i huden i op til en halv time efter indtagelse (se afsnittet ovenfor). Forsigtighed tilrådes ved brug af nikotinsyre hos personer med lavt blodtryk. Svimmelhed, utilpashed og besvimelse kan forekomme. Nikotinsyre kan udløse en allergisk reaktion, en histaminreaktion. Mængden af urinsyre i kroppen øges, og blodsukkeret hæves. Derfor er det vigtigt at udvise forsigtighed i behandlingen af allergikere, folk med urinsyregigt og sukkersyge. Ved langvarig behandling er det vigtigt at sørge for, at klienten får rigeligt med mineraler, som kan bindes og vaskes ud. Niacin-doser mellem 3000 og 25.000 mg dagligt kan forårsage mavesår, leverskader, gulsot, bugspytkirtelskader, tyktarmsbetændelse, hudforandringer og impotens. Nikotinamid kan hos særligt følsomme personer give depression. I høje doser kan det også forårsage forhøjet blodsukker, som dog normaliseres hurtigt, når indtagelsen ophører.

Hvor findes det?
B3-vitamin findes i ølgær, jordnødder, tunfisk, hornfisk samt mange andre fiskearter, i kylling, kalkun og andre magre typer kød, i lever, ost, æggehvide og æggeblomme, diverse bælgfrugter, bønner, frø og nødder, brune ris og fuldkornshvede, desuden i mange forskellige grøntsager og i Læs også om B-vitaminer generelt. 100 gram jordnødder indeholder 24 miligram (mg) B3-vitamin. 100 gram tunfisk i vand indeholder 18 mg B3-vitamin. 100 gram kyllinge- og kalkunkød indeholder 12 mg B3-vitamin. 100 gram brune ris indeholder 2 mg B3-vitamin.

Hvor meget har man brug for?

  • Spædbørn: 6 mg
  • Småbørn: 10 mg
  • Skolebørn: 16 mg
  • Voksne: 19 mg
  • Gravide: 16 mg
  • Ammende: 19 mg
  • Sportsudøvere og hårdtarbejdende (stress): 25 mg

Også her gælder, at de angivne doseringer er absolut minimum. Behovet for B3-vitamin stiger i takt med, at kroppen udsættes for belastning. B3-vitamin måles i niacin-ækvivalenter (NE) og i mg. 1 mg B3-vitamin svarer til 1 NE. 60 mg tryptofan svarer til 1 NE.

Medicinsk dosering
50-500 mg. Doseringer helt op til 25.000 mg er blevet anvendt i behandlingen af skizofreni, højt kolesterolniveau og åreforkalkning.