Bækkensmerter handler om meget andet end at have bækkenløsning under en graviditet.
Af Lene Pilegaard
Artiklen blev bragt i magasinet sundforskning – august/september 2017
Ryg- og bækkensmerter behøver ikke altid stamme fra ryg- og bækkenleddene. Der er mange strukturer i bækkenet, der kan give smerter under en graviditet – for eksempel livmoderen. Det meste af livmoderen ligger frit i bughulen, men holdes fast af sener, der er hæftet på bækkenleddene. Livmoderen understøttes desuden af bækkenbunds-muskulaturen. Så i stedet for kun at tale om bækkenløsning som det mest omtalte fænomen, giver det meget mere mening også at tale om de mange andre bækkensmerter, som ikke er hormonelt betinget.
Bækkensmerter under og efter en graviditet. Mere end 80 % af alle gravide oplever bækkensmerter i en eller anden grad i løbet af en graviditet, og i langt de fleste tilfælde går smerterne i sig selv igen, så snart fødslen er overstået.
For 5-7 % af denne gruppe udvikler tilstanden sig imidlertid meget smertefuldt og varer ved, længe efter at de hormonelle forhold er normaliseret.
Måske begyndte det hele meget tidligere …
Hvis der før har været små eller store problemer med ryg og bækken fra ulykker, piskesmæld eller fald, dårlig holdning eller for stramme muskler over leddet, kan bækkenløsning under graviditeten samt det øgede tryk ned på bækkenet fra den øgede vægt få bægeret til at flyde over. Her kan leddene sætte sig skævt og forårsage smerte.
Det hele hænger sammen, og smerter det ene sted kan meget vel …
Bækkenet er bygget op som en ring; forneden er bækkenbunden og huller til skeden og urinvejen samt anus. Inden i selve bækkenringen ligger blæren samt livmoderen. Lige over bækkenet ligger abdomen (maven) med samtlige organer og mavesækken, der danner et tryk ned mod bækkenringen. For at være stærkt og stabilt er bækkenet dækket med muskler, sener og ledbånd (ligamenter).
Bækkenringen skal dels bære kropsvægten, dels virke som støddæmper ved at give efter og bevæge sig ved belastning. Kraften og udholdenheden i muskler og ledbånd i bækkenet har stor betydning for bækkenleddenes funktion.
På hver side af bækkenet er hofteleddet, der danner led med benet. Fra korsbenet løber der nerver til musklerne omkring bækkenet samt ned i benene. Igennem bækkenet løber vores blodbaner, der forsyner benets muskler og strukturer med ilt og næringsstoffer.
Hofteleddet består af hofteskålen, som danner led med bækkenbenet og lårbenets hoftekugle. Både hofteskålen og hoftekuglen er beklædt med brusk, som sikrer, at bevægelserne foregår med mindst mulig modstand.
Erfaringer har vist, at når der er smerter fra SI-leddet, kan det stamme fra fejlstillet lårbensknogle i hofteskålen.
Ledbånd – også kaldet ligamenter
Bækkenets led er primært holdt og stabiliseret af ledbånd. Vi har ikke nogen direkte lednære muskler til at stabilisere leddet, som mange andre led i kroppen har. Så når bækkenet låser, kan det være, fordi bækkenets ledbånd bliver ”ustabile”, og så skal der ikke så meget til, før leddet sætter sig forkert. Det forekommer ved bækkenløsning, hvor der i graviditeten er øget produktion af hormonet relaxin, der gør, at ledbånd bliver løsere, for at bækkenet kan udvide sig under fødsel.
Et ledbånd er en bindevævsstruktur, som forbinder knoglerne på hver side af et led og derved stabiliserer bevægelserne. Det forbinder også organer til hinanden eller til knogler.
Om Lene Pilegaard
Lene Pilegaard, Næstformand i Bækkensmerter.dk, er en non-profit organisation, som gerne vil sætte fokus på de mange problemstillinger, du kan opleve på grund af fastlåsninger i bækken etc. Problemer, som ikke kun stammer fra graviditeter, men også fra alt lige fra forkert kropsholdning til traumer og skader på bækkenet, fx ved en trafikulykke eller et ellers tilsyneladende banalt fald.
På http://www.baekkensmerter.dk/ kan du læse mere om bækkenløsning, længerevarende bækkensmerter og om de mange ting, der kan have medindflydelse på bækkenproblemer, hvor også et kejsersnit kan spille en rolle!