Vi kommer ikke uden om, at forbrugernes bevidsthed hele tiden øges omkring de produkter, som forhandles i butikkerne. Og her er det særlig udtalt omkring fødevarer og kosttilskud, fordi vores livskvalitet står på spil, når vi indtager noget, der ikke fordrer sundheden. Kvaliteten af fedtsyrerne er ingen undtagelse.
Af Rikke Agersted.
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2016
Markedet bugner af fiskeolier, og det kan være sin sag at navigere i de mange informationer, der er på området. Man skal tage stilling til sammensætningen af fedtsyrer, totox-værdier, harskningsgrad og meget mere. Bæredygtighed er også et vigtigt område at skele til, da vores forbrug af fiskeolier i høj grad kan skabe overfiskeri og svære forhold for nogle af de havdyr, som lever af de oliegivende fisk og krebsedyr, vi skatter så højt i jagten på sundheden.
Samtidig er vi interesseret i at finde en fiskeolie, som indeholder så få tungmetaller og andre giftstoffer som muligt. Derfor er det blevet naturligt at se på muligheden for at opdrætte sunde fisk med naturligt indhold af fedtsyrer i moderne dambrug. Man undgår overfiskeri i verdenshavene og skaber dermed grundlag for at producere en bærdygtig fiskeolie. Samtidig kan man sikre, at fiskene ikke optager ukontrollerede mængder af tungmetaller og andre skadelige stoffer, som bagefter skal fjernes kemisk.
Er opdrættede fisk sunde?
Konventionelle dambrug har ikke altid haft en høj stjerne hos de bevidste forbrugere, fordi fiskene ofte får billigt foder, der ikke stiller de næringsstoffer til rådighed, som de har brug for.
Konsekvensen har været meget synlig, for dambrugsfiskene har slet ikke kunnet tåle en sammenligning af indholdsstoffer og dermed fiskeoliens kvalitet.
En øget bevidsthed om konsekvenserne ved opdræt har heldigvis resulteret i, at der i dag eksisterer dambrug, som både er økologiske og bæredygtige. Nogle af dem findes her i Danmark, og det gør det lettere for forbrugerne at vælge bæredygtigheden til uden at gå på kompromis med det, der indtages. Flere og flere forbrugere har nemlig stærke holdninger til, hvordan vi forvalter jordens ressourcer og stiller spørgsmålstegn ved mange ting omkring produkternes vej fra råvare til færdigt produkt.
Økologisk dansk fiskeolie
Ecolomega fiskeolie er en 100 % naturlig fiskeolie produceret under lav temperatur, hvorved fiskeolien separeres fra fiskenes biprodukter. Olien er udtrukket fra 100 % sporbare, bæredygtige og økologiske regnbueørreder fra danske ferskvandsopdræt. Olien fyldes på ikke økologiske kapsler, hvilket er årsag til, at produktet ikke kan mærkes med det røde Ø-mærke. Du kan dog også vælge den flydende, og så er fisken økologisk hele vejen rundt.
Ecolomegas fedtsyresammensætning
2 kapsler | 4 kapsler | |
Ecolomega fiskeolie | 1500 mg | 3000 mg |
Omega-3, hvoraf: | 250 mg | 500 mg |
– EPA | 40 mg | 80 mg |
– DHA | 110 mg | 220 mg |
– Øvrig omega-3 | 100 mg | 200 mg |
Omega-6 | 200 mg | 400 mg |
Omega-7 | 100 mg | 200 mg |
Omega-9 | 450 mg | 900 mg |