Blæs hosten og forkølelsen hen, hvor peberet gror

 

shutterstock_239242900

 

Zingiber officinales, Piber nigrum og Piper longa er navnene påden treenighed af krydderier, som kan redde dig for sensommerens luftvejslidelser og forkølelser.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – august/september 2015

 

Stærke og styrkende.

Ingefær, sort peber og lang peber er krydderier, der giver madoplevelser karakter verden over – og sandsynligvis også byder på en række sundhedsmæssige fordele. Ingefær virker desinficerende, sveddrivende, febernedsættende og slimdrivende, og den anvendes ofte til behandling af infektion og slim i luftvejene. Mens ingefær er veldokumenteret for sine egenskaber, markedsføres det aktive stof i peber, piperin, som et koststilskud, der hjælper på fordøjelsen, øger gennemstrømning og varmen i kroppen samt sætter skub i forbrændingen. Selvom nogle af fordelene ved piperin endnu ikke helt er etableret rent forskningsmæssigt, ved vi, at piperin øger metabolismen og absorptionen af en lang række næringsstoffer. Men det tyder også på, at de aktive stoffer i sort peber stimulerer en god lungefunktion. Så når du kombinerer ingefær, sort peber og lang peber får du en cocktail, der bekæmper selv de mest sejlivede slimdannelser i lungerne ved forkølelser og influenzaer.

 

En god lungefunktion kræver slim

Når vi bliver forkølede eller får influenza, danner vi ofte mucus, også kaldet slim i epithelet i luftvejene. I næsehule, luftrør og bronkier befinder de slimproducerende bægerceller sig, hvor de med deres beskyttende slim har stor betydning for fangst og fjernelse af støv og mikroorganismer. Overflade-epithelet i luftvejene har desuden nogle andre celler, som hedder cilier. Cilie-celler arbejder sammen med bægerceller om at holde de nedre luftveje fri for affald og patogener. Efter bægerceller frigiver slim og fanger forurenende stoffer, fejer og skubber cilie-celler det forurenende slim væk fra luftvejene. I sekretet findes også antistoffer, som beskytter mod angreb fra mikroorganismer.

 

Sort peber virker både slimdrivende og styrker immunsystemet

Piperin fra peber synes at stimulere cellerne i luftvejene og øge mikro-cirkulationen af den slimdrivende bevægelse, så man hurtigere bliver forkølelsen kvit. Påbegyndt forskning tyder på, at piperin også udemærker sig ved at øge spredningen af splenocytter. Splenocytter erenaf kroppens forsvarsmekanismer mod infektioner. Endelig har man set i forsøg, hvorledes piperin stimulerer frigivelsen af nitrogenoxid. Nitrogenoxid har bl.a. en betydning i immunsystemet som signalstof til at øge antallet af makrofager (ædeceller) og derved medvirke ved bekæmpelse af mikroorganismer.

 

Wholistic Trikatu fra Pukka indeholder ingefær, sort peber og lang peber blandet med Arktisk frisk tang.

 

Piperin stimulerer fordøjelsesenzymer

Det aktive stof piperin i sort peber stimulerer smagsløgene på en sådan måde, at en besked om at øge saltsyren i maven sendes af sted. Herved forbedres fordøjelsen. Når kroppens produktion af saltsyre er utilstrækkelig, kan fødevarer sidde i maven i længere tid, hvilket fører til halsbrand eller fordøjelsesbesvær, eller det kan udskilles i tarmene, hvor de ufordøjede madpartikler fremmer uvenlige tarmbakterier. Dårlige tarmbakterier frembringer gas, irritation og/eller diarré eller forstoppelse. Ifølge en artikel offentliggjort i “Journal of Ayruveda og integrativ medicin” i 2010 har piperin desuden vist sig at øge absorptionen af vitamin C, selen, beta-caroten, vitamin A, vitamin B-6 og coenzym Q.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *