Blondine-chlorella har det sjovere

 

 

 

Du kender den grønne alge chlorella, og derfor kender du nok også smagen. Mød blondinen i algeklassen, som med sin dybe umamismag slår grønskollingen.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2019

 

Med løftet om alskens sundhedsmæssige følger klemmer du alger ned. Chlorella kendes som ”den grønne perle”. Den grønne farve skyldes det høje indhold af klorofyl, som dannes ved sollys. Det er også klorofylet, som medfører den lidt for ”sunde” smag. Blond chlorella er, som navnet antyder, ikke grøn. Den er blond, da den ikke har været udsat for sollys, hvilket gør, at du også undgår klorofylsmagen. Du kan dermed få algernes omfangsrige næringsindhold, samtidig med at det faktisk smager godt, og du kan bruge det i alt fra pasta (i stedet for æg) til drys på havregrynene om morgenen.

 

Den næringsrige plante

Verdens ældste plante, mikroalgen, har været en essentiel del af fødekæden i billioner af år. Men som decideret menneskeføde begyndte mikroalge-eventyret for bare et par tusinde år siden, og her i nyere tid, i starten af det 20. århundrede, er interessen for alger eksploderet. Chlorella, den encellede grønne alge, er blandt de dominerende mikroalger inden for konsumering.

 

Hvad er forskellen på mikroalger og makroalger? Mikroalger kender du som fytoplankton eller planteplankton, som vokser på havbundens sandkorn eller på tang. Makroalger kender du som tang, som lever i havvand.

 

Iværksætteri, når det er bedst

Iværksætteren Søren Hedegaard har bygget et laboratorium op fra bunden, Biotrino.com, hvor han fremstiller en helt ny fødevare lavet af alger, nemlig pulveret Blonde Chlorella.

En fødevare, som er rig på protein og fyldt med næringsstoffer, blandt andet omega-3 og -6, essentielle aminosyrer og et hav af vitaminer. Derudover er det 100 % vegansk.

 

Hvordan dyrker Søren algerne?

Algerne dyrkes først i mindre kolber med vand, sukker, næringsstoffer og kraftig iltning. De formerer sig på livet løs, og på et tidspunkt overføres de til en stor ståltank, hvor de hver 12. time fordobler sig. Efter vækstperioden i ståltanken får algerne en tur i centrifuge for at udskille vandet, og herefter frysetørres de, for at få det sidste vand ud. Slutproduktet er gulblonde, flagede plader, der blendes til pulveret. Algepulveret fremstilles uden nogen former for biprodukter, som skal kasseres, og der er heller ikke brugt kunstige produkter i forbindelse med fremstillingen. Algerne skal blot fodres med sukker og kvælstof. Produktionen har et minimalt CO2-aftryk og forbrug af vand. Høstning, tørring og pakning foregår alt sammen i Danmark.

Da algerne ikke udsættes for lys, får de heller ikke den skarpe smag, og du behøver derfor ikke overfalde krydderiskabet for at kamuflere smagen. Blonde Chlorella har en dyb umamismag og giver en intens cremet konsistens. Konsistensen gør, at du faktisk kan reducere dit brug af animalsk fedt og olie i din madlavning.

 

De gyldne alger indeholder alle aminosyrer (proteiner) samt omega-3 og -6-fedtsyrer, vitamin B1, 2, 3 og 6 samt E-vitaminer og mineraler som fosfor, magnesium, zink og kalium.

 

 

Fremtidens fødevare

Tang og alger er fremtidens fødevarer. De kan dyrkes overalt, hvor der er vand og er stort set CO2-neutrale i deres produktionsform. Netop det lave CO2-aftryk er nødvendigt for at kunne håndtere det stigende behov for føde. Verdens befolkning forventes at stige til mindst ni milliarder mennesker inden 2050, altså cirka tre milliarder mere, end vi er nu. Samtidig stiger levestandarden i udviklingslandene. Øget velstand er lig med større efterspørgsel på mad. Mennesker, som hidtil har levet af plantebaseret mad, vil desuden også i højere grad købe animalske fødevarer. Produktionen af animalske fødevarer, ved vi, er langt mere ressourcekrævende end den plantebaserede produktion, og derfor, hvis der skal produceres mad nok til ni milliarder mennesker, skal der ske en kraftig udvikling i produktionen. Manglen på vand bliver den største forhindring for at øge produktionen af afgrøder. Enorme arealer dyrkes nu med brug af ferskvand. Alger er en del af svaret, da alger kan gro i vand med et højt saltindhold. Fisk spiser allerede alger, og da mange mennesker spiser fisk, udnyttes algerne allerede indirekte. Men fiskeproduktionen skal tages ud af ligningen, så tang og alger går direkte til menneskeføde. En øget algeproduktion indeholder store perspektiver, ikke mindst fordi det betyder, at fødevareproduktionen kan udvides betydeligt uden at trække på de begrænsede reserver af landbrugsjord og ferskvand.

 

Algernes evne til at gro overalt indgår også i Sørens mission om at udvide produktionen til Afrika. Store tanke med alger kunne stå ved enhver by og bidrage til, at befolkningen kunne få en nærings- og proteinrig fødekilde.

 

Den grønne chlorella-alge har i årevis været kendt som en superfood med enestående ernærings- og sundhedsmæssige egenskaber. Men lad os være ærlige – den smager ikke super godt!

Du kan anvende blond chlorella i alle retter, hvor du ønsker et godt proteinindhold, samtidig med at du tilfører lidt af den eftertragtede umamismag.

 

Blonde Chlorella har en dyb umamismag og giver en intens cremet konsistens. Konsistensen gør, at du faktisk kan reducere dit brug af animalsk fedt og olie i din madlavning.