Boost dit forsvar og din afgiftning

 broccoli
Spis kål, og styrk kroppens egenproduktion af den unikke antioxidant, glutathion.
 
Af Lisbeth Tordendahl
Blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning –  august-september 2016
Glutathion har en enestående bred virkemåde og er sandsynligvis kroppens vigtigste cellulære forsvar mod skader fra frie radikaler. Glutathion har evne til at maksimere alle de andre antioxidanters aktivitet og er desuden nødvendig for immunfunktion, hjernefunktion, energiproduktion, kontrol af inflammation og har også kraftig afgiftende virkning.
Glutathion stimulerer leveren og har en særlig evne til at støtte afgiftning af giftige kemikalier. Forebygger aldring og degeneration – og lave glutathion-niveauer har sammenhæng med mange sygdomme. Det er jo helt fantastisk. Der er bare lige det, at egenproduktionen af glutathion falder fra 40-årsalderen – og kan falde helt ned til 20 %, når vi er blevet 60 år! Hvad gør en klog så? Den kloge spiser kål og andre svovlholdige grøntsager så ofte som muligt, for de stimulerer nemlig kroppens egenproduktion af denne unikke superantioxidant!
BELUGA KÅLSALAT
Belugalinser 250 g *
Laurbærblade 3 stk
Broccoli
Blomkål
Rød spidskål
Forårsløg
Dressing:
Balsamico 1 ½ spsk.
Dijonsennep 1 ½ spsk.
Ekstra jomfruolivenolie 4 spsk.
Fintrevet citronskal 1 spsk.
Citronsaft 1 ½ spsk.
Hvidløg 1 fed
Salt
Friskkværnet peber
Sådan gør du til to portioner:
Skyl linserne, og dæk dem med vand i en gryde. Bring i kog, dræn vandet fra, og kom linserne tilbage i gryden. Dæk med nyt vand, og kog med laurbærblade. Rør dressingen sammen med presset hvidløg.
Skær broccoli og blomkål i passende buketter, to store håndfulde af hver. Kom dem i en gryde med kogende vand, og kog dem et par minutter. Giv dem et hurtigt skyl under koldt vand. Snit spidskål i strimler til i alt én stor håndfuld. Snit gulerod til tynde julienne-strimler, og skær forårsløg i tynde skiver diagonalt.
Dræn linserne. Kom linserne (kun halvdelen, hvis du har kogt 500 gram) i en stor skål, og bland med dressingen.
Når resten af linserne er kølet af, opbevares de i en boks i køleskabet, og du har til salater, supper etc. i ugens løb.
Bland alt og smag, om der skal lidt ekstra salt og peber i.
* Kog gerne 500 gram, så har du til andre retter i ugens løb. Opskriften er fra bogen Kål og Kærlighed.