Byd vinterkulden velkommen i 11 minutter om ugen …

Vinterbadning - december 2024 - uddannelse til thermalist

 

Er du mest til huer, vanter og store tørklæder, kan du skabe sundhed enten under den kolde bruser eller hoppe en tur i havet. De 11 minutter må hjertelig gerne fordeles over alle ugens dage …

Af Marianne Palm

Vi har til alle tider haft brug for mikrostress. Altså en lille portion belastende faktorer, der får vores celler til at være opmærksomme på forandringer og derigennem tilpasse sig. Et moderne ord for den tilstand er hormese, og det er netop, hvad du kan opleve, hvis du gør vinterkulden til din ven.

Susanna Søberg, dansk forsker fra Rigshospitalet, har samlet studier fra hele verden og gennem egen forskning på dansk jord også skabt en uddannelse om kulde-varme-terapi, hvor du kan blive uddannet til den varemærkebeskyttede titel ”Thermalist”.

På uddannelsen bliver du gradvist ført ind i alle metoderne omkring kuldeterapi, som man på samme måde som med varmeterapi gradvist kan vænne kroppen til.

Forskningen viser virkelig overbevisende resultater, og har du allerede mødt et par vinterbadere, har du sikkert også opdaget, at de bare smiler lidt mere. Det er der mange gode grunde til:

Øget blodcirkulation: Når kroppen udsættes for koldt vand, trækker blodkarrene sig sammen, hvilket øger blodcirkulationen. Når man kommer op af vandet igen, udvides blodkarrene, og blodet strømmer hurtigt tilbage ud i kroppen, hvilket styrker blodomløbet.

Styrket immunsystem: Kuldechokket ved vinterbadning kan stimulere immunforsvaret. Nogle studier har vist, at regelmæssig vinterbadning kan øge produktionen af hvide blodlegemer, hvilket hjælper kroppen med at bekæmpe infektioner og sygdomme.

Forbedret humør og mental klarhed: Vinterbadning frigiver endorfiner og adrenalin, hvilket kan hjælpe med at mindske stress og forbedre humøret. Mange oplever en følelse af eufori og klarhed efter en tur i det kolde vand.

Øget kuldetolerance: Regelmæssig eksponering for kulde kan hjælpe kroppen til bedre at tilpasse sig lave temperaturer, hvilket gør vinteren mere behagelig. Dette kan også reducere risikoen for kulderelaterede sygdomme.

Sundere hud og øget forbrænding: Det kolde vand kan stimulere huden og give et friskere udseende. Derudover kan den øgede energiomsætning, som kulden kræver, resultere i en højere forbrænding, da kroppen bruger ekstra energi på at varme sig op igen. Du får også stimuleret det brune fedt, som ud over at være en vigtig støtte i hormon- og nervefunktion faktisk også hjælper på nedbrydningen af det hvide fedt, hvis der er lidt for meget på sidebenene.

Forbedret søvn: Nogle vinterbadere rapporterer om bedre søvnkvalitet efter badning i koldt vand, muligvis på grund af den afslappende effekt, det kan have på nervesystemet og kroppen generelt.

Du skal selvfølgelig vænne dig gradvist til det, og kombinerer du de kolde bade med en varm sauna, opnår du endnu flere fordele. Mange svømmehaller tilbyder muligheden, og der dukker foreninger af vinterbadere op overalt i Danmark. Der er ofte ventetider på et medlemskab, men i mellemtiden kan du dygtiggøre dig hos Susanna Søberg, hvor du kan købe forskellige af hendes foredrag eller hendes bog, Thermalist.


Forbedret stofskifte, forbedret regulering af blodsukker og insulinresistens

Aktivering af brunt fedt kan booste stofskiftet, så kroppen forbrænder kalorier mere effektivt. Det kan bidrage til en sundere vægt og nedsætte risikoen for metaboliske sygdomme som type 2-diabetes og andre sygdomme, man i dag mener, er relateret til insulinresistens, fx Alzheimers.
Det brune fedt hjælper også med en forbedret kolesterolbalance og skaber alt i alt en bedre varmeregulering.


11/57 på en uge, mere skal der ikke til …

Den danske forskning med Susanna Søberg i spidsen for forskningen viser, at hvis du pr. uge får vekslet mellem 11 minutter i koldt vand og 57 minutter i sauna, behøver du ikke mere. Det kan fx være to til tre gange om ugen, hvor du:

Går i sauna i maks. 10-20 minutter, hopper ud i koldtvandskarret eller i havet i et til to minutter, tager 10-20 minutter i sauna, ud i det kolde i et par minutter, gentager saunaturen og slutter af med det kolde. Gør du det til en vane hver uge, vil du meget hurtigt mærke resultaterne i din krop.
Tænker du, at kulde slet ikke er noget for dig, kan det trænes op ved kun at udsætte arme eller ben for kulden i kort tid pr. gang, fx under den kolde bruser derhjemme, og derefter trappe op.

Folk med hjerte-kar-sygdomme, ureguleret forhøjet eller lavt blodtryk og gravide anbefales ikke at dyppe sig i iskoldt vand. Tal med din læge om varme-kulde-terapi, hvis du er i tvivl, om du kan tåle det.

Drømmer du om at inspirere andre til at komme i gang med kulde-varme-terapi – professionelt?

Måske er du allerede behandler, ivrig vinterbader, behandler i spa og wellness, læge, leder af en svømmehal – mulighederne for, at du tager uddannelsen i dit eget tempo, er til stede, og selvom du aldrig har beskæftiget dig med sundhed og sygdom, men gerne vil skabe dig en professionel tilgang, kan du sagtens være med.

Uddannelsen er dermed for alle, og du får al den nyeste viden og forskning om, hvorfor det er så virkningsfuldt med varme-kulde-terapi, og især når forskellige åndedrætsøvelser kobles sammen med turen i havet, i svømmehallen og ind i den varme sauna.

På uddannelsen kommer du online med Susanna Søberg, grundlæggeren af verdens eneste certificerede uddannelse til thermalist, du kan tage uddannelsen i dit eget tempo, og du bliver guidet undervejs til mange forskellige måder at anvende kulde-varme-terapi og åndedrætsteknikker – og ikke mindst – hvorfor et moderne menneske har brug for at tage metoden til sig.

Uddannelsen er forskningsbaseret, men alle kan være med, så du behøver ikke at have andre forudsætninger end at kunne engelsk, som ovenikøbet er på et let forståeligt engelsk.


Sund-forskning har skaffet dig rabat
Du kan opnå 10 pct. rabat på uddannelsen, hvis du skriver til contact@soeberginstitute.com og skriver “sundforsk”, du kan sagtens skrive på dansk.

Læs meget mere om Susannas store arbejde og hendes uddannelse her:
https://soeberginstitute.com/

 

Læs også artikler om varme-kulde-terapi i tidligere magasiner af sund-forskning:

https://sund-forskning.dk/artikler/verdens-forste-uddannelse-i-kulde-varme-terapi-for-professionelle-fra-dansk-forsker

https://sund-forskning.dk/artikler/styrk-det-brune-fedt-og-smelt-lidt-af-det-hvide-med-varme-kulde-terapi