De basale næringsstoffer

 

 

Som du nu har opdaget, består vores celler af nogle helt basale elementer, og de har brug for nogle helt basale næringsstoffer for at kunne fungere.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019

 

Du behøver ikke at købe dig fattig i mulige løsninger. En samlet vitamin-mineral-tablet, fx Multivitamin Pharma Nord eller Omnimin, kan dække et stort behov, spis gerne to stk. daglig af den ene eller den anden. Har du specielle udfordringer med immunforsvaret, så spis ekstra C-vitaminer og zink. Der findes flere produkter at vælge imellem.

Er du 40+, så sæt et stort kryds ved Bio-Quinone Aktivt Q10 Gold 100 mg en til to om dagen. Q10 er nødvendig for cellens evne til at kunne danne energi hele døgnet rundt.

Fedtsyrer finder du masser af på helsehylden, og heldigvis er de alle rene, men skal du sikre dig et højt indhold af gode omega-6, så vælg en god planteolie, fx Mads Bos olie, Livets Olie eller Udos Choice.

Er du mest til kapsler, kan du med sindsro vælge EPA-GLAa fra Biosym. Skal du også sikre dig masser af omega-3, hvis du har problemer med inflammationer, er Bio-Marin fra Pharma Nord, Eskimo 3 fra Midsona, eller Nordic Naturals produkter fra Bidro en fin mulighed.

Tjek ud med din helsekost, hvilket produkt du skal vælge.

Ved uro, kramper, et nervøst nervesystem etc., så vil et magnesiumtilskud være brugbart i din grundkur. Makromineraler kan nemlig ikke være i de blandede vitamin- og mineraltilskud, dertil er de for store, de fylder ganske simpelthen for meget. Spørg din helsekost, om hvilket produkt du skal vælge. Og om du har brug for både calcium og magnesium.

 

Støtteterapi
Når du har fået styr på dine behov for vitaminer, mineraler og fedtsyrer samt Q10 til dine celler, er det tid at kigge på andre muligheder for støtteterapi.

Støtte kan skabes, så næringsstoffer lettere lander der, hvor der er brug for dem. Støtteterapi er også at booste dine organsystemer med kvalitetsmad og eventuelle kosttilskud. Kvalitetsmad er fødevarer, hvor der er en stor næringstæthed, som ikke stjæler vitalitet fra kroppen, og som meget gerne må booste organerne til at fungere optimalt. Næringsbevidsthed vender vi retur med i augustnummeret.

Kosttilskud med fx urter og homøopati har til opgave at booste et eller flere organsystemer i nogle måneder – eller i år – hvis der er kroniske problemstillinger, der ikke bare håndteres på et par uger.

 

Kig på alle dine organsystemer, hvordan har de det?

  • Nervesystem
  • Hormonsystem
  • Immunforsvar
  • Kredsløb
  • Luftveje
  • Fordøjelse
  • Urinveje
  • Knogler – muskler – sener
  • Hud
  • Sanseorganerne

 

Følelser, stress og udbrændthed kan hænge sammen med dine binyrer
Går du til en veluddannet behandler udi indvortes naturlige metoder, og har du kroniske problemer med hormonsystem og nervesystem, så vil du næsten med garanti støde på de adaptogene droger. Urterne, som ofte er ekstraktioner af rødder, virker styrkende på dine binyrer ved bl.a. at regulere stresshormonerne, de hjælper med at skabe overskud, så du bl.a. får sendt smil og glade dage til dine kønshormoner – og til din hjerne, som jo i bund og grund er den, der lider mest, når kroppen har det skidt.

Er du flittig læser af sund-forskning, har du opdaget, at vi tit taler om binyrerne, og derfor åbner vi døren til et helt univers af muligheder på forsiden af www.sund-forskning.dk

Her kan du møde Ginsana fra Novasel, som ikke kun hjælper binyrerne, men er vigtig for at optage ilt i de små alveoler i lungerne og er med til at styre dit energiniveau ude i hver eneste celle. Intet mindre end 70 forskningsartikler er baggrundsmaterialet for påstandene om den gode virkning. Novasel er i øvrigt også firmaet, der står bag eye q til din hjerne, der sammen med Keen Mind kan støtte dig, hvis du er fortravlet, stresset, ukoncentreret eller kort og godt forvirret over livet.

Du møder også OmniVital fra Biosym og Super B Complex fra Natur Drogeriet, begge med flere forskellige adaptogener i produkterne, der skaber en bred støtteterapi. Der er hjælp at hente til bl.a. leveren, til luftvejene, til det almene energi behov og ikke mindst, at du kan nedbryde næringsstofferne bedre, så cellerne får den korrekte hjælp.

På de næste sider møder du Arctic Root, som i dette nummer af sund-forskning får lidt ekstra spalteplads.

 

Fra det sydlige Sverige til trætte binyrer i hele Danmark
Arctic root, og forskningen bag, er skabt i Sverige ikke langt fra den danske grænse i Vallberga, blot en times tid fra Helsingborg.

Den svenske naturlægemiddelfabrik, som også står bag Kan jang, fandt den jugoslaviske forsker, Alexander Panossian, inviterede ham til Sverige, og forskning fra hele verden blev indsamlet – og nye data dukkede op på de svenske laboratorier.

Her så man, hvordan en særlig tørekstraktion af Rosenrod havde helt specielle egenskaber: De små tabletter, to er nok, kan skabe en rolig og stabil energi til en stresset krop og et forvirret sind. Selvfølgelig skal der stadig grundlæggende gode næringsstoffer til (se senere) men generelt vil fx en kur i tre måneder med Arctic root skabe ro, også selvom der har været meget uro og stress.

Stress kommer i øvrigt ofte fra os selv! Det er ofte de tanker, vi har om alt det, der sker rundt om os, som gør, at forvirring, udmattelse, træthed, forvirring og en masse følelser som magtesløshed, vrede, ked-af-det-hed og måske en senere depression opstår.

 

Rhodiola rosea styrker din mentale præstation og udholdenhed
Arctic root indeholder stoffer, som dæmper stress, giver mere energi og forbedrer din udholdenhed. Siden 1960’erne har man i Rusland studeret virkningen af Rhodiola rosea. Alle de erfaringer, forskere verden over har med det virksomme SHR-5-ekstrakt fra rosenrod, viser, at urten hjælper med at sænke samtlige stresssymptomer. SHR-5-ekstraktet er udviklet af Swedish Herbal Medicine, og Arctic root blev til handelsnavnet for netop denne ekstraktion.

 

Arctic root sænker stresshormonet
Det, som forskerne kan se og måle, er, at naturlægemidlet nedsætter mængden af binyrebarkhormonet kortisol i blodet. Ved akut stress er der en øget produktion af kamphormonet noradrenalin, men også andre hormoner og signalstoffer som dopamin og serotonin bliver aktiveret. Ved den farlige, langvarige stress er der en øget produktion af hormonet kortisol, det såkaldte farlige stresshormon. Når Arctic root nedsætter det forhøjede kortisol, sænker det samtidig mange af de psykiske og kropslige sygdomme, der kan opstå ved langvarig stress. Studier viser desuden, at ekstraktet hjælper cellerne i kroppen med produktion af energidannelse ved hjælp af øget dannelse af adenosintrifosfat, der fungerer som en slags batteri for cellerne. I laboratorier har man også påvist, at Arctic root øger mængden af serotonin og beta-endorfiner i hjernen. Kosttilskudsmarkedet har mange varianter af Rhodiola rosea, så gå efter dem med SHR-5-ekstraktet, som du finder i Arctic Root. Arctic Root er et naturlægemiddel, registreret i Lægemiddelstyrelsen.

 

Nedsat stress efter blot 28 dage med Arctic Root
I et studie foretaget på Uppsala Universitetet fandt psykolog Erik Olsson, at mennesker, som har været under konstant stress i mindst seks måneder, kunne sænke deres stressniveau, mindske trætheden og øge deres præstationsevne med en behandling med SHR-5 ekstraktet, i butikkerne kaldet Arctic Root. Studiet viste signifikante ændringer i forsøgspersonernes velbefindende efter blot 28 dage.

 

Også læger er blevet testet
I en anden undersøgelse fra år 2000 testede man ekstraktet på 56 raske læger, der havde stressende natarbejde og led af træthed under vagterne. Deltagerne fik en lav dosis rosenrod (to tabletter) over en periode, og konklusionen på studiet var, at naturlægemidlet er i stand til at reducere generel træthed under særligt stressende forhold. Lægerne oplevede markante forbedringer i løbet af blot to uger!

 

Studiet i USA om depression
De 57 personer, der deltog i undersøgelsen, havde to eller flere depressive symptomer, såsom manglende livsglæde, søvnforstyrrelser, koncentrationsbesvær, vægtøgning eller tilbagevendende tanker om død – alle sammen symptomer på depression. Det var ligeledes symptomer, som varede i mere end to uger. Deltagerne bedømte deres humør før og efter, de 12 uger af undersøgelsen. Der anvendtes bl.a. Hamiltons depressionsskala og interview. Førstnævnte kan hjælpe med graden af depressionen.

Når den antidepressive effekt blev sammenlignet mellem Arctic Root og Sertralin, blev Arctic Root-resultaterne næsten lige så gode, men med få eller ingen bivirkninger. Både dem, der fik Arctic Root og dem, der fik Sertralin, fik det markant bedre. Patienterne, der fik Sertralin havde modsat Arctic Root-gruppen bivirkninger, såsom seksuel dysfunktion og kvalme. Doserne var 340-1,360 mg daglig rosenrodsekstrakt og 50-200 mg daglig Sertraline eller placebo.

 

Daglig dosis
For at få den ønskede effekt af Arctic Root i behandlingen af stress og udmattelse skal du tage to tabletter dagligt. Studier viser, at vil du gerne påvirke en let depression, er to tabletter morgen og to til frokost en passende dosis.

 

Rhodiola rosea er et såkaldt adaptogen, som hjælper med at tilpasse os til de belastninger, vi kommer ud for. Den forbedrer vores udholdenhed og præstationer, både legemlige og mentale, styrker hjertet og øger bloddannelse under stress.

 

Depression, på engelsk depressed. De-pressed: hvad er det, der bliver holdt nede? Ked-af-det-hed, ængstelse, vrede, sorg? 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *