Der forskes hver eneste dag i fedtsyrers betydning for vores sundhed. Og uanset om vi kan lide smagen eller ej, så kan du ikke komme uden om den gode effekt på hjertet, på dine blodkar, på hjernen, på dine led. Ja, hele din krop. Hvorfor virker de egentlig? Og hvad er bedst? En fiskeret om ugen eller kapsler med de rene olier?
Du har med garanti hørt det før: Vi har brug for de rette fedtsyrer til hele kroppen, men det kan være svært at finde rundt i de mange påstande. Her er de helt overordnede, som alle stort set er enige om.
Fedt fra dyr har ingen særlig gavnlig effekt for kroppen. Tværtimod har det det med at lægge sig på indersiden af blodkarrene og lave ravage, så man får forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk og inflammationer. Det med inflammationerne kommer vi lige tilbage til. Hvis du rent faktisk godt kan lide en god bøf eller et stykke med flæskesteg, så kan du hjælpe din sundhedstilstand ved at skære alt synligt fedt fra og så ellers sørge for, at du sammen med disse mættede fedtstoffer får en stor portion umættet fedt fra grøntsager, nødder og fuldkorn. Det umættede fedt er der nemlig masser af i disse fødevarer, og de kan opdeles i omega-3-fedtsyrer og omega-6-fedtsyrer. Det lyder indviklet, men er det egentlig ikke.
I de fleste grøntsager, korn og frugter er der mest af omega-6-fedtsyrerne. De er rigtig gode for at holde fedt flydende i blodkarrene, de bruges også til at skabe en sund og spændstig hud og er rigtig vigtige for fx nervesystemet og dele af hjernen. Men der skal også omega-3-fedtsyrer til. Dem finder man lidt af i hørfrø og nødder, i algeprodukter, men især i fede fisk. Omega-3- fedtsyrerne kan en tand mere end de ellers sunde omega-6-fedtsyrer, da de kan stoppe de såkaldte inflammationer.
Hvis du lige har slået dig og fået en bule, er det en inflammation. Den er hævet, øm, giver smerter som tegn på, at vævet er blevet rigtig irriteret af slaget. Det samme sker ved alle andre inflammationer, og stort set alle sygdomme har en grad af inflammation i sig. Sådan nævnt i flæng er der en inflammation til stede ved:
- De fleste ledproblemer, gigt, leddegigt eller springende ledsmerter
- Luftvejssygdomme som hyppige forkølelser, men især bihulebetændelse, halskatar og bronkitis
- Kroniske tarmsygdomme, hvor slimhinderne ”koger og bobler”
- Kronisk blærebetændelse
- Kroniske hudsygdomme, især hvor vævet netop tydeligt er hævet, rødt og irritereret
- Kredsløbssygdomme, hvor inflammationen sker i blodkarvæggen, og som faktisk er årsagen til forhøjet kolesterol
- Med andre ord er der brug for fede fisk og deres indhold af omega-3-fedtsyrer til at slukke ildebranden de ømme steder i din krop.
Naturligvis skal der sættes ind på mange andre områder, men i to til tre måneder – eller resten af livet – er det virkelig værd at gå efter de fede fisk.
Spis fisk flere gange om ugen, og spis også dine fiskeoliekapsler
Turen går derfor rundt om fiskehandleren eller ned i frysedisken hos det lokale supermarked. Men du skal se dig godt for. For selvom du fanger en laks i fryseren, er den ikke nødvendigvis fyldt med fede olier. Er den tør, er den sikkert blevet opdrættet et sted, hvor de ikke har fodret fisken med – omega-3-fedtsyrer – som findes i alger! For det er så lidt det, der er problemet med os mennesker. Vi spiser fiskene, som optager de fedtsyrer, vi skal bruge i stedet for blot at spise algerne! Hånden på hjertet – det er heller ikke let at fange algerne, og derfor er der jo alle de gode grunde til at bruge olien fra fisk.
Hvis du har problemer med inflammationer et eller flere steder i kroppen, så skal du selvfølgelig rundt om lægens bord for at se, om der er alvorlige medicinske årsager til dine problemer. Men du kan ved langt de fleste sygdomme få gavn af at spise nogle fiskeoliekapsler i din hverdag. Om du så skal vælge den ene eller den anden. Tja, vælg et produkt, der er forskning på, og følg doseringen på dåsen. At du kan have virkelig gavn af at vælge fiske-oliekapsler, skyldes bl.a., at alle kapsler er rene for tungmetaller – hvad vores fisk desværre ikke er, og især ikke, hvis de er fanget i Østersøen. Du er sikret et højt indhold af de fede olier, hvilket du ikke er i køledisken hos købmanden, og nogle få kapsler om dagen er nok, og det kan jo være en stor fordel, hvis man ikke er til friskfanget økologisk ørred …
Spis de gode planteolier i din mad, og suppler med fiskeolie.
Hvis du stadig er til store bøffer og flæskesteg, når du har læst artiklen her, så gør det med god samvittighed frem for sort samvittighed. Men hjælp din krop til at forebygge og endog støtte den i at forblive så sund som muligt trods fedtegrever og flæskesvær.
Magre fisk: Torsk, rødspætte, skrubbe, kuller, rødtunge og sej.
Halvfede fisk: Hornfisk, ørred, helleflynder og pighvar.
Fede fisk: Sild, makrel og laks.