De rette fedtsyrer til børneeksem

 

 

Jeg bliver tit spurgt om, hvornår jeg ordinerer den ene eller den anden type af fedtsyrer til børn, der har eksem.

Og det er heller ikke spor nemt at finde rundt i, for forskning på fedtsyrer og eksem er der kun lidt af, så det meste er baseret på erfaringer, og de er ikke tudsegamle, det er viden, vi først har fået inden for de sidste 20-25 år, hvor man kunne skelne mellem de forskellige typer af fedtsyrer.


Marianne Palm

Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Tør hud og eksem er ikke det samme

Når det gælder børn og deres hudproblemer, kan de groft sagt opdeles i tre kategorier:

  1. Den meget tørre hud, som ikke er eksem, og to andre kategorier, som ofte findes hos børn.
  2. Den meget tørre, hvor huden er hel, den klør, men har sin naturlige hudfarve måske i den tørre/blege kategori, som kan drysse i tørre flager.
  3. Den højrøde, irriterede hud, hvor der er tydelig kradsemærker, der er måske gået hul på huden, og en forværring kan meget vel blive med bakterier i, altså en infektion, der skal behandles.
    Denne kategori er en inflammation. Og en inflammation skal behandles med andre typer af fedtsyrer end ”bare” tør hud. Og er der opstået infektion, er det ultimativt vigtigt, at lægen kommer med ind over, så der ikke sker en stærk forværring af barnets helbred.

 

Fedtsyrer indefra, fedtsyrer udefra

Komplementære behandlere vil meget ofte – eller altid – være opmærksomme på, hvad der kan være af bagvedliggende årsager, som skal behandles indefra og ikke kun udefra med hydrocortison og lysterapi. Der skal meget ofte kigges på:

Mulige allergiske årsager, som ofte kan være husstøv, konserveringsmidler, farvestoffer, mælkeprodukter, gluten, citrusfrugter, planter fra natskyggefamilien for blot at nævne nogle af mulighederne. Hvis der er fødevareallergi, skal man inddrage især tyndtarmen i sin udredning.

Er der andre belastende årsager, fx stress i familien, snavset sengetøj, uld direkte på huden, brug af for meget vaskepulver, tørt indeklima i hjemmet og så videre.

Hvad er der af arvelige faktorer? Er der nogle i familien, som lider af astma, høfeber eller eksem, kan det være en af de udløsende faktorer.

Vitamin- og mineralstatus – er der for få næringsstoffer til at skabe en sund hud.

 

Forskellige fedtsyrer til forskellig typer af problemer

Og så kommer vi til, hvilke fedtsyrer der egner sig til forskellige typer af hud. Den tørre hud og den tørre eksem er ikke nødvendigvis en inflammation, men et udtryk for, at der i almindelighed mangler gode fedtstoffer til at opbygge kroppen og dermed huden. Her er det vigtigt, at man ikke er fedtforskrækket, som mange blev i ”nullerne”, hvor der var en direkte no-go mod de alle typer af fedtstoffer. Den opstod som en kampagne mod overvægt, men er for længst skudt ned af forskerne, tilbage står der desværre nogle generationer, der stadig er fedtforskrækkede. Så væk med det, og ind med hjælp til huden.

Den tørre hud og eksem vil elske at få tilført gode planteolier, som man finder i grøntsager, frø og nødder, og i planteolier, man kan anvende i kold mad fx som dip og dressing. Du kan også få glæde af kæmpenatlysolie, som findes bl.a. i EPA-GLA fra Biosym. Skær kapslen op, og hæld indholdet på en ske sammen med lidt mad. Her får man tilført planteolier, der indeholder nogle gode omega-6-fedtsyrer, som huden gerne må dyppes i – indefra – og udefra. Udefra vender jeg lige tilbage til.

Huden med inflammation, der er rød, sviende, meget kløende, hævet og måske endog med infektion i, skal til gengæld have tilført mange flere omega-3-fedtsyrer end omega-6-fedtsyrer. Dem finder man flest af i fede fisk, og når der er sygdom, som eksem er, er det ikke nemt eller nok at tro, at man kan spise sig fra det. Her skal der et kosttilskud til, og dem findes der mange af. Et er de gode er Eskimo 3 fra Midsona, hvor det til små børn er en halv teskefuld to gange om dagen og til børn fra 12-årsalderen og til voksne er en teskefuld to gange daglig. Og du skal fortsætte i flere måneder for at pøse på med de stoffer, der kan hindre inflammationen i at blive ved med at brænde. Har du en ide om, at du ikke vil give dit barn fiskeolie pga. fare for tungmetaller etc., så er fiskeolie netop noget af de reneste, fordi industrien har formået at fjerne alle mulige stoffer, der ellers flyder rundt i havene. Er du af dyreetiske årsager ikke vild med fiskeolie, så kan du forsøge med omega-3-produkter baseret på alger, der skal blot en ret høj dosis til.

 

Det handler om balance mellem omega-3 og omega-6

Vi kan ikke helt undgå planteolier, og det skal vi heller ikke. De er med til at bygge celler op, herunder hudceller, de beskytter kredsløbet, de er med i hormondannelsen og så videre. Kort sagt indgår de på alle niveauer i vores kroppe. Men nogle mennesker har åbenbart svært ved at undgå inflammationer, og her er det så et spørgsmål om at få meget mere omega-3 til at afbalancere omega-6. Hardcore vegetarer vil påstå, at der også er omega-3 i hørfrøolie, og jo, der er en vis mængde, men ikke når vi taler om terapi. Når vi først er blevet syge med inflammationer, så skal der ekstra meget til for at vende skuden. Når den er vendt, og huden fungerer tip top igen, så kan man sagtens fortsætte på de gode planteolier.

netdoktor.dk er der en udmærket gennemgang af de forskellige eksemtyper hos babyer, børn og voksne. De nævner dog kun udvortes behandling med fire grader af binyrebarkhormon og lysterapi samt selvfølgelig eliminering af eventuelle allergiske årsager fx fra mælk etc.

Er der inflammation i huden anvend Eskimo 3 i flydende form. Det er en helt ren fiskeolie, og den har været anvendt i årtier til den irriterede røde inflammerede hud.

Olier udefra: Der er flere at vælge imellem, men prøv til badekarret Johannesolie fra Bioforce eller Juhldals Badeolie eller Avivir Baobabolie til efter badet.

Sørg altid for, at huden tilføres olie indefra og ud, udefra og ind.