Af Kristine Bindslev
Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning vinteren 2014
Den gode, den onde og den grusomme er en italiensk spaghettiwestern fra 1966 af instruktøren Sergio Leone med bl.a. Clint Eastwood i titelrollen. Men det kunne også være en måde at forstå kolesterol på. Der findes nemlig en god, en ond og en grusom version.
Kolesterol har ry for at være en ondskabsfuld dræber. Men dels er kolesterol livsnødvendigt, dels skal du skelne mellem god og ond. Kolesterol består af HDL-kolesterol og LDL-kolesterol, også kaldet totalkolesterolet. Hos lægen får du målt begge via en blodprøve. HDL-kolesterol er ofte betegnet som ”det gode kolesterol”, fordi højt HDL-kolesterol har vist at beskytte mod hjerte- og karsygdom. Modsat vil lavt HDL- og højt LDL-kolesterol have en ugunstig virkning på hjerte- og karsystemet. Derfor er for højt LDL-kolesterol ondt og særligt grusomt, hvis du samtidig har et højt triglyceridtal.
Den skjulte dræber
For højt LDL-kolesterol kan give åreforkalkning, som igen kan give hjertekrampe, blodprop i hjertet eller hjernen, dårligt kredsløb i benene og hjerneblødning. Særligt grumt er det, at udvikling af nævnte sygdomme ligger skjult i blodkarrets vægge. Forhøjet fedt- og kolesterolindhold i blodet giver nemlig ingen symptomer i sig selv. Balladen sker i det skjulte, hvor fedt og kolesterol trænger fra blodet ind i pulsårernes væg, hvor det aflejrer sig i væggens indre lag. Aflejringen oxiderer, laver inflammationer og sammenklumpninger af blodplader i blodkarrerne.
Er du forvirret, så er her en nem huskeregel: HDL er det herlige kolesterol mens LDL er det lede.
Al behandling bør starte med en kostomlægning. Fx bør mængden af mættet fedt i maden reduceres til under 10 % af det samlede energiforbrug. Herudover kan du tage Policosanol Complex for at sænke LDL-kolesteroltallet og Kolesterol Protect PLUS for at beskytte LDL-kolesterolet i kroppen mod den farlige oxidation.
Hvad må være højt, og hvad skal være lavt?
Det er altså ikke ligegyldigt, hvilke kolesteroltal der er højt eller lavt. Og det er vigtigt at huske på, at højt kolesterol ikke er en syg- dom i sig selv. Men hvornår er det farligt, og hvor lavt er det nu, at det skal være?
Man måler lipider i blodet. Her måles fire forskellige værdier eller lipidtal:
Total-kolesterol – i daglig tale kaldet ”kolesteroltallet”
HDL-kolesterol – kaldet ”det gode” kolesterol
LDL-kolesterol – kaldet ”det onde” kolesterol
Triglycerid
De fire værdier bliver udtrykt i tal, der fortæller, hvor mange millimol du har pr. liter blod. Det skrives mmol/l og udtales ”millimol pr. liter”.
Nedsæt risiko for åreforkalkning med antioxidanter
Men det er for forenklet at sige, at et kolesteroltal under fem er godt. Værdien af LDL, samt hvorvidt det oxiderer og skaber inflamma- tion, er af større betydning. Forskningen bekræfter ligeledes i dag, at man yderligere kan nedsætte risikoen for åreforkalkning ved at få tilstrækkelig mange antioxidanter. LDL-kolesterol bliver først farligt og sætter sig sammen med kalk, hvis det bliver oxideret – iltet, forharsket. Er LDL-kolesterol ikke oxideret, fungerer det selv som en antioxidant og modvirker de skadelige frie iltradikaler. Så når du vil bekæmpe den grusomme LDL, kan du med fordel tænke i to strategier: sænk LDL, og øg antioxidationen.
Kolesterol er livsvigtige fedtstoffer, der findes overalt i kroppen, blandt andet i cellevæggene, hjernen, nervesystemet m.m. Det er ikke et mål i sig selv at nedsætte kolesterol, da begge typer er gavnlige, når de ikke er oxiderede (forharskede).
Octacosanol sænker LDL-kolesteroltallet
Octacosanol indeholder en naturligt forekommende voksagtig alkohol, som udvindes af voksen fra risklid. Det medvirker til at sænke LDL-kolesteroltallet og det totale kolesteroltal. Derudover medvirker Octacosanol til at sænke blodtrykket, øge udholdenhed og vitalitet og modvirker sammenklæbning af blodplader. Du fin- der bl.a. Octacosanol i Policosanol Complex.
Mere end hver anden dansker har for meget kolesterol i blodet, hvilket øger risikoen for hjerte- karsygdomme og blodpropper. Hvis du gerne vil kende dit kolesteroltal, kan du få det målt hos din læge.
Olivenekstrakt beskytter mod oxidation
Hydroxytyrosol. Sådan hedder ekstraktet fra oliven. Ekstraktet har den egenskab, at den beskytter LDL-kolesterol mod oxidering. I mange år har man jo skævet til den sydlige del af Europa for at finde svar på kolesterolproblemet. Nu med olivenekstraktet har vi her i Norden chancen for at beskytte LDL i kroppen mod den farlige oxidation. Som noget nyt kan du få Hydroxytyrosol som kosttilskud. Det hedder Kolesterol Protect PLUS og indeholder hydroxytyrosol samt policosanol og kanel.
Risikoen for åreforkalkning og hjerte-kar-sygdomme nedsættes også ved at spise groft og grønt samt frugt – og ved at undgå overvægt og ved at motionere dagligt. Der skal altså en samlet indsats til.
Læs også:
*EFSA dokumentet omkring hydroxytyrosol og mindskelse af oxidativ beskadning af LDL-kolesterol på:
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2033.pdf
*Hvad oxidation af LDL kan have for helbredsmæssige konsekvenser:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15529550