Den gode, men lidt glemte rod fyldt med C-vitamin

 

 

Peberrod Armoracia rusticana er en plante, der har været dyrket i Danmark i århundreder. Den stammer formentlig fra Asien, men blev bragt til Europa for ca. 1000 år siden. Peberrod er første gang omtalt i dansk litteratur omkring år 1300. Planten har utrolig vitalitet – havefolk ved, at den breder sig voldsomt.

 

Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskriften blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – vinter 2013

 

Peberrod har skarp både smag og lugt. Den er stærk på en måde som ingen andre af de stærke urter. Dens skarphed skyldes svovlholdig sennepsglykosid, der i selv små mængder kan sætte gang i tårevæskerne hos de fleste.

Peberrod har indtaget en vigtig plads i den traditionelle folkemedicin, hvor den har været brugt for sine gode bakteriedræbende, rensende og desinficerende egenskaber. Man brugte den bl.a. mod skørbug, den indeholder nemlig tre gange så meget C-vitamin som citroner. Også effektiv til at tage forkølelser. Peberrod er så bakteriedræbende, at man kan bruge den som konserveringsmiddel til fx chutnyer, relisher og rødbeder. Læg en frisk skive peberrod øverst i glassene, før de lukkes.

Peberrod har i en årrække levet i skyggen af to andre skarpe, ingefær og chili, der i de fleste danske køkkener er mere brugt end den gode gamle rod fra den danske muld.

I køkkenet gælder det med peberrod: lidt men godt. Brug den som krydderi til at sætte fut i dine måltider.

Peberrod er ikke altid stærk, skarpheden er proportional med friskheden. Hvis den er lidt for gammel, er den ikke længere rigtig interessant.

Peberrod skal være friskrevet. Glem alt om færdigrevet peberrod. Og hak den ikke i foodprocessor, så bliver den bitter. Hel peberrod kan holde sig i op til en måned i en plastpose i køleskabet. Kog ikke peberrod – så forsvinder smagen.

Peberrod passer godt til rødbeder, der på denne tid af året er lækrest kogt eller bagt. Så her får du min salat med både rødbede og peberrod fra bogen ”Grønne proteiner”. Salaten er god både til frokost og aftensmåltidet. Den holder sig fint nogle dage i køleskab, men tag den gerne ud i god tid inden servering, så smagen ikke er lukket inde i kulden. Tilføj gerne lidt ekstra frisk persille og peberrod inden servering.

 

Rødbede-kikærte-salat med peberrod

 

Det skal du bruge:

  • 3 store rødbeder – ca. 275 g
  • 6 dl kogte kikærter (hjemmekogt eller dåse)
  • 1 dl bredbladet persille, tæt pakket

 

Dressing

  • 3 spsk frisk og fintrevet peberrod
  • 1 spsk ekstra jomfruolivenolie
  • 1 spsk hørfrøolie (kan erstattes af olivenolie)
  • 3 spsk æblecidereddike

 

Sådan gør du:

Kog de hele rødbeder 1 time med lidt salt i vandet. Hæld vandet fra, og dæk dem med koldt vand. Når de er afkølet, kan skrællen nemt gnides af. Dette kan fint gøres dagen før.

Skær rødbederne i små tern, og kom dem i en skål sammen med kikærterne. Lav en dressing af peberrod, olier og eddike. Kan du lide, at det river lidt i næsen, så brug mindst 3 spsk. peberrod, ellers brug mindre.

Bland dressingen i. Smag til med salt. Fjern de grove stilke, og hak persillen groft, og bland den i før servering.