Styrke til vinter og det tidlige forår

 

 

Hvornår har du sidst tjekket din sundhedsstatus? Kom du gennem den første del af vinteren uden otte gange forkølelse eller andre gebrækkeligheder?

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2019

 

Vi har 10 organsystemer, og remsen lyder måske lidt banal og kedelig, men hvor god er du til at tage dig af dem alle? Nogen, som trænger til at blive styrket, så de bedre kan arbejde sammen med de øvrige?

 

En lille tjekliste til at skabe ekstra omsorg for din krop

  • Luftvejene med næse, svælg, bronkier og lunger
  • Fordøjelsen med mavesæk, tyndtarm, tyktarm, lever, galdeblære og bugspytkirtel
  • Urinveje med nyrerne og blæren
  • Hormonsystemet
  • Nervesystemet
  • Kredsløbet
  • Immunforsvaret
  • Knogler, led og muskler
  • Sanseorganerne
  • Huden

 

De ti organsystemer skal fungere optimalt, støtte dig gennem livet, og allerhelst skal du slippe for smerter og andre belastninger i sind og krop. Du må godt vælte rundt i glæde og selvforståelse hver dag gennem livet, især så længe at det ikke får dig til at gå i et egoistisk selvtrip, hvor du glemmer omsorg for andre og fokus på livets mange andre facetter end at passe på din fysiske bolig. Men det er lettere at rumme livets mangfoldigheder i en sund krop. Du kan starte nu. 

Har vinteren været en træls omgang med mange infektioner, så kører din krop måske på halvfyldte batterier. De kan hurtigt og effektivt lades op, hvis du sætter ekstra energi ind på at fodre din hverdag med opbyggende egenskaber.

 

Sørg for en god vitamin- og mineralbalance
Især hvis du har haft kroniske problemer. Her er lidt nøgleord for nogle af dem. Det er ikke meningen, du skal spise dem enkeltvis, du kan sagtens spise dem i en samlet multivitamin-mineraltablet.

  • A-vitaminer – slimhinder, immunforsvar
  • B-vitaminer – svækkelse, problemer med hud, hår og negle, et træt nervesystem. Dårlig fordøjelse og optag af næringsstoffer
  • C – vitaminer – immunforsvar, dårlig opheling af sår og alverdens andre problemer
  • D-vitaminer – vi får intet i løbet af vinteren i Danmark, svækket immunsystem og smerter
  • E-vitaminer – hormonsystem og kredsløb
  • Zink – immunforsvar, hud, hormonsystem
  • Chrom – blodsukkerstabilisering
  • Calcium – nervesystem, knogler
  • Magnesium – nervesystem, knogler, uro i benene, dårlig søvnkvalitet
  • Selen – immunforsvar og hormonsystem

 

Q10 er essentielt især for 40+, som har svært ved at danne dette enzym selv. Er af vital betydning for at danne energi inden i cellerne.  

 

Omsorg er også at stoppe op og droppe for meget træning og selvfokusering … 

 

Tag en urtetonic hver morgen. ”6 urter i een” fra Bidro indeholder droger, der gennem hundredvis af år har vist deres gode effekt på alle ovenstående organsystemer, enten direkte eller indirekte:


Hvidtjørn – kredsløbet

  • Ginkgo biloba – immunsystemet og kredsløbet
  • Hyben – kredsløbet og muskler samt led
  • Astragel – kredsløbet, immunforsvaret, nervesystemet, almen svækkelse efter kronisk sygdom
  • Rød solhat – akutte og kroniske infektioner, støtte til immunforsvaret
  • Ingefær – fordøjelsen, muskler, led og knogler, kredsløbet

 

Ved sammen at styrke de helt overordnede organsystemer, kredsløb, immunforsvar og nervesystemet styrker urterne hele vejen fra top til tå, også ned til den ømfindtlige blære eller til et træls hormonsystem, som gennem samarbejdet med de øvrige organsystemer bliver hjulpet på vej. Det sker bl.a. gennem en forbedring af leverens funktioner, som er med i regulering af mængden af østrogen i blodet. Ved at regulere østrogenmængden helt naturligt vil der kunne opstå en bedre balance mellem østrogen og progesteron, de to kvindelige hormoner. 

Ekstra hjælp finder du i produkter, der specifikt hjælper på binyrernes evne til at regulere stress. Se artiklerne andetsteds i sund-forskning. 

Fedtstoffer har du også brug for. Helt simpelt, fordi hver eneste celles membran er bygget op af fedtsyrer og proteiner. De bruges til selve membranen, men også til at transportere fx hormoner ind i cellen. Her er et væld af produkter på helsekosthylderne, du må spørge dem ad, og sig du specifikt skal bruge dem til fx smerter, kredsløb eller noget helt tredje, så guider de dig.

Har du børn, der skal have hjælp til at klare vinterens strabadser og forårets komme, så er Strath et must-have. En gammel urtetonic, der i 33 lande har bevist sin effektivitet, når det gælder at gøre blege børn til glade børn. Du finder et helt hæfte om Straths virkning på www.sund-forskning.dk. Da hæftet blev skrevet, hed produktet Bio Strath, men indholdet er det samme. I serien er der i øvrigt udviklet Strath med fx tilsat magnesium til voksne i alle aldre, der samtidig med småskavanker rundt omkring i kroppen døjer med uro i benene, søvnbesvær eller andre symptomer på et overspændt nervesystem. Hjælper også mod muskelspændinger.

Det interessante er, at studier viser, at mængden af magnesium, som når blodet, er højere, når mineralet gives sammen med Strath end uden den gamle og velkendte urtetonic.

Og når den virkning ses med magnesium, vil det samme være tilfældet med andre mineraler, og ergo får småtspisende, ældre, svage, syge og andre med ringe optagelighed fra fordøjelsen ekstra glæde af at tage Strath hver dag. Det kan måske forklare, hvorfor produktet har haft så stor succes gennem 50 år i mange forskellige lande: Det regulerer ikke kun fordøjelsen og immunforsvaret, men hjælper os også med bedre at optage og udnytte vores næring.

Hvis immunsystemet vedbliver at drille hos børn og voksne, og en sejlivet hoste ikke vil fortage sig, så hav altid Elderberry Sirup fra Pukka stående på hylden. Ni urter sammen med manukahonning virker slimløsnende, så en sej slim lettere kan hostes op, desinficerende i hals og svælg, så bakterier og vira ikke så let får lov at blive siddende, slimdrivende, så slimen kan elimineres effektivt – kort sagt et rigtig godt bud på et økologisk hostemiddel uden en masse dikkedarer.

Kombiner gerne med Andrographis, også fra Pukka. Andrographis har gennem studier vist sig rigtig effektiv til at hjælpe på kroniske og akutte udfordringer i immunforsvaret. Det skal selvfølgelig ikke gøres uden lægens kig på tilstanden, for om vi vil det eller ej, så redder penicillin og antibiotika liv ved effektivt at dræbe de bakterier eller vira, som ellers kan skade os for livet. Til gengæld kan du sagtens supplere med Andrographis’ gode virkning.

Når vi nu er rundt om Pukkas mange muligheder for gode økologiske valg, så tag også et kig på Clean Greens. Med sit indhold af ikke færre end 11 forskellige grønne, udrensende og opbyggende ingredienser får du et pift til at træde ind i foråret på bedste vis. Den tilsatte friskpressede hvedegræsjuice, chlorellaen og spirulinaen skaber tilsammen et højt indhold af protein på 26 %, og med sit indhold af fx pebermynte, ingefær, persille og brændenælde skabes der en fin synergieffekt for lever og fordøjelsen.

Pulveret er let at hælde i din smoothie lige før servering, ellers blot en teskefuld Clean Greens, som omrøres i et glas vand og drikkes med velbehag, især fordi du nu har gjort noget ekstra for dig selv.

One thought on “Styrke til vinter og det tidlige forår

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *