Der fuskes vildt med Ginkgo-præparater

  

 

Hvis du vil være helt sikker på, at der virkelig er Ginkgo biloba-ekstrakt i pillerne, er det kun naturlægemiddelversionen, du kan stole på.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2018

 

Et af de absolut mest populære præparater mod blandt andet kolde hænder og fødder, øresusen, forringet hukommelse, koncentrationsbesvær og gangudløste bensmerter er Ginkgo biloba. Mange forbrugere ender dog med at købe katten i sækken, viser det sig. Ifølge flere forskere er der omfattende snyd med præparaterne, og producenter holder sig ikke tilbage for at putte alt andet end lige præcis Ginkgo-ekstrakt i tabletterne.

 

Indeholder slet ikke Ginkgo-ekstrakt

Ifølge Dr. Stefan Gafner, forskningsdirektør for American Botanical Council (ABC), et organ som blandt andet kontrollerer kvaliteten af planteekstrakter, er der problemer med op imod 70 % af de Ginkgo biloba-præparater, der bliver undersøgt. Han omtaler det omfattende snyd som ”ret avanceret”. Det viser sig ved nærmere eftersyn, at præparaterne slet ikke indeholder autentisk Ginkgo-ekstrakt, men derimod forskellige erstatninger, som intet har at gøre med den originale råvare.

 

Hold dig til naturlægemiddelversionen

Betyder det, at man ikke kan stole på noget Ginkgo biloba-præparat? Nej, men man er som forbruger nødt til at vælge den sikre løsning, og det er at holde sig til Ginkgo biloba-præparater, der er underkastet kvalitetskontrol. Her i Danmark indebærer det at købe Ginkgo biloba som naturlægemiddel og ikke som kosttilskud. I modsætning til kosttilskud hører naturlægemidler ind under Lægemiddelstyrelsen, og det indebærer, at præparaternes kvalitet og sikkerhed skal dokumenteres.

 

Forklaring på dårlige forskningsresultater?

Den noget skræmmende afsløring af det omfattende snyd med Ginkgo-præparater kan måske forklare, hvorfor så meget forskning ikke giver bedre resultater. Forskere, der laver undersøgelser med Ginkgo biloba, er ikke nødvendigvis klar over, at det præparat, de anvender i deres forskning, er et fuppræparat. Derfor er det vigtigt for såvel forskere som almindelige forbrugere at få denne viden.

 

Stor forskel på effekt

En sammenlignende undersøgelse af 18 forskellige Ginkgo biloba-præparaters virkning har vist, at der er en markant forskel. Det interessante var, at det ikke nødvendigvis var de præparater med mest Ginkgo-ekstrakt, der virkede bedst. Det danske præparat Bio-Biloba scorede flest point i undersøgelsen, som er offentliggjort i Journal of Complementary and Alternative Medicine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *