Det indiske urteapotek med sine særlige specialiteter

Indiske urter

 

Tre droger, tre virkemåder

Har du ondt i tarmen og måske vekslende afføringer, har du træg tarm eller ofte løse afføringer, kan den indiske treenighed måske være et godt bud på støtte til de håbløse tarme.

Af Marianne Palm

Tre indiske frugter bliver anvendt i det ayurvediske husapotek som et væsentligt bidrag til både fordøjelse, kredsløb og immunforsvar. Deres navne er svære på dansk, men her er de: Haritaki, Amla og Bibhitaki. Ingen af dem behøver du at kunne huske, da de er samlet i et og samme produkt, Trifalla, der med sit mere for en dansker mundrette navn kan købes i helsekostforretninger.

Sammen regulerer og normaliserer de fordøjelsen bl.a. ved at hjælpe på at nedbryde vores mad og dermed også mindre gener med luft i de lange tarme. Det ser også ud til, at de kan regulere fedtomsætningen og i det hele taget skabe gunstige forhold for hele kroppen ved at aflaste blodkar og bindevæv for de mange affaldsstoffer, kroppen konstant producerer, og som helst skal lokkes ud via lever, nyrer, hud og luftvejene.

Både til for hurtige og for langsomme tarmfunktioner

Interessant er det, at anvender du få tabletter, virker Trifalla på løse afføringer og en alt for hurtig tarmfunktion, mens en større dosis virker afførende. Det gør Trifalla meget egnet til alle, der har vekslende afføringer, og supplerer du med en god portion mælkesyrebakterier, kan det være guld værd for din fordøjelse. De mange næringsstoffer, som skal nedbrydes af mavesyre, enzymer og galde, skal ikke kun anvendes ude i kroppens krinkelkroge, de skal også anvendes helt lokalt til at opbygge tarmvæggene, så de ikke kun kan forsyne resten af kroppen med næring, men også hjælpe det lokale immunsystem med at fungere bedst muligt.

Det siger de ayurvediske behandlere og læger om frugterne

Haritaki (Terminalia chebula) er traditionelt brugt for at stimulere galdeproduktionen og hjælpe tarmen med at trække sig sammen for på den måde at udskille afføringen.

I de ayurvediske skrifter er Termilia chebula kendt for at balancere Vata, nære hjerne og centralnervesystemet og fremme de finere mentale energier. Den støtter de lokale tarmceller, så de lettere kan regenerere og skabe bedre betingelser, uanset om der er træg tarm eller løse afføringer.

Amla (Phyllanthus emblica) er en af de mest revitaliserende urter inden for Ayurveda. I de ayurvediske skrifter er den kendt for at balancere Pitta, rense blodet, styrke knoglebygningen, bedre leverfunktionen og styrke hjertet. Desuden renser den munden, styrker tænderne og får hår og negle til at gro.

Bibhitaki (Terminalia belerica) balancerer Kapha. Den beskrives i de ayurvediske skrifter som god for lungerne, stemme, syn og hårvækst. Den virker afførende og forbedrer kvaliteten af fordøjelsen. I Ayurveda bruges Terminalia belerica til alle former for sten – og slimophobninger i fordøjelse, urinveje og luftveje. I Indien kan der være mange, der pga. bare fødder og fattigdom bliver udsat for parasitter, og her er Bibhitaki et af den ayurvediske læges hjælpemidler. Den toner og styrker maven og øger appetitten, hvis den er lav.

Doseringen, tidspunktet og temperaturen på vandet er vigtigt, men meget nemt …

I de auyrvediske tidsskrifter, som har tusindvis af år på bagen, bliver det beskrevet, hvordan du bedst tager Trifalla.

Ønsker du en afførende effekt: 3-4 tabletter med varmt vand: Bland et halvt glas koldt vand med et halvt glas kogende vand, og slug tabletterne før sengetid. For enkelte kan det umiddelbart virke stoppende, men efter to til fem dage vil reguleringen ske. Du kan eventuelt øge dosis et par dage, hvis du ikke synes, det går hurtigt nok. Du kan også tage 3-4 stk. Trifalla om morgenen, men uanset skal du sørge for rigeligt med vand, og det må ifølge inderne aldrig være for koldt, hvis man lider af træg tarm.

Under udrensningsperioden kan der komme luft i tarmene. Det er ikke tabletterne, der giver luft, men de fjerner gammel luft, som har siddet gemt i tarmlommerne, fx i tarmbøjningerne i tyktarmen.

Ønsker du at stoppe løse afføringer (fx hvis der kommer lidt for meget tempo på ved ovenstående kur), kan du tage 1-3 tabletter 15 minutter før morgen- og aftensmad.

Ønsker du en mere blodrensende eller generelt styrkende effekt, kan du tage 2-3 tabletter tre gange dagligt på tom mave. Blodrensende er et gammelt, men meget sigende udtryk for, at du gerne vil støtte kroppen i bedre at udlede fx de affaldsstoffer, vores egne celler konstant producerer eller affaldsstoffer, vi som moderne mennesker konstant møder på vores vej.

For en vægtreducerende effekt viser erfaringer, at 3-4 tabletter før sengetid giver det bedste resultat.

Et kortvarigt møde med Trifalla Special kan være nødvendigt
Er du plaget af kraftig forstoppelse, kan du i et par dage vælge Trifalla Special, der indeholder de samme droger som Trifalla, men også er tilsat ingefær og senna. Produktet må kun anvendes i et par dage til en hårdnakket forstoppelse, derefter bør du bruge den almindelige Trifalla, da senna godt kan blive lidt vanedannende for tarmen, ligesom man ser det med andre vanedannende afføringsmidler.

Du kan finde masser af forskning på ingredienserne i Trifalla, hvis du kigger på pubmed.com. Vi har lagt et udvalg på www.sund-forskning.dk på nærværende artikel.

Hvis du vil læse lidt mere om studierne bag om artiklen, har jeg fundet lidt frem her. Men de tre frugter hører nogle af de bedst studerede planter i Asien og derfor er der et væld af litteratur og studier på www.pubmed.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28696777/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27320046/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23239004/


Referencer

  1. Khorana, M.L. Rajarama Rao, M.R. and Sidduqui, H., Indian Journal of Pharmacy, 21 (1959), 331
  2. Khorana, M.L. Rajarama Rao, M.R. and Sidduqui, H.H., J.Sci. Ind. Res., 19C (1960), 60
  3. Nakanishi, , Chem. Pharm. Bull. (Tokyo), 13 (1965), 882
  4. Hussain, J., ”Screening of some Unani cardiotonic drugs”, D.U.M., Thesis, Aligarh Muslim University, Aligarh, 1975
  5. C. Thankur, ”Emblica officinalis reduces serum, aortic and hepatic cholesterol in rabbits”. Patna medical college. Patna – 800004 (India), 16 February 1984
  6. Tariq, S.J. Hussein, M. Asif and M. Jahan, ”Protective effekt of Fruit Extracts of Emblica officinalis and Terminalia belerica in Experimental Myocardial Necrosis in Rats”. Pharmacological Laboratory , Department of Ilmul Advia, Tibiya College, Aligarh Muslim University, Aligarh, 1977
  7. Rukmini and P. Udayasekhara Rao, ”Chemical and Nutritional Studies on Terminalia belerica Roxb. Kernal and its oil”. JAOCS, vol 63, no.3, 1986
  8. C. Inamdar and M.R. Rajarama Rao, ”Studies on the Pharmacology of Terminalia chebula Retz” Department of Chemical Technology, University of Bombay, Bombay 19, 6 April 1962