E-vitamin beskytter mod blærekræft

Evitamin

Folk med et højt indtag af E-vitamin har op til 34 procent lavere risiko for at blive ramt af blærekræft, en sygdom med forkærlighed for mænd. En ny australsk undersøgelse viser, at det kan betale sig at indtage relativt høje doser af E-vitamin, hvis man vil beskytte sig selv imod blærekræft.

Forskere fra The Cancer Council Victoria i Australien observerede, at de personer, som fik tæt på 200 mg (20 gange den anbefalede dosis i Danmark) E-vitamin dagligt, havde 34 procent lavere risiko for blærekræft. Hos rygere var graden af beskyttelse endnu højere. Her var der 42 procent lavere risiko for denne kræftform, som især rammer mænd. Undersøgelsen bliver offentliggjort i tidsskriftet Cancer Causes and Control.

Mere end kosten indeholder

Forsker-teamet analyserede kosten hos 322 personer med blærekræft samt 239 raske kontrolpersoner. De anvendte et spørgeskema med 121 punkter for at beregne indtaget af E-vitamin samt en række andre næringsstoffer, herunder B-vitamin og carotenoider. Det viste sig, at de personer, som fik mindst 193,4 mg E-vitamin dagligt, var bedst beskyttet. Det er langt mere, end man kan opnå med en almindelig sund kost.

E-vitamin som lægemiddel

Man får E-vitamin fra blandt andet nødder, frø, æggeblommer og hvedeklid, men det kan også indtages som tilskud. Bio-E-Vitamin er et lægemiddel, der indeholder 525 internationale enheder (350 mg) E-vitamin i bløde gelatinekapsler. Præparatet er fremstillet af Pharma Nord, en af Europas førende producenter af høj-kvalitets lægemidler og kosttilskud.

Kilde: Cancer Causes and Control (offentliggøres snart)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *