En bedre sundhed hos midaldrende og ældre

 

Forskere har dokumenteret at indtag af phyto-isoflavonerne i kosten giver øget velvære, og den blomstrende rødkløver er rig på de livsvigtige phyto-isoflavoner, som i samspil med tarmens bakterieflora stimulerer dannelse af nye blodkar i arterier, vener  i de indre organer.

 

Af agronom Hans P. Mathiassen

 

Forskerne finder, at der  i rødkløver findes fire vitale phyto-isoflavoner, som er:

  • Biochanin A
  • Formononetin
  • Genistein
  • Daidzein

Alle fire phyto-isoflavoner er vitale for dannelsen af nye blodkar i arterier, vener og i de indre organer. Phyto-isaflavonerne kan blive et supplement til kroppens naturlige hormoner, som midaldrende og ældre er i underskud af. Kroppen, også hos ældre, har løbende et behov for dannelse af nye blodkar, Hvis dette ikke sker, opstår der mangel på ilt og livsvigtige næringsstoffer i kroppens celler og væv. Nye blodkar er elastiske, og de er leverandører af ilt og næring til kroppens celler. Vi ældes, når vi mangler de livsvigtige isoflavoner, og kroppen er i forfald. Phyto-isoflavoner fra bælgplanter kan i høj grad erstatte kroppens naturlige isoflavoner. Soja, som også er en bælgplante ligesom rødkløver, er rig på phyto-isoflavoner, men soja har kun to af de livsvigtige phyto-isoflavoner, hvor rødkløver har alle fire. Folk i Asien, blandt andet japanere, bruger megen sojamel i kosten, og forskerne mener, at det er en forklaring på at japanerne har en højere levealder og at brystkræft og prostatakræft er sjældent forekommende i Japan. Iso-flavonider styrker dannelsen af hormonerne østrogen og testosteron. Midaldrende og ældre mennesker mangler kønshormoner, derfor har de glæde af et tilskud af iso-flavonider, som især rødkløverplanten er rig på.

Virkningerne af hormonerne østrogen og testosteron er velkendte og de hjælper til med,

  • at holde knoglerne er stærke,
  • at kolesterolniveauet er under kontrol,
  • at arterievæggene forbliver elastiske,
  • at huden er glat og ungdommelig,
  • at humøret er godt og positivt,
  • og de fremmer vores evne til at kunne kon­centrere os
  • og til at kunne fokusere.

 

En af de store medicinske opdagelser i de seneste årtier har været forståelsen af, at østrogen og testosteron er vigtige, når det gæl­der opretholdelsen af sundheden, og det er bemærkelsesværdigt.

 

Kosten har betydning, og mange har ændret kosten i forhold til vores forfædres, – der var den type kost, som findes flere steder i Asien, i Mellemamerika og omkring Middelhavet.

Phyto-isoflavoner har eksisteret i menneskets kost i tusinder af år. Vi har over tid tilpasset os en kost rig på phyto-isoflavoner, og kroppen er blevet afhængig heraf. Forskerne mener, at phyto-isaflavoner skaber en “balance” med kroppens egne isoflavoner.

Phytoøstrogener, som dannes ved hjælp af phyto-isoflavoner, er ikke så stærke, som de østrogener, kroppen selv skaber. Hos yngre kvinder, som har tilstrækkelige mængder af egne østrogener, har phyto-østrogenerne en begrænset virkning, fordi kroppens egne østrogener er stærkere.

Med stigende alder og faldende østrogenproduktion bliver phyto-østrogenerne mere og mere vigtige, idet de overtager de menneskelige østrogeners rolle. Når kvinden når en alder på 45-50 år er østrogenpro­duktionen lavere, og her kan phyto-østrogener­ne blive hovedkilden til østrogenaktiviteten. Den samme udvikling ses hos mænd, når de når alderen 50-55 år, og her kan indtag af phyto-isaflovener fra rødkløver stimulere et aktivt ældreliv med en bedre produktion af phytostesteron jævnfør nyere opdagelser hos forskerne.

Den almindeligste type af phyto-østrogener er flavoner, lignaner og isoflavoner, med de sidste, som den stærkeste. Lignaner og flavoner findes i de fleste kornsorter, frugter og grønsager. Men phyto-isoflavoner findes kun i bælgplanter som kløver, soja, linser, kikærter og bønner. De fleste kvinder i de vestlige lande vil have moderate mængder af lignaner og flavoner i blodet, men meget lave mængder isoflavoner.

 

Når japanske kvinder rejser til USA, stiger deres risiko for brystkræft dramatisk. Tidligere troede man, at det var den relativt fede vestlige kost, der forårsagede denne risiko, men nyere undersøgelser viser ingen forbindelse mellem fedt i kosten og risiko for brystcancer. Dette har ført til den formodning, at stigningen skyldes mangel på isoflavonrige næringsmidler i den amerikanske kost. Isoflavoner mangler i den industrialiserede kost.

 

På grund af det store forbrug af bælgfrugter i Asien, er isoflavonniveuet af phyto-østrogener i blodet her 20-30 gange højere end hos kvinder i vestlige lande.

 

Der findes mere end 1.000 forskellige iso-flavoner, og nyere forskning har vist, at det er fire iso-flavo­ner: biochanin, formononetin, genistein og daidzein, der spiller en vigtig rolle for dannelsen af nye blodkar i arterier, vener og i de indre organer, og at disse fire iso-flavoner kan blive et rigtigt godt supplement til kroppens naturlige hormoner, som midaldrende og ældre er i underskud af, og forskerne har fundet, at rødkløverplanten især er rig herpå.