En entusiast og en klog mand…

shutterstock_353296523

 

Af Marianne Palm bragt i magasinet sund-forskning i december 2012

 

Sund-forskning.dk tog en kold novemberdag til Søborg for at tale med direktøren for Aloe Vera Group, Jesper Hummeluhr, om den helt specielle plante fra det varme Mexico.

Det blev til en snak om kvalitetskontrol, om økologi og ikke mindst om forskningen i den særlige tykbladede sukkulent.

– Det vigtigste er selvfølgelig, at produkterne virker! Så kort kan det måske siges, men det er bare ikke nok, fortæller Jesper, – vi skal også tilstræbe, at hvad vi mennesker end finder på at fremstille, så må det ikke skade mennesker og miljøet, – og hvad nytter det, at produktet er økologisk, hvis miljøet skades ved bortskaffelse?

Jeg er ikke i tvivl om, at jeg sidder overfor en mand med meninger. Det er velkendt i branchen, at skal man finde en entusiast, en idealist og en klog mand udi Aloe vera, så skal man have fat i Jesper Hummeluhr, som i 24 år har arbejdet med den lidt specielle plante fra den solrige og tørre ørken.

– Jeg faldt over planten, da jeg i 1984 rejste jorden rundt med rygsæk, fortæller Jesper. Det er blevet til en rejse udi alskens forskning, og jeg besøger jævnligt Aloe corp og deltager i seminarer, for at blive klogere på de mange egenskaber, en veldyrket og velproduceret aloe kan fremvise.

 

Jesper fortsætter:

-Det er også blevet til en rejse i holdninger om økologi. For hvad nytter det, hvis planten er dyrket økologisk, hvis produktet kan give allergi eller lander i nogle bøtter og flasker, som ved bortskaffelse belaster miljøet? Derfor bruger vi kun en emballage, som kan genanvendes eller brændes med almindeligt husholdningsaffald uden at svine.

– Hvor vi ikke kan få 100 % økologiske/vegetabilske muligheder for fx bærestoffer m.m. til vores produkter, sørger vi for, at det er så rent og naturligt som muligt. Og overvåger hele tiden markedet og ændrer på indholdsstoffer i takt med, at forskningen fremviser nogle bedre alternativer. Fx har vi hverken petrolatum, parabener eller farvestoffer i vores produkter, generelt anvender vi ikke parfume, men har et par produkter med æteriske olier. Alle indholdsstoffer kan du finde forklaret på vores hjemmeside.

– Vi har også været nødt til at æde nogle kameler undervejs gennem de sidste tyve år. Tidligere mente man, at det ikke var nødvendigt eller godt at pasteurisere produkterne, men det er det!

– Og tilbage i 80’erne vidste vi faktisk ikke så meget om, hvilke aktive stoffer, der virker. Det gør vi nu, og derfor kan forbrugerne regne med, at hvis ellers det er en producent med høj etik og moral, så er der også hjælp at hente til nogle af de problemstillinger, vi møder som mennesker.

På farmen i Mexico arbejdes der under ordentlige forhold – god løn, skolegang til børnene, sygesikring, weekend og ferie mv. Vi kan ikke få et fairtrade mærke, da vores krav til kvalitet ikke kan overholdes af små landmænd. Al produktion sker under ordnede forhold for arbejderne og lever helt op til danske standarder, hvad arbejdsmiljø og rettigheder angår. Ved netop at vælge dén producent, opnår vi flere fordele: Vi kan til enhver tid kontrollere markerne og omgivelserne, vi ved, hvordan medarbejderne behandles, og ikke mindst ved vi, at den Aloe vera, vi køber, er 1. sortering. I det hele taget er det en rejse udi spændende mennesker, og  spændende planter, slutter Jesper, inden han kaster sig tilbage på skrivebordet, der bugner af rapporter om denne fantastiske plante – Aloe vera.