Immunforsvaret er et kompliceret samspil mellem tusindvis af komponenter. De enkelte dele regulerer sig konstant og uophørligt i forhold til alle de andre samspillere, og hvis en af hovedtrænerne kaster en bold, går der en hel række spil i gang med forhåbentlig sundhed til følge. Indimellem er der spillere, der bare står og glor uden for pædagogisk rækkevidde, og så stormer andre frem.
Men sådan i dagligdagen spiller det hele så smukt som muligt uden alt for mange tacklinger. Det styres bl.a. af det lymfoide væv, vi har i tarmen, og bliver det ellers støttet, vil store dele af immunforsvaret kunne rette ind og drible sunde immunkomponenter videre.
Af Marianne Palm
Træner Børge sætter i gang
For at få gang i det lymfoide væv, så lad os kalde det Træner Børge. Ham og hans hjælpere sidder på deres trænerbænke på indersiden af tarmene, som små øer (godt mobiltelefonen er opfundet, så de kan kommunikere med hinanden) og venter på, at Immuforte kommer forbi. Immuforte er madpakken med betaglucaner, og når træneren er mæt eller i hvert fald har fået en mundfuld, sætter han spillet i gang.
Afsted det går med B-lymfocytterne (ja, kald dem bare Børge, hvis det er lettere at forstå), en hel flok Børger fiser hen over banen ind i blodet og klapper en masse andre lymfocytter på skulderen, afsted med jer. En af de helt store medspillere er T-lymfocytten. Lad os kalde hende Trine. Triner er der også uendelig mange af, og nu løber de afsted sammen, hen over banen, og skal der prikkes til spillere, der skal rydde op efter andre, så får de fat i makrofagen, kaldet Marina, hun hjælper til med at sende Cecilie afsted, i daglig tale kaldet cytokiner. Dem er der tusindvis af, og nogle af disse Cecilier skal holdes i skak af Træner Børge og Trine, så de ikke danner kroniske inflammationer i vores hud, led og muskler, andre er de helt store stjerner, når de stopper en infektion med bakterier og virus.
Og sådan spæner de rundt, dag og nat, udfordrer hinanden, så de ikke går i stå, men uden mad og drikke …
Trænerbænken er fyldt med …
Til forskel fra mange trænere udi sportens verden ved Træner Børge godt, at der skal særligt gode næringsstoffer til at klare jobbet, ikke kun for ham, men også for de andre spillere. Så når han sidder der på sin trænerbænk, skal han have vitaminer, mineraler, plantestoffer fra friske grøntsager og frugter, han skal have særligt udviklede evner til at nedbryde stofferne, så han og alle de andre kan sprinte rundt.
Og SÅ kom betaglucanerne …
I rigtig mange planter, blandt andet i svampe og gærceller, findes polysakkarider (og du kan bare kalde dem Polle, hvis det faglige navn er for svært …). Når man findeler Polle, så ser man, at han består af en stor flok betaglucaner, og det er dem, Træner Børge og alle hans medspillere venter på. De er pakket ind i Immuforte og kan regulere mange af de dele af immunforsvaret, der er så vigtige for os mennesker:
- Akutte infektioner, fx ved virus og bakterier.
- Kroniske infektioner, hvor der måske ikke er virus og bakterier længere, men kronisk inflammation (som af nogle læger kaldes kronisk betændelse, men det er lidt misvisende og kan let forveksles med infektioner, hvor der er bakterier og virus til stede. Derfor må Træner Børge indimellem fortælle hende, hvis tarme han sidder i, at du ikke har en infektion med bakterier, men en inflammation uden bakterier).
- Hjælp i dagligdagen til at forebygge, at der kommer problemer med hele kroppens immunforsvar.
I dagligdagen vil Træner Børge bare gerne have plads til at kunne bevæge armene – komme på toilettet hver dag.
Han vil også bare gerne fodres med Immuforte og de andre næringsstoffer.
Og hvis det alligevel skulle ske, at en infektion er på vej, så vil han gerne have en firdoblet ration – så er der nemlig plads til at klappe endnu flere Triner og Marinaer på skulderen, som kan prikke til de mange Cecilier, men ikke flere, end der er brug for. For det skulle nødig gå over gevind og skabe storm på hverken den korte eller lange bane.
Immuforte – daglig forebyggende dosis – en kapsel
Mærker du det mindste pip fra Træner Børge og hans team – spis fire til seks kapsler dagligt.
Har du brug for en mere teknisk forklaring, så se oktober udgaven af Sund-forskning, hvor Montserrat Hernandez går tæt på de næringsstoffer, immunforsvaret har brug for.