Svensk hjertelæge bag epokegørende forskning i selen og Q10: I starten var jeg overbevist om, at alle kosttilskud var virkningsløse
Det er professor Urban Alehagen dog ikke længere. Tværtimod. Efter at have set, hvordan selen og co-enzym Q10 reducerer hjerte-kar-dødeligheden markant hos ældre personer, er han ikke det mindste i tvivl om, at sådanne præparater kommer til at spille en langt større rolle inden for forebyggelse fremover.
Af Bjørn Falck Madsen
Skeptikere er de sværeste at overbevise. Bare spørg professor Urban Alehagen, som er kardiolog og tilknyttet Universitetshospitalet i Linköping. Indtil for knap 20 år siden var han fuldstændig stålsat på, at kosttilskud af en enhver art var virkningsløse.
”Denne opfattelse, som mange andre læger i øvrigt deler med mig, skyldtes, at jeg ikke vidste noget om kosttilskud eller om den forskning, der findes på dette område”, indrømmer Urban Alehagen.
Har nu et helt andet syn på sagen
I dag ser han på tingene med helt andre øjne. Faktisk har han selv stået i spidsen for, hvad der af mange betragtes som et af de bedste og mest solide beviser på, at kosttilskud i den grad har en virkning. Sammen med et hold af forskningskolleger fra blandt andet Linköping Universitet samt Karolinska Institutet i Stockholm har Urban Alehagen påvist, at ældre mennesker kan mindske deres risiko for at dø af en hjerte-kar-sygdom med over 50 pct. ved at tage et dagligt tilskud af præparaterne Bio-Qinon Q10 og SelenoPrecise. Undersøgelsen, som er kendt under navnet KiSel-10, blev offentliggjort i International Journal of Cardiology i 2013.
Ny og ukendt viden om selen og Q10
Det, som gør lige præcis denne undersøgelse til noget ud over det sædvanlige, er, at den har vist sig at være et sandt overflødighedshorn af ny og hidtil ukendt viden om effekten af selen og coenzym Q10. Den nærmest uudtømmelige kilde til opfølgende viden er de godt 50.000 blodprøver, som de 443 ældre mandlige og kvindelige forsøgsdeltagere afgav over en femårig periode. Ved at analysere blodprøverne igen og igen og studere, hvordan selen og coenzym Q10 har påvirket forskellige markører i blodet, har forskerne bag KiSel-10-undersøgelsen observeret, at stofferne har mange andre beskyttende effekter, som hidtil har været ukendte. Det har foreløbig resulteret i yderligere 17 videnskabelige artikler.
Halvering af hjerte-kar-dødsfald
Urban Alehagen erkender, at første gang han så resultaterne fra den oprindelige KiSel-10-undersøgelse, troede han ikke på dem.
”Jeg var overbevist om, vi havde lavet en regnefejl. Det opnåede resultat var ganske enkelt for godt til at være sandt”, fortæller han. ”Vi gennemgik hele materialet igen, men nåede frem til samme resultat hver gang”.
Tallene løj ikke. Der var 54 pct. færre hjerte-kar-relaterede dødsfald i gruppen, der havde fået selen og coenzym Q10, sammenlignet med gruppen, der fik snydepiller. Dette resultat burde have tiltrukket langt mere interesse fra lægevidenskaben, mener Urban Alehagen og lufter sin frustration over, at det ikke har fået mere opmærksomhed.
Følte sig provokeret til at forske videre
”Den udeblivende reaktion på forskningsresultatet fra vores hoved-undersøgelse provokerede mig faktisk og inspirerede mig til virkelig at vise, at det opnåede resultat var korrekt og tilmed at forsøge at finde svar på, hvilke mekanismer der kunne forklare resultaterne fra KiSel-10”, forklarer han.
Hvis opgaven havde været at påvise en lige så opsigtsvækkende reduktion af dødelighed, men med et af de anerkendte hjertemedikamenter som eksempelvis betablokkere, ville det ifølge Professor Alehagen aldrig have været nødvendigt med så mange supplerende undersøgelser. Så KiSel-10 og den lange hale af supplerende studier repræsenterer i virkeligheden et virkelig stærkt og solidt materiale.