Få øjnene op for lutein og havtornolie

shutterstock_359617529

 

 
Det er ikke nok at få tjekket øjnene er gang om året hos lægen for at bevare et sundt  syn. Kosttilskud med lutein, eaxanthin og havtornolie har vist sig at være den bedste smutvej til at beskytte øjnene både på kort og på lang sigt.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – august/september 2015

 

600.000 danskere har symptomer på tørre øjne. Symptomerne er sviende og brændende fornemmelser samt sløret syn og røde øjne. Her og nu er det en generende faktor, og på lang sigt øger det risikoen for et nedsat syn. Undersøgelser peger på, at olie fra havtorn frø kan reducere symptomerne ved tørre øjne. Andre undersøgelser har vist, at der er en betydeligt lavere risiko for at udvikle øjensygdomme for personer med et højt indhold af lutein og zeaxanthin i blodet.

 

Problemet ved tørre øjne.

Vores øjne holdes fugtige af en konstant produktion af sekret. Tåresekretet danner film over øjet, som beskytter hornhinden og er forudsætning for, at øjnene ikke føles tørre. Tørre øjne, xeroftalmi eller keratoconjunctivitis sicca er langt mere udsatte end øjne, som er beskyttet af den normale tårevæske. Tørre øjne kan med tiden give inflammationer, kronisk sekretorisk dysfunktion, nedsat fornemmelsen i hornhinden og nedsat refleksrespons. Jo ældre vi bliver, jo større er risikoen for tørre øjne.

 

Makula er nethindens skarphedscentrum

Ved normalt syn kommer lys ind i øjet gennem hornhinden og videre gennem pupillen og linsen for til sidst at fokuseres på et lille område på nethinden bagtil i øjet, som kaldes den gule plet eller makula. Det er makula, som sørger for at give os detaljerede og skarpe billeder af det, vi fokuserer på. Og det er makula, der muliggør, at vi kan læse, køre bil og udføre opgaver som kræver et fint, skarpt syn rettet ligeud. Aldersrelateret makuladegeneration, som førhen blev kaldt øjenforkalkning (AMD) er en sygdom, hvor der sker en nedbrydning af de lysfølsomme sanseceller. Objekterne, man ser på, bliver uskarpe, forvrængede og/eller mister farve. Der kan også optræde mørke eller tomme områder centralt i synsfeltet. Læger skelner mellem to typer for AMD. Den tørre form med svind af sansecellerne i den gule plet (ca. 85%af tilfældene) og den våde form med nydannede blodkar i nethinden. Denvåde form udvikles ireglen i øjne, der i forvejen har den tørre form (ca. 15 % af tilfældene).

 

Der er håb i syne med carotenoider.

Vi ved, at makula består af en høj koncentration af lutein og zeaxanthin, som er såkaldte carotenoider. Derfor mener forskerne, at der kan være en fordelagtig sammenhæng mellem disse lantemolekyler og vores synevne. Flere studier har nemlig påvist, at aldersrelateret degenerering af synet er mindre hos mennesker, som har et højt indtag af fødevarer, der indeholder meget lutein og zeaxanthin. Carotenoider er organiske pigmenter, og der eksisterer naturligt mere end 600 forskellige slags, men kroppen kan ikke selv danne dem. Tilfører du carotenoider enten via kost eller kosttilskud, kan du aktivt medvirke til at forebygge og mindske risikoen for at få kroniske øjensygdomme og AMD senere i livet.

Over 115 kliniske forsøg har vist, at plantemolekylerne, lutein og zeaxanthin hjælper med at tilføre et pigment til øjnene, som øjet mister med tiden på grund af påvirkning fra lyset.

 

Det ser godt ud for synet med lutein og zeaxanthin

Nedsat synsevne pga. aldring har vist sig at have en tæt relation til tætheden i pigment i makula. Pigmenteringen er et lag af beskyttende væv henover makula, og jo større tæthed jo bedre synsevne. Man kan måle tæthedsgraden af pigmentet ved hjælp af spektroskopi og laserscanning. Gennem årene har utallige forsøg vist, at lutein og zeaxanthin markant øger pigmenttætheden i makula. Pigmenttætheden styrker ikke kun øjets beskyttende evne, men styrker endvidere øjets vitale strukturer, hvilket forhindrer øjensygdomme, herunder især makuladegeneration og synstab forårsaget af skader og aldring af nethinden.

Lutein beskytter mod oxidative processer i øjet (og hjernen), og lutein og zeaxanthin filtrerer UV-lys fra.

 

Beskyttelse mod frie radikaler

Lutein og zeaxanthin menes at fungere som antioxidanter, der beskytter mod potentiel skade forårsaget af frie radikaler. De frie radikaler opstår eksempelvis, når vi udsættes for lys.
Udover at have en antioxidant effekt, menes lutein og zeaxanthin også at være ansvarlige for at filtrere blåt lys fra, og filtreringen af blåt lys nedsætter det såkaldte oxidative stress, hvormed øjet også beskyttes mod degenerering. Forskerne mener ligeledes, at lutein er med til at styrke og beskytte cellerne i linsen, og således forebygge grå stær. Grå stær er en fælles betegnelse af det aldrende øje, der er kendetegnet ved uklarhed af øjets naturlige linse, hvilket medfører nedsat syn.

 

Forsøg med lutein og anti-oxidant tilskud

I mere end 20 undersøgelser har man set fordele og virkninger ved synsevne og reduktion af aldersrelateret makuladegeneration, når man dagligt indtager 10 mg lutein og/eller zeaxanthin. Det største af dem er et randomiseret, placebokontrolleret dobbeltblindet forsøg.
Her deltog 90 personer med makuladegeneration i et forløb på 12 måneder. Deltagerne led alle af atrofisk aldersrelateret makuladegeneration, som er den største årsag til synstab i de vestlige lande. De 90 deltagere blev delt i tre grupper: En gruppe fik placebo (maltodextrin), en fik 10 mg lutein, og den sidste fik 10 mg lutein og antioxidanter, vitaminer og mineraler.
Tætheden i pigmentindholdet i øjets makula steg markant i gruppe 2 og 3. Og synsevnen blev ligeledes forbedret med op til 36 % i gruppe 2 og 43 % i gruppe 3. Gruppen, som fik placebo, havde ingen målte forbedringer.

 

Prøv havtornolie mod tørre øjne.

Kliniske undersøgelser med SBA24 havtornolie mod tørre øjne.
Mange mennesker er klar over de sundhedsmæssige fordele af omega-3-fedtsyrer, men det er ikke alle, der lige forbinder omega-7-fedtsyrer med øjets sundhed og synsevne. I USA viste et forsøg, at et dagligt indtag på 2 g SBA24 havtornolie mindskede saltkoncentrationen i tårevæsken og dermed besvær med grusede og røde øjne.

I tre måneder indgik 100 personer i alderen 20-75 år med symptomer på tørre øjne i et randomiseret, placebokontrolleret dobbeltblindet forsøg. Kontrolgruppen fik 2 g, svarende til  4 kapsler havtornolie, mens testgruppen fik placebo. 86 gennemførte undersøgelsen. Ubehag, synsforstyrrelser, måling af tårevæsken og ustabil tårefilm er de symptomer, man målte på.

Ligesom deltagerne rapporterede deres oplevelser i spørgeskemaer. Ved at undersøge øjets overflade, teste synet og måle tåreproduktionen i begyndelsen af studiet, en måned inde i studiet, til slut og 1-2 måneder efter endt studie, fandt forskerne, at SBA24 havtornolie markant forøgede mængden af tåresekretet, dvs. øjnene var mindre tørre i havtornolie- gruppen. Man så desuden, at rødhed, tørhed og brændende fornemmelser blev formindsket hos dem, der brugte kontaktlinser og som fik havtornolie.

Nye undersøgelser påbegyndt med 5000 deltagere i USA forventes afsluttet i 2016.

Eye Total er et kosttilskud specielt udviklet til øjnene. Havtornsolien i Eye Total indeholder naturlig betakaroten, som i kroppen kan omdannes til Vitamin A. Vitamin A bidrager til normalt syn og er vigtig for normale slimhinder i bl.a. øjnene. Udover havtornolien i en patenteret form, ekstrakt SBA24, indeholder Eye Total lutein og zeaxantin.

 

Nogle af de hyppigste årsager til tørre øjne er:

• Aldring

• Hormonale forandringer, herunder overgangsalderen

• Miljøfaktorer

• Autoimmune sygdomme, herunder Sjögrens syndrom

• Visse typer medicin

• Brug af kontaktlinser

• Nedsat blinkningsfrekvens