Fedme, sukkersyge og magnesiummangel – er der en sammenhæng?

Fedme sukkersyge og magnesium...

Mineralet magnesium indgår i flere hundrede forskellige enzym-processer i kroppen og har blandt andet afgørende betydning for muskelfunktioner, herunder hjertemuskulaturen. I perioder med stress kan det være en god ide at få ekstra magnesium for at beskytte hjertekar-systemet.

Ny forskning foreslår, magnesium som et fremtidigt bud på effektiv forebyggelse af såkaldt ”metabolsk syndrom”, en potentielt livstruende kombination af insulin-resistens, højt blodtryk, fedme og åreforkalkning. Du har muligvis aldrig hørt om begrebet ”metabolsk syndrom”, men  hver femte mand og kvinde i den vestlige verden lider af det.

Og det er værd at notere sig, at metabolsk syndrom – en potentielt livstruende kombination af sukkersyge-symptomer, fedme, forhøjet blodtryk og åreforkalkning – kan skyldes mangel på magnesium. Amerikanske forskere tilknyttet University of Chicago og University of North Carolina, Chapel Hill, har efter en grundig gennemgang af magnesiums rolle i forbindelse med metabolsk syndrom fundet frem til, at dette ene næringsstof har en afgørende betydning for så godt som alle de kliniske symptomer, der indgår i metabolsk syndrom. Man har blandt andet påvist, at mangel på magnesium kan føre til:

 • forhøjet blodtryk
 • forringet insulinstatus
 • stive blodårer
 • åreforkalkning
 • diabetes
 • forringet fedtomsætning (med øget risiko for fedme og fedtlever)

Omvendt har man fundet en positiv sammenhæng imellem forhøjet magnesium-indtag og målbare forbedringer af de nævne indikatorer. På baggrund af den omfattende gennemgang af magnesiums betydning, ser de amerikanske forskere magnesium som en anvendelig fremtidig strategi til forebyggelse af metabolsk syndrom (Magnesium Research 2007;20(2):107-29).

Metabolsk syndrom og følgevirkningerne

Man taler om et syndrom, når der indgår flere forskellige tilstande under eet. Metabolsk syndrom er som sagt en kombination af mange ting lige fra insulin-resistens og mangelfuld omsætning af fedt og sukker til forhøjet blodtryk, øget forekomst af inflammation i kroppen og fedme omkring maveregionen (den særligt farlige form for fedme). Metabolsk syndrom kan med tiden føre til blandt andet:

 • sukkersyge
 • hjertekar-sygdomme
 • nyresygdomme
 • kræft
 • ikke-alkoholisk fedtleve

Bio-optagelighed

Optagelesen og kroppens evne til at bruge magnesium afhænger meget af kilden af mineralet. Forbindelser som magnesium acetat, magnesiumcarbonat og magnesiumhydroxid sikrer en højere bio-optagelighed. Bio-Magnesium fra PharmaNord for eksempel, indeholder et magnesium-komplex bestående af disse tre forskellige magnesium-kilder for at sikre den højeste biooptagelighed. Læs mere om metabolsk syndrom (på engelsk)

2 thoughts on “Fedme, sukkersyge og magnesiummangel – er der en sammenhæng?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *