Fedt til overvægtige børn skaber sunde blodkar og færre inflammationer

 

[envira-gallery id=”254045″]

 

Ud over måske mangel på bevægelse, fordi vi har fået skabt generationer af stillesiddende, digitalt hungrende børn og unge, så har vi også gennem de sidste fire årtier ændret så meget på vores kostvaner, at et boom af svært overvægtige unge er en realitet. Men kunne det også handle om de næringsstoffer, vi tilbyder børn – foruden blot at tænke på kalorier? At en kaskade af inflammationer i blodkarvæggene allerede i børnealderen er en realitet?

Et studie på eye-q kunne tyde på det.

 

Af Marianne Palm

 

Vi kan godt i gadebilledet og i skolerne få øje på, at der er kommet flere børn og unge med decideret overvægt og fedme. Altså ikke de deller, vi alle gerne må have som børn, unge og voksne, som blot indikerer, at vi har et stofskifte, der gemmer til trange tider (som jo sjældent kommer ud for i et vestligt samfund, men det er en helt anden historie). Men den vægtforøgelse, man godt kan se, er generende for barnets evne til at bevæge sig og være glad og velfungerende.

 

Stærk overvægt og fedme
Her er der tale om den type overvægt, som i daglig tale og af fagpersoner kaldes stærk overvægt og fedme, nogle parametre, der fortæller, at der er rod i kroppens kemi, og der skal sættes ind, hvis vi skal børnediabetes til livs.

Et hold forskere satte sig for at undersøge, hvordan ”fedtsyreprofilen” hos de unge overvægtige var. Det blev målt på mængden af fedt i blodet, men også på de markører, der fortæller, om der måske allerede i så tidlig en alder er åreforkalkning, hvor fedt og kalk i blodkarrenes vægge gør dem stive og ubrugelige. Det kan være en del af et syndrom, kaldet det metaboliske syndrom eller insulinresistens, og sammen med måske forhøjet blodtryk og forhøjede inflammationstal i kroppen kan det hurtigt eller langsomt udvikle sig til en diabetes, som kan blive et langvarigt og måske uhelbredeligt forløb.

 

Studiet var yderst interessant
25 overvægtige unge i 15-årsalderen, som alle havde et BMI på mere end 33, blev fordelt i to grupper. Den ene gruppe fik eye-q, 10 kapsler dagligt, den anden gruppe fik snydekapsler. Forsøget varede i tre måneder, og man så, at omega-3-indholdet blev forhøjet med 65 pct. EPA indholdet steg med 191 pct. og DHA med 34 pct. DHA og især EPA indholdet har en væsentlig betydning, ikke kun for det metaboliske syndrom, men også for en god udvikling af hukommelse, evnen til at lære nyt og at få en afbalanceret og rolig hverdag.

Mens omega-3-indholdet i blodet steg, faldt omega-6-indholdet, og det er et vigtigt middel til at skabe færre inflammationer i kroppen. Og det gælder alle celler: fedtceller, cellerne i led og muskler, i huden og altså også i blodkarrene, som blev målt her.

En af blodprøverne, der anvendtes i testen, var en måling på det såkaldte CRP, C-reaktivt protein, der bruges som en indikator for, om der er inflammationer et eller andet sted i kroppen. Og det viste sig, at CRP faldt som et udtryk for, at der opstod mindre inflammation hos de unge mennesker end hos de unge i kontrolgruppen.

Eye-q kan derfor vurderes som værende en væsentlig støtteterapi til at få stoppet de kaskader af problemer, der kan opstå på celleplan, og som kan gøre det så uendeligt sværere at tabe sig for nogle mennesker end for andre.

 

Og der er tilsyneladende andre fordele ved at få de gode fedtstoffer fra morgenstunden:
Fedt skaber mæthed, så man får mindre lyst til søde ting og andre mærkværdigheder som fx chips og chokolade, der kan være en instinktiv trang for kroppen til at fylde op med fedt og sukker – begge næringsstoffer er livsvigtige for hjernen, og får man dem ikke til morgenmad, kan det være rigtig svært for ikke at sige umuligt at gå forbi en bager eller en kiosk.

Derfor: Fyld op med gode næringsstoffer fra morgenstunden, og brug eye-q som tyggetabletter, i flydende form eller almindelige kapsler.

 

Forslag til dig, som er teenager
Du vil måske gerne tabe dig, men du orker ikke at blive hverken vegetar eller veganer. Faktisk vil du helst spise, som du plejer, men ved godt, at chips, slik, hotdogs og alt muligt andet skrammel skal ud af din hverdag.

Her har Nina Schrøder lavet nogle forslag, du måske kan bruge til at blive en slank teenager.
Nina kan du læse mere om på kliniknina.dk

 

Morgenmad
Et æg, gerne scrambled æg, for så kan du spise det sammen med en vegetarpølse, og ja! De smager altså godt, når de er stegt.

Eller

Cheasy skyr, 0,2% vaniljesmag, fem mandler, lidt havregryn sammen med brombær og blåbær.

Eller

Ingenting! Neeej, for så får du lyst til junkfood, slik og kager i løbet af dagen.

 

Frokost

Salat med æg, spidskål, nye danske kartofler. Kan du godt lide broccoli, vil din krop takke dig herfra og de næste ti år.

Groft rugbrød med makrel, laks, tun eller hellefisk. Eller fintskåret kyllingepålæg.

Yoghurt naturel med mysli, hvor der er ti mandler eller nødder af forskellig slags.

 

Aftensmad

Hjemmelavet burger af kylling eller fedtfattigt oksekød, og nå ja, prøv en veggieburger, hvis du aldrig har prøvet den før, du kunne jo blive overrasket.

Rugbrødsbolle fra Kohberg eller langtidshævet fuldkornsbrød fra fx Emmerys, dér kan man også få supervelsmagende glutenfrie boller, som blot skal ristes (og kan bruges til frokost).

Burgerfyld: tomater, hakkede løg, jalapenos (hvis du kan lide det stærkt), skiver af fedtfattig ost.

Tomatketchup fra ISIS, den er der kun meget lidt sukker i. Og sukker feder jo, selvom det er svært at forstå.

 

I løbet af dagen må du spise ALLE de grøntsager, du har lyst til – jo flere, jo bedre! Og du kan evt. dyppe dem i en pesto eller anden dressing, så længe det ikke er skefulde, du hælder på.

Morgenmaden handler om at blive mæt, så man får mindre lyst til alle mulige mærkværdigheder i løbet af dagen.

PS: Hvis du godt kan lide grød, så er det ligesom æg verdens bedste morgenmad.

 

One thought on “Fedt til overvægtige børn skaber sunde blodkar og færre inflammationer

  • Hvilke hold forskere undersøgte dette: Et hold forskere satte sig for at undersøge, hvordan ”fedtsyreprofilen” hos de unge overvægtige var.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *