Fibromyalgi

Fibromyalgi

 

Her finder du to artikler om fibromyalgi med det samme budskab: fibromyalgi er ikke en kronisk sygdom, du bare skal lære at leve med.

Du kan gøre en masse…

 

Af Mette Hansen, afspændingspædagog

 

Fibromyalgi skal begynde med et liv i forsigtig bevægelse
Cirka. 50.000 mennesker i Danmark lever med konstante diffuse smerter fra led, sener eller muskler. Nogle gange så stærke, at det ligefrem kan være invaliderende. Desværre medfører det ofte yderligere symptomer som forøget stressniveau, søvnforstyrrelser, koncentrationsbevær, hovedpine, humørsvingninger og problemer med hukommelsen. Diagnosen kan meget vel være fibromyalgi.

 

Ondt i livet? – nej…
Ofte er der blevet sat lighedstegn mellem fibromyalgi og ”ondt i livet”. Det synes vi er lidt svært at acceptere, da vi ofte oplever, at de ramte er meget ulykkelige over ikke at kunne passe deres job og ikke kunne fungere optimalt i deres hverdag. Det er det sædvanlige dilemma: kommer hønen før ægget eller ægget før hønen? Den onde spiral Når et menneske oplever smerte, som kan være fysisk såvel som psykisk, vil det ofte reagere med opspændinger i musklerne og de opspændinger vil give ømhed/smerter som igen giver opspænding, som igen giver smerter og så har vi den onde cirkel. På den måde påvirkes alt i kroppen negativt, i stedet for positivt og det mønster er meget vigtigt at få brudt, når man har en kronisk lidelse.

Der findes ”gode” smerter og ”dårlige” smerter og vores opgave er at få vendt den onde cirkel til den gode med det hele menneske i centrum. Syre, base og væske-ophobninger For mennesker med fibromyalgi er det meget vigtigt at leve sundt, både med hensyn til kost og motion / bevægelse. Mange, som lider af fibromyalgi, spiser for mange syredannende fødevarer, der giver væske-ophopninger, der igen påvirker led og muskler. En mere basedannende kost vil påvirke kroppen positivt ved at udskille syredannede affaldsstoffer og på den måde give muskler og led optimale betingelser for bevægelse, med mindre smerte til følge.

 

Lav ilttilførsel og speciel træning 
Mange viger desværre tilbage for motion/træning fordi de ofte får flere smerter af selve træningen, hvilket er rigtig ærgerligt, da det er et meget vigtigt led i at få det bedre på sigt. Internationale undersøgelser viser, at specialtilrettelagt bevægelse/træning, kan forbedre funktionsdygtighed, humør og dæmpe smerterne. Det virker fornuftsstridigt, men bevægelsen er med til at nedbryde den onde cirkel. Smerter kan være årsag til muskelkramper – kramper påvirker ilttilførslen – lav ilttilførsel fører til ophobning af mælkesyre og derved opstår flere smerter. Men for at få glæde af træningen, skal der startes langsomt op og med kyndig vejledning og der skal tages individuelle hensyn, da alle har hvert deres niveau at starte ud fra. Forsigtig motion Målet med træning er 30 min. aktivitet hver dag, men det skal nødvendigvis ikke være i træk; 6 x 5 min. eller 3 x 10 min. er også helt i orden og måske mere overskueligt i starten.

En vigtig del af træningen skal være afspændende øvelser, så musklerne slapper af og smerterne formindskes. Men der skal tålmodighed til, for nogle kan det tage helt op til 10 måneder at nå niveauet på 30 minutter. Gode smerter versus onde smerter Og det er her den gode cirkel kan begyndes, når du mærker, at den ”onde” smerte kan føre til noget positivt : bedre humør, bedre kondition, større kropsbevidsthed og bedre brug af kroppens ressourcer. Når træningen kombineres med manuel behandling sker der virkelig positiv forbedring af kroppen, både psykisk og fysisk. Optimale fysiske behandlinger Behandlingen kan alt efter behov bestå af kranio-sacral-terapi, massage af meridianpunkter, zoneterapi, blide stræk af muskler og sene-tilhæftninger. At få behandling sideløbende med træning er meget kropsbevidstgørende, så du bliver bedre til at mærke kroppen, bruge dine ressourcer og have respekt for eventuelle begrænsninger.

Mette Hansen arbejder til dagligt på INSTITUTTET & KLINIKKEN, hvor de har specialkurser beregnet til fibromyalgipatienter. Her hjælper de den enkelte i gang med et mere aktivt liv med sygdommen. På kurserne vil forskellige eksperter stå til rådighed. Victoria Heiberg er kranio-sacral-terapeut og zoneterapeut. Ann-Katrine Uldall er sygeplejerske og biopat, Mette Hansen er bevægelses-og afspændingspædagog. Har du nogle spørgsmål eller lyst til at høre mere om kurserne, kan du kontakte Mette Hansen på tlf. 28 89 08 59, Instituttet for krop & bevægelse i Hørsholm.

 

Fibromyalgi og alternativ behandling
Af Marianne Palm, biopat og phytoterapeut For ti til femten år siden, blev klienterne afvist af lægerne. Blodprøver viste ingenting, biopsi af muskler gav heller ikke noget resultat og selvom sygdommen godt kunne ligne andre reumatiske sygdomme, hvor immunforsvaret var involveret, var der intet at se. De kunne ikke finde nogen årsager til symptomerne, og dermed måtte det være af psykisk natur. Tenderpoint test Verden – og lægerne – er da heldigvis blevet klogere og i dag kan du få diagnosen, hvis en special læge checker dig med bl.a. en tenderpointtest. Lægen trykker på de 18 tenderpoints plus nogle kontrolpunkter med 4 kilos tryk. Hvis patienten reagerer med smerte og muskelreaktion på mindst 11 punkter, kan diagnosen fibromyalgi stilles, hvis smerterne og trætheden har varet mere end tre måneder.

 

Men er det godt at få denne diagnose?
I årene før lægerne endelig accepterede problemet som en sygdom, var mine klienter meget lettere at hjælpe. Det er jo noget af en påstand, men det ligner et faktum at: * når klienten blev opgivet af lægestanden og fik påhæftet ”psykisk natur” på sig, gik de til alternative behandlere, hvor vi med udrensning, opbygning af hele kroppen med terapeutiske doser af vitaminer og mineraler, immunterapi, afspænding m.m. faktisk fik bugt med langt de fleste af symptomerne. * da lægerne fandt en diagnose, og fibromyalgi foreningen opstod, blev det i foreningens folder erklæret ” det er en sygdom, du må lære at leve med”. Fra det tidspunkt blev det meget sværere at behandle fibromyalgi patienter. Alle kom med holdningen ”Jeg ved jo godt, jeg ikke kan blive rask, men måske du kan gøre et eller andet for at lindre” Og vores behandlingsresultater fulgte simpelthen dette postulat.

Hvor mine klienter før diagnosen glædesstrålende kunne fortælle, at de havde fået et nyt liv gennem biopatien, så skete der kun en meget langsom forbedring hos klienterne senere hen….

 

Kæmp for alt hvad du har kært
At vågne op dag efter dag med smerter. Nye smerter i løbet af dagen, en træthed, som er svær at overvinde, irritation fra omgivelserne fordi du aldrig kan vide, om det bliver en god dag eller en dårlig dag. Hvor du den ene dag sagtens kan løfte rundt på tunge havemøbler men næste dag må give op eller se i øjnene at de næste dage vil blive ekstra smertefulde. Det kan vel få de fleste til at opgive og føle sig som et offer for sine muskler og sin krop. Du kan meget let fare vild blandt de mange typer behandlere. Vælg en af behandlerne, check om de behersker flere behandlingsformer eller om de er i et godt netværk af behandlere, som du kan bruge samtidig, så du ikke først forsøger med den ene, giver op og går videre til den næste.

 

Tænk bredt og fokuser
Beslut dig for, at du vil være rask. 100% rask Jeg taler af personlig erfaring. Forskellen er blot, at netop fordi jeg har behandlet en del med fibromyalgi, behøvede jeg ikke at gå til lægen for at få ham til at stille diagnosen… der var ikke så meget at tage fejl af. Men jeg nægtede at kalde det en kronisk sygdom. Langsomt – meget langsomt – gik jeg i gang med at ændre livsstil, få afspænding, svømme 100 meter, få akupunktur og i det hele taget skridt for skridt at ændre tilstanden. I dag er jeg 100 procent rask. Jeg ved, at jeg stadig skal passe på. Men jeg har lært, hvad gode smerter er. Det er dem, der opstår, når jeg har redet, danset, svømmet og brugt mig selv på den gode måde. De dårlige smerter ankommer, hvis jeg bliver tvunget til at bære indkøbsposer mere end 100 meter, hvis jeg farer vild med min hest og derfor rider to timer mere end godt er, hvis jeg er så tåbelig at hjælpe veninden med at flytte…

 

Lindre eller helbrede?
Kan biopatien og de andre nævnte metoder så helbrede? Måske, måske ikke, for jeg skal stadig passe på. Men jeg ved nøjagtig, hvornår de dårlige smerter ankommer. Det er kun, når jeg ikke har sat grænser og moset rundt med hovedet under armen. Og min tærskel er nu højere end de fleste – uden fibromyalgi…

 

Hvad kan en biopat og phytoterapeut gøre for dig?
Hun kan gennem en grundig journal finde ud af, hvordan din krop har haft det, og hvordan du har det nu.
Er der organsystemer, som ikke fungerer optimalt? Det kan for eksempel – og meget ofte – være fordøjelsen, som ikke optager vitaminer og mineraler optimalt. Mangler medfører forkerte signalstoffer i muskler og sener. Mangler medfører spændinger i muskler, som ikke behøver at være der. Er der for få næringsstoffer, vil kroppen først og fremmest sørge for at fodre de livsvigtige organer som hjerte, lever, nyrer og hjerne. Og der bliver ikke nok tilbage til muskler, sener og led. For man kan godt overleve med fibromyalgi, man har det bare ikke særligt godt…

 

Hurtige genveje eller år i behandling
En terapeut kan give dig en kostplan, som aflaster hele kroppen, og lære dig, hvordan du hver dag kan fodre den med livgivende byggestene, så muskler og sener igen kan fungere optimalt. En kost, som virker udrensende, så gamle giftdepoter ikke længere får lov til at mudre rundt i bindevævet. En kost kombineret med terapeutiske doser af vitaminer og mineraler, som fremmer impulser i nervesystemet, som får dine muskler til at reagere på en sund måde. Både biopater og phytoterapeuter erkender, at hvis hele denne omlægning kun skulle ske gennem kosten, kan det komme til at tage år. Derfor bruger vi stærke urteekstrakter, hvor vi kombinerer flere forskellige urter.

 

Et eksempel fra det virkelige liv
Lad os antage, at din fordøjelse ikke fungerer optimalt. Der er ikke nogen konkrete medicinske sygdomme i fordøjelsen, men du har i årevis lidt af træg tarm, du har ofte følt dig træt, men har selv tænkt, at det blot skyldes for meget arbejde, for lidt vand og ignoreret dine toiletbesøg. Stærke urter til at ændre livet En phytoterapeut vil således finde en urteblanding, der består af urter, som er:

  • Adaptogene – styrker dig alment og styrker dine binyrer, så du bedre kan modstå stress og træthed. De samme urter hjælper typisk også på hormonsystem og nervesystem.
  • Galdedrivende urter, som ikke kun fremmer fordøjelsen, men også hjælper leveren med at fjerne giftstoffer og affald fra kroppen.
  • Smertestillende urter, som virker helt anderledes end gængse smertestillende midler.
  • Urter, som hæmmer de inflammationer (betændelsesagtige substanser i muskler og sener), så du hurtigst muligt opnår en lindring.

 

Nerve-og hormonsystem

Har du i årevis gået rundt med en kronisk sygdom, går det let ud over dit nerve- og hormonsystem. Måske mangler du lidt serotonin, måske kører din hjerne på lavt blus med træthed til følge, måske har du siddet i sofaen og givet op og fået rørt dig for lidt, spist for meget ”ikke-mad” og her kan urter til nervesystem og hormonsystem nærmest vække dig med et spark – altså ikke på dine dårlige muskler, men et mentalt spark, så du kan begynde at smile igen…

 

Du skal have stærke vitaminer, mineraler, fedtsyrer og andre terapeutiske hjælpemidler i en periode.

For der skal være nok til både de organsystemer, der er involveret i sygdommen og til at opretholde og vedligeholde resten af kroppen.

 

Kombi-behandling
En dygtig behandler vil vide, at alle disse indvortes terapier ikke er nok. Der skal som allerede nævnt af Mette Hansen, en nænsom bevægelsesterapi til, men måske skal der også fokuseres målrettet på hele din rygsøjle hvorfra nerver udspringer. Osteopater i USA har i hvert fald rigtig gode resultater med at behandle de små nakkehvirvler, hvorfra impulser til overkroppen udspringer. Måske er din fibromyalgi blevet udløst af et fald i barndommen, hvor hvirvlerne har forskubbet sig ganske lidt, en nerve er kommet en anelse i klemme og impulserne til kroppen har forandret sig.

 

Jeg blev godt og grundigt provokeret af en af de allerførste pjecer fra fibromyalgiforeningen.
Det er mange år siden, men der stod vel næsten på forsiden, at ”sygdommen ikke kan behandles”. Men brochuren hjalp. For jeg gik i gang med at modbevise deres postulat.

 

Det nytter ikke…
Som med så mange andre sygdomme, skal der altså sættes ind på flere områder på én gang. Du vil ikke få nok hjælp af træning alene. Du vil ikke få nok hjælp af urter. Magnesium og B-vitaminer i store doser kan være lige meget, hvis du ikke kan optage og udnytte dem. Mangel på Q10 får dig ikke helt op af stolen, og base kost kan nok lindre, men ikke altid få dine muskler til at bevæge sig hensigtsmæssigt igen. Bliv din egen helt Og så skal der altså en god portion heltemod til. For du skal stole på, at du kan lære, at dine muskler igen kan fungere optimalt, du skal stole på, at det er en sygdom på linie med så mange andre, som man rent faktisk godt kan overvinde.

Måske bliver du ikke flyttemand, men at kunne smile, le, ride, danse, svømme, være til stede i nuet, slippe for smertestillende midler og irriterede familiemedlemmer, som ikke forstår hvad der sker med dig – det er jo værd at gå efter…

 

Kilder og nyttige links

Mette Hansen – www.instituttet-klinikken.dk telefon: 28 89 08 59. Kurser og individuel behandling

www.netdoktor.dk (her får du gigtforeningens og lægernes syn på fibromyalgi)

www.fibromyalgi.dk (her får du foreningens syn på fibromyalgi, som heldigvis er mere positivt nu end tidligere)