Det kan næppe overraske, at det er sundt at spise fisk. De sænker blodtrykket, holder hjerterytmen stabil og bekæmper inflammation.
Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2018/januar 2019
Har du for vane at spise en daglig sildemad, eller er laks en fast del af din kost, så fortsæt endelig. Fisk indeholder nemlig de livsvigtige omega-3-fedtsyrer, som tilsyneladende kan holde os raske, selv når vi kommer op i årene. Kan du ikke lide fisk, er fiskeolietilskud en ganske brugbar løsning, og det kan du læse om længere nede i teksten.
De supervigtige omega-3-fedtsyrer
Først til det nye: Amerikanske forskere fra Friedman School of Nutrition Science and Policy ved Tufts University i Boston, USA, har offentliggjort en undersøgelse i Britisk Medican Journal for nylig, som viser, at ældre personer med mest omega-3 i blodet har en markant større chance for at forblive raske i deres alderdom sammenlignet med folk, der har lavt blodindhold af omega-3-fedtsyrer.
Holder blodtrykket nede
Nogle af årsagerne til, at omega-3-fedtsyrerne er med til at beskytte de ældres helbred, skriver forskerne er, at disse stoffer er med til at holde blodtrykket nede, stabilisere hjertets rytme og mindske nogle af de inflammatoriske tilstande, som ofte ses hos netop ældre mennesker. De to vigtigste omega-3-fedtsyrer er EPA (eicosapentaensyre), som især findes i fede fisk som sild, laks og makrel.
Kæmpe undersøgelse
Forskerne tog afsæt i 2.622 voksne mænd og kvinder, som i forvejen deltog i the Cardiovascular Health Study, som strakte sig over perioden fra 1992 til 2015. Gennemsnitsalderen for deltagerne var 74 år, og 63% var kvinder.
Forskerne målte deltagernes omega-3-indhold i blodet ved undersøgelsens start, efter seks år og efter 13 år, og derefter inddelte de samtlige mænd og kvinder i fem grupper rangordnet efter, hvor meget omega-3 de havde i blodet. Herefter kunne de sammenligne for at finde relationen imellem omega-3-indhold og helbredsstatus.
Fiskeoliekapsler kan være nyttige
Man skal altid tilstræbe sig at spise sundt og varieret, eftersom en alsidig kost øger chancerne for at dække kroppens behov for vitaminer, mineraler, livsvigtige fedtsyrer, protein, aminosyrer og alle de andre ting, som vi mennesker behøver. Der er imidlertid nogle, som ganske enkelt ikke kan lide fisk, og for dem kan et fiskeolietilskud være en rigtig god idé. Der findes mange forskellige præparater at vælge imellem, og det vigtige er, at man sørger for, at det er et præparat, som har dokumentation for sin kvalitet.
Fordelen ved frie fedtsyrer
Det danske fiskeoliepræparat Bio-Marin Plus skiller sig lidt ud fra de øvrige ved, at det indeholder omega-3 i form af frie fedtsyrer. At de er frie betyder, at de kan optages direkte i fordøjelsen. Omega-3-fedtsyrer fra frisk fisk og de fleste fiskeoliepræparater er i triglyceridform, som kroppen først skal nedbryde og omdanne til frie fedtsyrer ved hjælp af fordøjelsessystemet lipase. Denne proces har man allerede foretaget med Bio-Marin Plus, da nogle mennesker har svært ved at omdanne omega-3-fedtsyrer i fordøjelsen.
En måde at undgå kviksølv på
At fiskeoliekapsler kan være lige så gode som at spise frisk fisk, demonstrerede finske forskere i et forsøg, hvor de sammenlignede virkningen af at tage Bio-Marin eller at spise frisk fisk fem gange om ugen. De fandt samme sundhedsmæssige fordele både hos dem, der spiste kapsler, og hos dem, der spiste fisk. Der er dog forskel på andre områder. Når man spiser frisk fisk, får man foruden de sunde omega-3-fedtsyrer stoffer som jod, selen og D-vitamin, hvilket ikke findes i fiskeoliepræparaterne. Til gengæld kan grundene til, at det er gavnligt at spise omega-3-fedtsyrer i kapsler være, at producenterne renser for tungmetaller som kviksølv samt andre miljøgifte, der findes i fisk (navnlig fisk højt oppe i fødekæden).