Sunde små røde kerner

[envira-gallery id=”260359″]

 

Måske er du en af dem, som allerede flittigt bruger granatæble i dine smoothies, salater, kager, eller måske har du aldrig vidst, hvad du skulle bruge denne smukke frugt til?

 

Af Mette My Oppermann

 

Punica granatum, granatæble, er en frugt med en læderagtig skal og propfyldt med smukke røde kerner, der ligger mellem en hvid bitter hinde.

Granatæble bruges traditionelt til kødretter, i yoghurter, salater med flere på grund af den syrlige og bitre smag. Smagen er dikteret af de bitterstoffer, som kernerne indeholder og er rigtig vigtige, hvis du har svært ved at nedbryde fedt, fordi de fremmer udskillelsen af galden og dermed fremmer hele fordøjelsen.

Frugten indeholder også et væld af vigtige vitaminer som fx C-vitamin og B6, men også en bred vifte af mineraler som kalium, fosfor og calcium – de er alle vigtige til at opretholde et normalt blodtryk..

Granatæble er også rigt på polyphenoler. Disse antioxidanter går bl.a. under navne som ellaginsyre, tanniner og også gallagylestere, alle med gode sundhedsfremmende egenskaber.  Derudover indeholder især kernerne såkaldte lignaner, der omdannes i tyktarmen til fytoøstrogener. Fytoøstrogener kan generelt hjælpe på at regulere hormonbalancen, især hos kvinder i overgangsalderen.

 

Granatæble indeholder antioxidanten ellaginsyre, som beskytter vores hud imod UV-stråling og dermed tab af collagen og elastin, som er vigtige for at opretholde en sund og smuk hud.

 

I kosmetik kan du ofte støde på granatæble, fx fra New Nordic eller Urtegaarden. De laver både cremer, masker og olier.

Det giver god mening, da sammensætningen af C-vitamin og ellaginsyrer har en hæmmende virkning på tyrosin, den aminosyre, som kan skabe for meget pigmentering.

 

Flere fordele ved at indtage et granatæble dagligt

  • Sundere hjerte/kredsløb
  • Har hæmmende effekt på fx akne vulgaris med inflammation i hår/talgkirtler
  • Virker fremmende på mænds sædkvalitet

 

Du kan i flere supermarkeder købe økologiske granatæbler. Ellers kan du fra flere forskellige mærker købe det flydende og økologisk til en pris, hvor alle kan være med, ca. 20-25 kr. pr. liter.

I kosttilskud kan du finde granatæble sammen med ceramider og collagen i New Nordics produkt Collagen filler.

 

Chokolade med granatæble 

En lækker snack, som er sund og sød, kan nemt laves ved at smelte en plade mørk chokolade 80 %, tilsætte 1 tsk. kokosolie og lade massen smelte i vandbad.

Hæld den flydende masse i et fad med bagepapir, tilsæt granatæblekerner og evt. lidt hakkede mandler eller ristet kokos. Stil massen på køl, og nyd den i små stykker, fx med et glas granatæblejuice.

 

Kilder:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32428937/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33407060/

http://dk4doktoren.dk/2014/12/08/ufrugtbarhed

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28989248/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15867304/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *