Børn og mælkesyrebakterier

 

 

Børn fødes ikke med en steril tarm, sådan som vi ellers har lært det, men fra fødslen er der ikke nok bakterier til, at fordøjelsen kan fungere fuldstændig. Barnet skal derfor have suppleret så mange sunde bakterier som muligt, dels for at stabilisere tarmen, men også for at kunne opbygge immunforsvaret, da koblingen til tarmfloraen er meget tæt. Tidshorisonten for denne udvikling vil være på omkring 1000 dage, og for langt de fleste børn går det let, men for nogle enkelte kan der være behov for noget støtte undervejs, tre år er trods alt lang tid.

 

Af Torunn Laksafoss
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2019

 

Barnets første podning med bakterier sker allerede under fødslen, hvor barnet kommer i kontakt med bakterier fra morens skede samt fra endetarmen. Barnet har brug for begge dele for at få grundlagt en god tarmflora. Uden denne starterkultur af forskellige lactobaciller, samt nogle enterobakter og colibakterier, bliver det udfordrende at kunne danne det iltfrie miljø som bifidobakterierne fra modermælken skal bruge for at kunne trives i tyktarmen. Et ret smart system for at sikre en god overlevering.

Vores tarmbakterier kan nemlig langt mere end bare fordøje resterne af vores mad. De kan være med til at forme vores immunforsvar, sådan at kroppen får en tolerance over for maden og ikke opfatter den som farlig. Dette er især vist hos mus, hvor et tilskud af bifidobakterier kunne dæmpe reaktionerne fra immunforsvaret, så den inflammationsrespons, som kom fra immuncellerne, blev mindsket væsentligt. Er dit barn fra en familie, hvor der er allergikere, kan det være en stor fordel at give barnet et tilskud af blandede mælkesyrebakterier, målrettet til små børn.

 


Børn og atopisk eksem

At der faktisk er en sammenhæng mellem tarmens bakteriesammensætning og resten af kroppen, er blevet vist indtil flere gange. Især er der solide forsøg med bakterierne Lactobacillus rhamnosus og Lactobacillus reuteri, hvor bakterierne blev givet til børn mellem 1 og 3 år i seks uger. Resultatet viste en 56 % forbedring ift. start, mens placebo kun var på 15 %. Til en behandling mod atopisk eksem vil et tilskud af de to bakterier derfor være særdeles velegnet.

For de lidt større børn, som begynder at spise fast føde, vil trivslen påvirkes meget af, hvordan tarmen fungerer. Nogle børn er så små, at de ikke kan give udtryk for et ubehag, mens andre er store nok til at fortælle, at de har ondt i maven, men ikke hvordan og hvor – bare ondt i maven. Årsagen kan være svær at fastlægge, men er det fx luftdannelse eller tendens til forstoppelse/diarré, så er det en god idé at give et tilskud af mælkesyrebakterier til en uges tid efter, at symptomerne er væk. Det kan være, at det bare er en forskydning af de gode bakterier, som skaber ravagen, da barnets tarmflora endnu ikke er færdigudviklet.

 


Stimulering af immunforsvaret

Når børn kommer i institution, bliver deres immunforsvar udfordret hver dag. En stor del af påvirkningen vil ligge på de slimhinder, som barnet har i næsen, svælget, halsen og maven. Symptomer som løbende næse, polypper og mellemørebetændelse kan let blive en del af hverdagen, hvis slimhinderne ikke holdes stærke. Da slimhinderne består af et cellelag med slim og bakterier på ydersiden, samt mange immunceller på indersiden, er det vigtig at slimlaget er så stærkt som muligt, og at immuncellerne reagerer hensigtsmæssigt. En god stimulering af slimhinden viser sig faktisk at være probiotika. Bakterierne får immuncellerne til at danne immunoglobulin A, som kan binde dårlige bakterier sammen og forhindre dem i at komme ind i kroppen i massevis. På den måde kan barnets immunforsvar lære lektien ift. de dårlige bakterier, uden at den lille krop væltes omkuld hver gang.

Børn må gerne blive syge, men bliver de syge i for lang tid ad gangen, svækkes deres kroppe, hvilket også kan svække deres tarmsystem. I sidste ende kan der være behov for en kur med antibiotika, og i så fald skal der suppleres med mælkesyrebakterier i et par uger efter, især hvis barnet klager over mavesmerter eller lignende.

Som du nok har gættet allerede, så er et godt præparat med mælkesyrebakterier til små børn godt at have som en del af husapoteket. Der findes ikke så mange på det danske marked, som er velegnede til helt små børn, men jeg kan anbefale Lacto Seven Kids, der både indeholder høje mængder af de nævnte bakteriestammer og en dosis D-vitamin, der passer til de små poder, og som er med til at stimulere immunforsvaret yderligere. For børns vedkommende skal dosis ikke være højere end på pakken, da det primært skal bruges som en støtte til de bakterier, som findes i tarmen allerede. Følg doseringen på pakken på 1 stk. daglig, og giv det lidt tid. Suppler med sund mad som både barn og bakterier kan lide, fx lidt tilberedte grøntsager, en smule fedt, lidt protein og en skive brød. Så fodres alle – især de gode bakterier, som skal lære at arbejde i balance inden for de første 1000 dage.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *