Din cyklus er din styrke

 

 

Din menstruationscyklus er en genial guide til større sundhed, indre styrke og et nærende liv. Ved at forstå de iboende, cykliske skift kan du bruge den til din fordel.


Af Nanna Ewald Stigel & Laila Tórsheim

Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – februar/marts 2019 

 

Din cyklus fortæller om dit helbred

Menstruationscyklussen betragtes i dag som et lægevidenskabeligt sundhedsparameter. Den er ligefrem karakteriseret som det femte vitale sundhedsparameter for kvinder af sammenslutningen af obstetrikere og gynækologer i USA. 

De såkaldte vitalparametre er de vigtigste objektive tegn på, at vi er i live. De bliver brugt som mål for de grundlæggende livsprocesser hos mennesket. Man taler ofte om fire vitalparametre: kropstemperatur, puls, blodtryk og åndedrætsfrekvens. Dem har vi alle. Som kvinder har vi et femte vitalitetsparameter, nemlig vores menstruationscyklus. 

Gener op til menstruationen, uregelmæssig cyklus, udeblivende menstruationer, fertilitetsproblemer, manglende sexlyst, uren hud, stor træthed, ømme bryster og smerter er ikke noget, du skal ”lære at leve med”. Det er besked til dig om, at noget skal justeres. Og et forvarsel om øget risiko for mere alvorlige livsstilssygdomme. 

”Larmer” din menstruationscyklus, er det en invitation fra din krop til at stoppe op, lytte efter og justere. Det er ikke din cyklus, der er problemet, den afslører bare, at der er et problem.

 

Cyklusforståelse er mindfulness for kvinder

Vi ved, at en kvindes hormonniveauer svinger gennem hendes cyklus. Vi ved også, at størrelsen på og tyngden af livmoderen varierer i løbet af en cyklus, og det kan de fleste også mærke gennem måneden. 

Der er ikke sådan, at nogle faser af menstruationscyklus er bedre end andre. Vi har bare forskellige talenter og potentielle udfordringer på forskellige tidspunkter af cyklus. Jo bedre vi bliver til at leve i harmoni med denne kvindelige rytme, jo nemmere bliver det at leve et nærende liv. Det indebærer at lytte til de beskeder, vi får fra kroppen, i stedet for at dulme dem med smertestillende, koffein, alkohol eller sukker. 

Når vi ikke lytter, opstår stress og ubalancer. Forestil dig, at din læge sagde, at du skulle ignorere døgnrytmen: ”Bare overhør din trang til at sove om natten, og bliv ved, til du falder om”. Det ville have enorme helbredsmæssige konsekvenser. Men egentlig er det, hvad der sker, når vi som kvinder ignorerer rytmen i vores menstruationscyklus. 

Cyklussen minder os om, at der er en tid til hvile og en tid til aktivitet – også i de vågne timer. Der er faser i kvinders cyklus, der inviterer til produktivitet, og der er faser, der kalder på tilbagetrækning og pause. 

Når du indgår i en bevidst relation med kroppens cykliske svingninger, integrerer du også de kræfter, der ligger i det evige samspil mellem fødsel, spiring, blomstring, forfald og den dybe hvile, hvorfra nyt kan genopstå. Den livscyklus, du kender fra naturen, findes også i din krop og er en unik vejviser til skaberkraft, styrke og indre autoritet.

 

Gør din cyklus til din styrke

I bogen ”Dit hemmelige våben – Guide til din kvindelige cyklus” beskriver vi, hvordan du kan samarbejde med dine cykliske rytmer, og hvad du kan gøre, hvis du har gener. Der er tre ting, du kan starte med allerede i dag:

 

Vid, hvor du er, og før cykluslog

I de næste måneder skriver du ned hver dag, hvor du er i din cyklus, og hvordan det mærkes for dig. Opmærksomhed på din cyklus fra dag til dag er hoveddørsnøglen til at bruge den til din fordel.

 

Skift dit mind set ud

Dit sprog omkring din cyklus forplanter sig i din opfattelse og handling i forhold til den. En måde at forstå de iboende cykliske skift på er ved at beskrive dem som indre årstider, hvor: 

  • Tiden op til ægløsning er indre forår
  • Tiden omkring ægløsning er indre sommer
  • Tiden efter ægløsning og frem til menstruation er indre efterår
  • Tiden under menstruation er indre vinter

 

Du anerkender formentlig naturens behov for alle fire årstider. Ved at anerkende dine egne indre årstider begynder styrkerne i alle faser at tone frem. Ligesom du næppe vil iklæde dig en sommerkjole på en kold vinterdag, drikke romtoddy på en hed sommerdag eller så gulerødder på en efterårsdag, er der nemlig forskel på, hvad din krop og psyke er gearet til i de forskellige faser af menstruationscyklussen.

 

Sørg for, at basis er på plads

Hvis du har gener eller ubalancer i forbindelse med cyklus, kan du skyde genvej til en sund cyklus ved at sørge for at sove nok, skrue ned for stress, spise en cyklusvenlig kost og bevæge dig nydelsesfuldt.

 

Om bogen:

Titel: Dit hemmelige våben – Guide til din kvindelige cyklus

Forfattere: Nanna Ewald Stigel & Laila Tórsheim

Pris: kr. 299,-

Kan købes på www.cyklusinstituttet.dk og i alle boghandlere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *