Fiskeolie er (stadig) godt for dig!

shutterstock_fiskeolie

 

Siden DR 1’s program ‘Kontant’ valgte at gå i (fiske)-kødet på fiskeolieindustrien i Danmark, har spørgsmålene været mange og forvirringen om, hvad der er op og ned været stor. 

Fødevarestyrelsen har taget til genmæle, da de på ingen måde kan genkende programmets fremstilling af fiskeolieindustrien.

DTU Fødevareinstituttet svarer i et fagligt notat og via udsendelser i Danskernes Akademi på de spørgsmål, DR’s program Kontant har rejst om produktion og kvalitet af fiskeolier på det danske marked. Først og fremmest siger DTU Fødevareinstituttet, at fiskeolier til mennesker skal være lavet af friske fisk, og gennemgår en produktionsproces, som gør olien fri for mikroorganismer, og har sundhedsgavnlige effekter.

 

I videoklippet her besvarer professor MSO Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet på spørgsmål som:

  • Hvorfor er fiskeolie sundt? Og hvor kommer olierne fra?
  • Hvordan produceres og oprenses fiskeolierne og hvad er kvalitetskravene til fiskeolien i forhold til harskning?
  • Er harske fiskeolier også sunde? Og er der nok fiskeolie til at dække vores behov fremover?

 

Du kan efterhånden købe mange varer, der er blevet tilsat sunde fedtsyrer. Anna Frisenfeldt Horn er postdoc på DTU Fødevareinstituttet og fortæller i videoklippet her om sunde fødevarer tilsat omega-3. Få svaret på følgende spørgsmål:

  • Men hvorfor er det interessant at berige fødevarer med fiskeolie?
  • Og hvilke strategier er der brug for for at forhindre harskning af produkterne?

 

Du kan læse meget mere om harske fiskeolier i DTU Fødevareinstituttets faglige notat lige her!