Aktive ben i alle aldre

 

 

Smerter, hævelser og uro i benene skyldes ofte et dårligt venekredsløb, og det er ikke kun den ældre generation, der kan få problemer. Det kan ske i alle aldre – og for både den meget aktive sportsudøver og den mere stillesiddende. Fælles for problemerne, ung som gammel, er et kredsløb i benene, som trænger til hjælp.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i februar 2017 udgaven af magasinet sund-forskning.

 

To stærke hjælpere til kredsløbet sammen med lidt ekstra støtteterapi i form af peber og C-vitamin har fundet vej til New Nordics produkt Active Legs. De har hver især en flot forskning bag sig, og sammen har de en hel stribe af fordele:

 • Eliminerer frie iltradikaler, som ellers kan bombardere blodkarrene og forårsage inflammation og efterfølgende smerter. – hjælper på blodets viskositet, så det har den rette tykkelse, og dermed bliver det lettere for venerne at transportere det tilbage til de store blodkar i lysken og videre op til hjertet, hvor det bliver renset og sendt retur igen.
 • Forebygger, at veneklapperne bliver ødelagt af de frie iltradikaler.
 • Fjerner væskeophobninger fra benene, både dem der kan opstå på grund af dårligt kredsløb og fx af ødemer om sommeren.

 

Uden mad og drikke – og den rette motion …

Hvis du er en meget aktiv sportsudøver, motionerer let, eller har et meget stillesiddende – eller stillestående job, kan det være nødvendigt at gøre noget ekstra for kredsløbet i benene. For næsten uanset bevægelse, eller mangel på samme, danner kroppen konstant de såkaldte frie iltradikaler. De dannes af cellerne som en ganske almindelig del af cellens arbejde, og det eneste, der kan eliminere dem, er antioxidanter. Dem findes der til gengæld rigtig mange af, hvis du spiser masser af farverige grøntsager og frugter, nødder og grove korn. En særlig hjælp til kredsløbet får du fra fransk strandfyr og ekstrakt af bladene fra druer.

 

Det handler om OPC’er fra fransk strandfyr 

Fransk strandfyr indeholder en lang række antioxidanter og andre aktive stoffer, som har en fin virkning på mange forskellige problemstillinger i kroppen. Ekstraktet – hvis det vel at mærke er af en ordentlig kvalitet – kan modvirke uønskede bakterier, afhjælpe allergier og ser også ud til at have en virkning på forskellige typer af virus. Men det er særligt kredsløbsproblemer, de lange fyrretræsnåle er kendte for at virke på.

Fedtstoffer i blodet, der kan oxidere, altså ilte, kan være et særligt problem ved kredsløbsproblemer, og denne iltning må helst ikke ske, da det får ellers fredelige fedtstoffer omdannet til skadelige fedtstoffer, der på sigt kan skabe åreforkalkning og andre skader på blodkarrene. Noget tyder på, at OPC’erne også kan forebygge adrenalin og noradrenalins bombardement på kredsløbet. De to stoffer, skabt af binyrerne når vi er stressede, vil være et usundt bekendtskab på længere sigt.

 

Nøgleegenskaber for den maritime strandfyr

 • Antioxidant især i kredsløbet.
 • Inflammationshæmmende, blodkarudvidende og antiallergisk.
 • Kolesterolsænkende, blodsukkerregulerende, antiviral og bakteriehæmmende.

 

Indikationer

Pinus pinaster anvendes i situationer, der kræver antioxidant terapi, fx hjertekarsygdomme. Anvendes også i behandlingen af astma, forhøjet kolesterol, kronisk venøs insufficiens, diabetes, forhøjet blodtryk, ødem, gingervitis, retinopati, solforbrænding og skinnebenssår.

(Kilde: Kompendium i Phytoterapi, Michael Thomsen, Institut for Biologisk Medicin)

 

Det er ikke kun ældre med ødelagte vener, der har brug for Active Legs. Det er i høj grad et produkt til alle aldre, til dig der står op hele dagen, går en masse eller dyrker sport.

Du kan ikke drikke dig til virkningen af vinbladsekstrakten og slet ikke i de gode lagrede vine. For jo længere vinen har ligget på fad, jo færre af de kredsløbsstyrkende aktive stoffer!

OPC’er fra druekerner og nåletræsbark har en stærkere antioxidant virkning end flavonoider i citrusfrugter.

 

Og om OPC’er fra vinbladsekstrakt

Da både fransk strandfyr og vindrueekstrakt indeholder OPC’er, så gælder mange af de samme egenskaber for begge planteekstrakter. Kigger man på studier, og dem er der rigtig mange af, er der steder, hvor ekstrakt fra vinblade stikker af. Det gælder bl.a. forskningen på det bindevæv, vores blodkar er opbygget af, og det ser også ud til, at der er mere forskning på væskeophobninger (ødemer fx efter kirurgi), end der er på de franske fyrretræsnåle. Men det kan blot være et spørgsmål om, hvorvidt det er lettere at udføre forskning på druer, der dyrkes med stor flid over det meste af kloden.

 

OPC’er fra druekerneekstrakt optages hurtigt fra mavetarmkanalen

OPC’er er biologisk let tilgængelige og spredes hurtigt til alt væv. 70 % elimineres efter de første 24 timer, 45 % bliver udskilt gennem afføringen, 19 % gennem urinen og 6 % bliver udåndet. OPC’er bliver hovedsagligt optaget af bindevævet.

 

Nøgleegenskaber for vinbladsekstrakt

Antioxidant, stabiliserer bindevæv, styrker venekredsløbet, kolesterolnedsættende og antiallergisk.

 

Indikationer

 • Antioxidant: Antioxidant og neutralisator af frie radikaler (fremmer resistensen efter strålebehandling). Fremmer effekten af C vitamin.
 • Kredsløbet: Ødemer. Dårligt blodomløb (periferie og venekredsløb). Menstruationsforstyrrelser. Præsenil dementi. Diabetisk retinopati. Forebyggelse mod hjertekredsløbssygdomme og forhøjet kolesterol.
 • Cancer: Forebyggelse mod visse kræftformer (brystkræft).
 • Bindevæv: Stabiliserer bindevæv, heler knoglebrud. Sårheling, behandling af solskoldning.
 • Allergi: Antiallergisk, specielt allergisk næsekatar.

 

I et åbent forsøg blev 165 patienter med venelymfatiske problemer og PMS behandlet med druekerneekstrakt. Ømme bryster, oppustet “mave”, smerte i underlivet, vægtændringer og dårligt venekredsløb forsvandt eller blev forbedret hos 61 % af patienterne efter behandling igennem to menstruelle cykler og 79 % efter fire. Behandlingens effektivitet var baseret på intensiteten og varigheden af symptomerne. (27)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *