Fiskeolie kan nedsætte vækst af kræft i prostata

markblomst

 

Indtagelse af kun fem g fiskeolie dagligt kombineret med en kost med et lavt fedtindhold er i løbet af kun 4-6 uger i stand til at nedsætte væksten af prostatakræftceller sammenlignet med indtagelse af en traditionel vestlig kost, viser ny undersøgelse.

Forskere fra University of California (UCLA) ønskede at undersøge hvorvidt en ændring af kostens fedtindhold og forholdet mellem omega-6 og omega-3 i kosten ændrer ved biomarkører for kræft. Biomarkører er biologiske stoffer eller bestanddele i vores krop, som kan sige noget om vores helbredstilstand.

I undersøgelsen indgik en gruppe på 55 mænd med diagnosticeret prostatakræft som stod for at skulle have fjernet deres prostatakirtel og noget af det omkringliggende væv. Det var en såkaldt fase II-undersøgelse, hvor man evaluerer et stofs biologiske virkninger og mulige bivirkninger. 48 mænd gennemførte undersøgelsen.

 

Forholdet mellem omega 6 og omega 3
Mændene blev delt op i to grupper som i 4-6 uger før deres planlagte operation enten skulle indtage en standardiseret vestlig kost eller en kost med lavt fedtindhold og et dagligt tilskud på 5 g fiskeolie. Grunden til at fiskeolietilskuddet skulle kombineres med et lavt fedtindhold i kosten var, at man derved nåede ned på et omega 6/3-forhold på 2:1, altså to dele omega 6 for hver del omega 3. Til sammenligning vil en typisk vestlig kost have et omega 6/3-forhold på 15:1, dvs. 15 dele omega 6 for hver del omega 3. Der var 21 personer der gennemførte forsøget på vestlig kost og 27 der gennemførte den fedtfattige/fiskeoliekost.


Hurtige resultater

Hos gruppen der spiste en lav-fedtdiæt kombineret med fiskeolie var indholdet af omega-3 fedtsyrer i cellemembranerne i prostata markant højere end hos gruppen, der spiste vestlig kost. Det gjaldt både for de syge og de raske prostataceller. Omega-6-indholdet var tilsvarende lavere. Indholdet af kolesterol i blodet var lavere end hos gruppen på vestlig kost, men særlig interessant viste det sig, at kræftcellerne havde nedsat deres celledeling – og vel at mærke på kun en måned.

Denne undersøgelse er især af stor betydning for de, der tidligere er blevet behandlet for prostatakræft som med denne viden har mulighed for nedsætte deres risiko for tilbagefald.

 

Ref.
Aronsom WJ, et al. Phase II Prospective Randomized Trial of a Low-Fat Diet with Fish Oil Supplementation in Men Undergoing Radical Prostatectomy. Cancer Prev Res (Phila). 2011, Oct. [Epub ahead of print]


Kort om prostatakræft

  • 20.100 mænd i Danmark har prostatakræft
  • De fleste mænd med prostatakræft er over 65 år.
  • Overvægt og fedme giver en øget sygdomsrisiko.
  • Prostatakræft er den hyppigst forekommende kræftsygdom blandt mænd i Danmark
  • I Danmark bliver 3.700 mænd hvert år diagnosticeret med prostatakræft. Det er mere end 10 hver dag
  • Risikoen for at kræften vender tilbage efter behandling er ganske høj.
  • 1.120 mænd dør hvert år af prostatakræft i Danmark
  • I gennemsnit dør 1 mand hver 8. time i Danmark af prostatakræft
  • Ud over fiskeolie kan en høj antioxidantindtagelse yderligere mindske risikoen for udvikling og tilbagevenden af denne kræftform.


Kort om omega 6:3

En kostindtagelse af henholdsvis omega 6 og 3-fedtsyrerne der nærmer sig 2:1 er vigtig for at nedsætte sygdomsfremmende inflammation i kroppen.