Flyv højt, sikkert og sundt

Ginseng2

 

Kender du følelsen af at flyve hen over dybe skove, følelsen af, at lige nu er der intet, der kan stoppe dig? En lethed i sind og krop, hvor du måske også lige tænker, nå nej, jeg er ikke uovervindelig, men hold nu op, hvor har jeg meget positiv energi lige nu?

Den følelse kan du mærke lidt oftere med et simpelt trick, stjålet fra Kina-land, hvor de har produceret sportsstjerner og Ginseng …

Af Marianne Palm

Overskud er ikke noget, de fleste bare har. Det får de fleste gennem succesoplevelser, positivt nærvær og anerkendelse fra andre og sig selv og ikke mindst en krop, der hjælper dig hele vejen. Ginsana med sin fuldbyrdede forskning skabt af kinesere, forfinet af schweiziske forskere og ikke mindst millioner af erfaringer verden over: Panax ginseng C.A. Meyer tog verden med storm, da man opdagede succesen bag de mange guldmedaljer fra Asien, og med vaskeægte vestlig skepsis blev selv den mest konservative forsker overbevist: Vil du have masser af energi, hjælp til både nervesystem og immunforsvar fra en enkelt planterod, skal du gribe ud efter viden, som er kinesisk tudsegammel blandet med moderne laboratorie- og kliniske forsøg. 70 studier lige netop på Ginsana kan man jo ikke bare gå uden om. Måske kan man slet ikke gå, du er nødt til at løbe, for så meget energi kan der let skabes blot ved at pleje vores binyrer og ikke mindst vores nervesystem med balancen mellem de mange hormoner og ikke mindst dem, der er med til at styre stress: adrenalin, nor-adrenalin og kortisolniveauer.

Synes du, det bliver lidt for teknisk, så lad det ligge. Eller læs videre her: Man ved i dag, at Panax ginseng C.A. Meyer, hvor navnet alene fortæller, om den korrekte kvalitet er valgt, kan skabe en helt særlig balance mellem dele af vores immunforsvar.


Det handler om Th1 og Th2

Og hvis det er disse to forkortelser, der står tilbage på din nethinde, efter du har læst nedenstående, er det helt fint. Det vigtige er balancen mellem disse to, og den skabes bl.a. af T-lymfocytter, som er en af de helt vigtige medspillere, når det bl.a. handler om at håndtere virus, som vi uvægerligt hele tiden møder i vores miljø. Ved at regulere/modulere skal være i kursiv netop denne del af immunforsvaret, får vi en støtte til at imødegå udefra kommende virus.

Det interessante er, og jo, det er meget forenklet beskrevet i denne korte artikel, at kroppen konstant vil forsøge balance mellem disse to. Tipper den for langt over med for meget dannelse af TH2, vil der kunne opstå større risiko for allergier og inflammationer, og tipper vægten til den anden side, vil det være akutte infektioner, hvor der er bakterier og virus involveret, som skaber ravage i kroppen. Panax ginseng C.A. Meyer, som er i Ginsana, regulerer dette forhold, så immunforsvaret kan være bevægeligt uden at gå til yderpunkterne.

Der er selvfølgelig masser af kaskader, der går forud for disse to lymfocytters arbejde, og måske kan vedlagte tegning vise, hvor mange forhold, der er medspillere i et sundt immunforsvar. Men forskningen på Ginsana taler sit tydelige sprog: Du har gennem ginsengrodens virkemekanismer en forklaring på, hvordan den er så højt skattet af internationale elitesportsfolk: Deres immunforsvar bliver mindre belastet af al deres træning, roden hjælper til at danne endnu mere energi i musklerne via ATP-produktionen, og de små alveoler i luftvejene bliver også bedre til at transportere ilt.

Det eneste minus, der er ved Ginsana, er, at har du forhøjet blodtryk, så kan en rodekstrakt af ginseng forhøje blodtrykket yderligere.
 

Fakta om et indviklet immunforsvar

Th1- og Th2-celler (også kaldet T-hjælpeceller), som er en del af det specifikke immunsystem, har især med antigener og antistoffer at gøre. Deres rolle er at aktivere B-lymfocytterne. Th1 og Th2 frigør de såkaldte cytokiner.

Det er specielt balancen mellem Th1 og Th2, der er vigtig, og blandt andet ved infektioner og inflammationer, allergier m.m. skal immunforsvaret reagere forskelligt, men korrekt på situationen.

Det er fx ret almindeligt, at der er en ubalance mellem Th1 og Th2, med en forhøjelse af Th2-niveauerne. Denne situation skaber en nedsat evne til at bekæmpe vira og andre patogene organismer, og på den anden side kan kroppen blive mere modtagelig over for sygdomme som allergier og autoimmune sygdomme.

For at danne nok og ikke for mange af hverken Th1- eller Th2-cytokiner, er der flere immunceller involveret:

  • NK-celler (natural killer-celler), Th1-celler og makrofager fremkalder flere Th1-cytokiner
  • Mast celler, basofile granulocytter og Th2-celler fremkalder flere Th2-cytokiner


Flyv også med indiske Bacopa

Det er ikke navnet på et flyselskab, men en af Indiens ældste planter til et uroligt nervesystem. Den kan anvendes af mennesker i alle aldre, fordi den helt stille, men meget effektivt skaber bedre koncentration, ro i en tankemylderhjerne, og studier viser også, hvordan unge som ældre lettere kan multitaske, når de tager en til to kapsler af Keen Mind, som plantens produktnavn hedder. Ligesom med Ginsana står det schweiziske firma Flordis bag, og de lader ikke hånt om studier. Dem har de rigtig mange af, og det gælder hele vejen fra de sumpede marker, den krybende plante vokser på, og frem til hver eneste æske med kapsler. I Danmark er det Novasel, der har været så heldige at få lov til at sælge dem.

One thought on “Flyv højt, sikkert og sundt

  • I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *