Forskere afprøver selenpiller på folk med stofskiftelidelser

stofskifte, kvinde tager sig til halsen

 

Italienske forskere har afprøvet tilskud af sporstoffet selen på en gruppe mænd og kvinder med forhøjet stofskifte forårsaget af Hashimotos sygdom.

Af Bjørn Falck Madsen

Det er almindeligt kendt og videnskabeligt dokumenteret, at selen er med til at sikre, at skjoldbruskkirtlen fungerer, som den skal. Så det giver ganske god mening, at en gruppe italienske forskere iværksatte en undersøgelse, hvor de i fire måneder gav et dagligt selentilskud til en gruppe mænd og kvinder, som alle led af for lavt stofskifte (subklinisk hypothyreose). En af de ting, forskerne kiggede på, var, hvordan selentilskuddet påvirkede kroppens niveau af stofskiftehormon (eller TSH, som står for thyroid-stimulating hormone). De kiggede imidlertid også på andre variabler såsom thyroidea-autoantistoffer og jodniveauer.
 

Selenpillerne normaliserede skjoldbruskkirtelfunktionen
I alt 50 patienter medvirkede i forsøget. Der var 43 kvinder og syv mænd. Fem endte dog med at trække sig fra undersøgelsen. The SET1 Study, som undersøgelsen officielt hedder, viste, at selenbehandlingen normaliserede stofskiftet hos 50 pct. af forsøgsdeltagerne.

Skjoldbruskkirtlen indeholder mest selen
Hvad mange ikke ved er, at skjoldbruskkirtlen relativt set indeholder mere selen end noget andet kropsvæv. Det kan være med til at forklare, hvorfor selen er så vigtigt for netop dette organ. Når man vælger at tage selen i præparatform, er det derfor vigtigt at vælge et præparat, som kan dokumentere god optagelighed netop for at være sikker på, at selenet når frem til det eller de væv, hvor det skal gøre gavn.

Dansk selenpræparat med næsten 90 pct. optagelighed
Det har da også været en medvirkende årsag til, at de danske forskere bag den igangværende CATALYST-undersøgelse valgte præparatet SelenoPrecise til deres forskning. Præparatet, som er en patenteret dansk selengær, har en dokumenteret optagelighed på 88,7 pct., hvilket formodentlig er det højeste til dato. I forsøget, som er dobbelt-blindt og placebokontrolleret, får halvdelen af forsøgsdeltagerne 200 mikrogram selengær dagligt, og den anden halvdel får tilsvarende snydepiller.

Stor undersøgelse af stofskiftepatienter
CATALYST-undersøgelsen bliver udført på godt 470 personer med autoimmun thyroiditis, og forskerne vil blandt andet kigge på livskvalitet i forbindelse med stofskiftestatus ud fra et spørgeskema samt thyroidea-antiautostoffer, niveauer for stofskiftehormoner samt biomarkører for immunreaktion og oxidativt stress.

Kilde:

Endocrinología, Diabetes y Nutrición, januar 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *