Få styr på kroppens netværk

Bindevæv

 

Bindevæv, også kaldet fascier, har du måske ikke det store forhold til, men det burde du, for det er nemlig din krops netværk. Glucosamin, kollagen og kisel kan være din perfekte cocktail til et sundt bindevæv, som er essentielt for en velfungerende krop.

Af Benedikte Mikkelsen

Netværk, netværk, netværk – et ord som du sikkert har hørt i forbindelse med dit arbejdsliv. Men din krops netværk skal du i højere grad prioritere ellers kan alt andet være lige meget. Bindevæv er nemlig den samlede betegnelse for sener, muskelfascier, underhud og de hinder, der ligger rundt om de indre organer. Bindevævet er kroppens største organ og udgør ca. 1/3 af kroppen og det væv, som forbinder også de enkelte dele af kroppen med hinanden og opretholder dermed kropsholdningen. Bindevævet er nogle steder kraftigt, som for eksempel i lænden og muskelhæftningerne, hvor musklerne sidder fast på knoglerne. Andre steder er det så tyndt som spindelvæv. Bindevævet har mange sensoriske nervefibre og er dermed et stort indvendigt sanseorgan, der sender mange signaler til hjernen og kan derfor være med til at forklare mange diffuse smerter og symptomer, der kan være vanskelige at diagnosticere.

Kisel til et stærk bindevæv

Kisel, som også går under navnet silicium, er et naturligt spormineral, der findes både i jord, mineraler, planter, dyr og i menneskets krop. Kisel er byggesten for vores organismer på en lang række områder. Stoffet styrker blandt andet hud, hår og negle, men har også stor betydning for dannelsen af bindevæv.

Fordelingen af kisel i organismen og virkningen af kiselmangel på bindevævets form og sammensætning indikerer, at kisel fungerer som en biologisk faktor og bidrager til bindevævets opbygning og elasticitet. Proteinerne i bindevæv, især kollagen og elastin, indeholder også bundet kisel. Kisel er desuden afgørende for, at vore celler kan binde tilstrækkeligt med vand, hvilket er afgørende for hudens spændstighed. Ingen andre stoffer er, som kisel, i stand til at binde vand med 300 gange sin egen vægt. Uden tilstrækkelig tilførsel af kiselsyre ville mennesket se meget rynket ud. Kisel er med andre ord en af forudsætningerne for smuk hud. Forskere i kisel mener, at kroppen med alderen mangler tilstrækkeligt af mineralet. Hud, bindevæv, knogler og brusk bliver sprøde og mister substans, men det kan tilskud af silicium dæmme op for. Med Silicea fra Octean får du kisel i høj koncentration, men produktet indeholder også biotin, zink og mangan, som er tre ting, som dit hår, din hud og dine negle vil elske dig for.

Kisel indgår også i knogler, brusk og tænder


Lidt mere gods til bindevævet

Glucosamin er et sukkerstof, som findes naturligt i kroppens bindevæv, herunder brusk. Kroppen kan altså selv fremstille glucosamin, der er et lille vandopløseligt molekyle (amino-monosakkarid). Molekylet indgår i opbygning af ledbrusk, sandsynligvis ved at hæmme de enzymer, der er med til at nedbryde brusken. Glucosamin som kosttilskud (i form af glucosamin-hydroklorid) har været meget omdiskuteret. I Glyc Original finder du  glucosamin i sin rene naturlige form som glykosaminoglycaner, der som biologiske polymerer er naturligt indeholdt i muslinger. Glykosaminoglycanerne er med til at bedre elasticiteten i bindevævet, mindske nedbrydning af brusk og sener efter skader samt øge styrken i brusk og knogler. I Glyc Original støttes den gode virkning fra muslingeolien desuden op af andre stærke antiinflammatoriske profiler som gurkemeje og vitamin C.

Vigtige data

I Glyc Original finder du glycosaminglykaner, som i daglig tale kaldes GAGs. Det er en sammensætning af forskellige biokemiske elementer og hjælper med at skabe en tæt og stiv gel i brusken, så den bedre kan imødegå slid og deraf følgende smerter. Derfor virker GLYC Original både smertestillende her og nu, men også på længere sigt, så leddene ikke mister sin brusk med endnu sværere smerter til følge.
 

En speciel kombination

Du har måske ikke tænkt, at dit smertende knæ, ømme fingerled eller andre led, som bare gør ondt kan afhjælpes med en kombination af kisel og glucosamin, som du får i form af produkterne Original Silicea og Glyc Original. Sidstnævnte indeholder desuden marint kollagen. 30 % af proteinerne i kroppen er lejret i kollagen, som findes som bindemiddel i vores bindevæv i huden, brusk, sener, muskler, knogler, blodkar og i fordøjelseskanalen. Som du sikkert ved, så falder kollagen-niveauet med alderen, men du kan altså tilføre kroppen kollagen. Når kollagen-niveauet falder, kan det resultere i fx slidgigt. En gigtform, som er kendetegnet ved, at brusken begynder at blive tynd eller nogle steder helt fraværende. Den tynde eller manglende brusk vil irritere leddet og med tiden også den ledkapsel, der omgiver leddet.

Du finder altså kollagen i Glyc Original, der sammen med C-vitamin og zink, sørger for en forbedring af hele den bindevævsstruktur, der holder sammen på alle vores organer, og derfor også de muskler og sener samt bindevæv, der ligger rundt om fx fingre og knæ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *