Bihulebetændelse

ingefær  

 

Andre navne: sinusitis  

Bihulebetændelse er en infektion i bihulerne som komplikation til en forkølelse. Under en forkølelse hæver slimhinden i næsen, hvorved der kan lukkes mere eller mindre af til kæbehuler, pandehuler og øvrige bihuler. Betændt sekret – ofte ravgult – ophobes, hvilket giver smerter og trykken bag kinder og øjne. Der kan være en uopdaget allergi eller intolerance bag ved symptomerne, og det må i så fald afklares, hvis der skal opstå en varig bedring. Da mælk virker slimdannende, skal mælkeprodukter undgås ved forkølelse og bihulebetændelse. Det gælder for alle, uanset om man er allergisk eller ej.  

 

Kurforslag  

 

Kost:
Undgå mælkeprodukter, så længe der er slim i øvre eller nedre luftveje. Mælk er slimdannende, uanset om du er intolerant / allergisk over for mælkeprodukter eller ej.  

 

Vitaminer og mineraler:
Voksne et stærkt vitamin- og mineral præparat samt ekstra C-vitamin. Børn over 10 år kan spise en tyggetablet med vitaminer og mineraler samt ekstra C-vitamin.  

 

Urter:
Allium sativum (hvidløg), Zingiber officinale (ingefær), Echinacea purpurea rod (rød solhat), Solidago virgaurea (gyldenris), Thymus vulgaris (timian)  

 

Andet:
Til større børn og voksne er dampbad med en enkelt dråbe pebermynteolie meget lindrende. En gryde med kogende vand tilsættes en dråbe af olien, hvorefter du forsigtigt indsnuser dampen med et håndklæde over hovedet. Der skal selvfølgelig være en voksen til stede, så der ikke sker uheld med kogende vand. Vær desuden opmærksom på, at olien kan svie i øjnene.  

 

Ingefæromslag på bihulerne kan lindre og stoppe udviklingen af sygdommen med ganske få behandlinger: Skær en lille ingefærrod i skiver. En liter vand bringes i kog og fjernes fra blusset. Bomuldsklude – f.eks. et gammelt viskestykke – revet i små stykker som passer til pande og kæber. Kludene lægges i vandet sammen med ingefærskiverne i minimum tyve minutter eller indtil vandet er tilpas afkølet, så du kan vride kludene og lægge dem på pande og kæber. Læg et stykke plastik over, og lad det ligge, indtil omslaget er koldt, og nye bomuldsstykker lægges på. Gentag i minimum en halv time. Materien skulle gerne løbe ud med det samme eller i løbet af de næste par timer. Kan gentages morgen og aften eller hver dag i en uges tid. Pas på øjnene, for de aktive stoffer i ingefær er stærke. Huden kan blive lidt rød og irriteret, men kan smøres med en creme efter behandlingen.

 

(Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm)    

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *