Bronkitis

Bronki Bronkitis

Andre navne: bronchitis

En almindelig forkølelse kan undertiden brede sig til de nedre luftveje og irritere slimhinderne, så de bliver røde, hævede og irriterede. Vejrtrækningen vil være præget af piben og raslen hver gang, du trækker vejret eller hoster. Der kan opstå feber, og det er vigtigt at kontakte lægen for at udelukke lungebetændelse, som eventuelt skal behandles med penicillin. En lungebetændelse, som ikke bliver behandlet, kan forårsage stor skade.

 

Kurforslag:

Kost:
Spis efter din stofskiftetype, og udelad mælkeprodukter, så længe der er slim i bronkierne.

 

Vitaminer og mineraler:
Spis et stærkt vitamin- og mineraltilskud. D-vitamin er særlig vigtig. Suppler med C-vitamin.

 

Fedtsyrer:
Spis omega-3-fiskeolie for at mindske inflammationen.

 

Urter:
Allium sativum (hvidløg), Zingiber officinale (ingefær), Echinacea purpurea rod (rod af rød solhat), Solidago virgaurea (gyldenris), Thymus vulgaris (timian) Glycyrrhiza glabra (lakridsrod) virker slimdrivende, men må ikke anvendes ved forhøjet blodtryk eller nyresygdomme.

 

Andet:
Sørg for et godt indeklima uden dundyner, dunhovedpuder, tæpper og bamseland i soveværelset, så slimhinderne slipper for en masse støv, som udover at irritere slimhinderne og bronkierne, kan skabe intolerance og allergi over for støv og støvmider, så længe slimhinderne er belastet af bronkitis. Sørg for at sove højt med hovedet, så slimen bedre kan løsne sig i løbet af natten. Alle varme drikke kan lindre. Hyldebærsaft indeholder stoffer, som modvirker virus. En urtete med hyldebær, kamille og ingefær vil løsne slimen og samtidig virke beroligende på luftvejene. Dampbade og ingefæromslag kan også hjælpe. Ingefæromslaget lægges på brystkassen.

 

(Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm)

 

One thought on “Bronkitis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *