Blodmangel

jern

 

Andre navne:

Anæmi, jernmangel-anæmi

Børn fødes med et overskud af jern, men hverken modermælk eller komælk indeholder store mængder jern, og der kan derfor opstå en lettere jernmangel i de første levemåneder eller senere. Ved jernmangel er barnet træt og blegt. Gravide og ammende kan også mangle jern. Det samme gælder for kvinder i menstruationsalderen. Mangel på mavesyre og C-vitamin gør det vanskeligere at optage jern. Sportsfolk, der vejer for lidt, udholdenhedssportsfolk, især løbere, og vegetarer skal være særlig opmærksomme på at få jern nok.

 

Kurforslag

Små børn:
Hvis dit barn kun får modermælk, må du rådføre dig med sundhedsplejersken. Jernholdige fødeemner er f.eks. persille, rødbede og jordbær, men både rødbede og jordbær kan give mavekneb hos det spæde barn, hvis moderen ikke har spist det under graviditeten. Jernmangel kan også skyldes mangel på kobber, da kobber sørger for optagelsen af jern i de røde blodlegemer. Du skal ikke selv eksperimentere med mineraler til børn. Tag sundhedsplejerske, læge eller naturopath med på råd.

 

Større børn over 12 år og voksne:
Mavesyren kan stimuleres med B-vitaminer, bitre eller sure fødevarer. Spis kød, fisk, persille, tørrede abrikoser og andre jernholdige fødevarer. Vælg et jerntilskud, som er aminokeleret. Du kan supplere med C-vitamin eller urtetonics, som generelt hjælper på optagelsen af næringsstoffer. Spørg i helsekostbutikken.

 

(Kilde: “Sundhedshåndbogen”, af Pernille Lund og Marianne Palm)

 

5 thoughts on “Blodmangel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *