Forskere opdager effektiv behandling mod mundtørhed

Mundtørhed

 

Tør mund er et udbredt problem og kan give en række ubehagelige symptomer. Ny italiensk forskning viser imidlertid, at man kan få gang i spytsekretionen på en naturlig måde uden medicin.

Af Bjørn Falck Madsen

 

Mundtørhed eller xerostomi er almindeligt forekommende, især blandt ældre personer, og skyldes manglende spytsekretion. Det kan føre til dårlig ånde, karies, tandkødsbetændelse, kronisk ondt i halsen og en række andre problemer. Man kan imidlertid gøre noget ved problemet ved at tage tabletter med pycnogenol, skriver italienske forskere i det videnskabelige tidsskrift Minerva Stomatologica. Pycnogenol er en ekstrakt, som er lavet af barken af træet Pinus pinaster (også kaldet fransk strandfyr).

Forsøg med pycnogenoltabletter

Forskerne lavede en undersøgelse af 48 mænd og kvinder i alderen 45 til 55 år, som alle led af symptomer på mundtørhed. Deltagerne blev inddelt i to grupper, hvor der var 12 diabetikere og 12 ikke-diabetikere i hver gruppe. En gruppe forsøgsdeltagere fik et præparat med barkekstrakt (pycnogenol), og den anden gruppe deltagere fik ingen behandling og fungerede blot som kontrolgruppe.

Markante forbedringer efter to uger

Efter to uger kunne forskerne se, at de forsøgspersoner, som havde taget pycnogenoltabletterne, havde markant større spytsekretion, og de havde ligeledes mindre oxidativ stress sammenlignet med personerne i kontrolgruppen. De mest opsigtsvækkende forbedringer hos de pycnogenolbehandlede patienter var:

Øget spytsekretion

82 pct. (ikke-diabetikere)

70 pct. (diabetikere)

Reduceret mundtørhed

66 pct. (ikke-diabetikere)

63 pct. (diabetikere)

Reduceret forekomst af mundblister forårsaget af mundtørhed

69 pct. (ikke-diabetikere)

58 pct. (diabetikere)


I gruppen, der fik placebo, blev der ikke registreret nævneværdige forbedringer inden for de nævnte områder.

Kilde: Minerva Stomatol​ogica, december 2019

2 thoughts on “Forskere opdager effektiv behandling mod mundtørhed

  • Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *